Cum să creşti o afacere în criză: Am căutat o activitate simplă şi repetitivă care să fie puţin dependentă de investiţii

Autor: Roxana Petrescu 22.07.2010

Doi fraţi din Bucureşti au pus pe picioare la începutul anilor '90 o companie specializată în aplicaţii industriale, Adrem Invest, care acum a ajuns să se bată pe anumite segmente de piaţă cu giganţi precum Siemens.



În timp ce multinaţionalele beneficiază de suportul companiilor-mamă, afacerile româneşti se străduiesc să caute soluţiile pentru a rezista în cei mai grei ani de la Revoluţie încoace. De unde vine salvarea?

Adrem Invest a ajuns în 2009 la afaceri de peste 10 milioane de euro, cu 40% mai mult comparativ cu anul 2008, într-un an în care mai toate businessurile au scăzut pe fondul condiţiilor nefavorabile din piaţă aduse de criza financiară.

Secretul creşterii de anul trecut a fost un contract major de citire şi montare a contoarelor cu unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa energetică locală: grupul ceh CEZ, care alimentează cu energie electrică regiunea Olteniei, o zonă cu peste un milion de consumatori.

"În 2008 ne-am gândit la o strategie de evitare a efectelor crizei. Fără să fim experţi, am înţeles că va urma o perioadă de recesiune. Ne-am dat seama că avem o mare vulnerabilitate şi anume faptul că depindem de investiţii majore, or, în contextul crizei, orice fabrică se va gândi să-şi salveze cheltuielile. Am căutat o activitate simplă şi repetitivă care să fie puţin dependentă de investiţii. Nu de la cei puţini şi mari va veni ieşirea din criză, ci de la cei mici şi mulţi", spune Corneliu Bodea, 41 de ani, vicepreşedinte şi acţionar al Adrem Invest.

Cehii de la CEZ au fost primii care au luat decizia externalizării serviciului de citire şi montare de contoare, aceasta fiind la rândul ei o măsură de reducere a costurilor.

"CEZ a avut iniţiativa de a externaliza citirea contoarelor în 2008 şi apoi montarea contoarelor în anul 2009. Contractul pentru citirea contoarelor s-a ridicat la 35 de milioane de lei, iar cel pentru montarea contoarelor este de 150 de milioane de lei, durata acestora fiind de 4 ani", explică Bodea.

Odată cu aceste contracte, Adrem Invest a preluat şi circa 450 de angajaţi ai CEZ, acesta fiind cel mai mare salt făcut de companie în ceea ce priveşte numărul de salariaţi.

"După semnarea contractului cu CEZ, care a presupus şi preluarea personalului aferent al companiei destinat acestei activităţi, am ajuns la un număr de 535 de angajaţi. Acum 50% din afacerile pe care le derulăm vin din aceste contracte, circa 30% din partea de automatizări, iar restul din aplicaţiile care folosesc tehnica vidului", spune Bodea. În urma acestui contract, Adrem Invest a realizat anul trecut una dintre cele mai mari tranzacţii de achiziţie de maşini, cumpărând 181 de autoutilitare Dacia de la Auto Cobălcescu în valoare de 3,5 milioane de euro.

Cu ochii pe Enel şi E.ON

Bodea spune că de acum înainte compania va fi cu ochii pe orice mişcare pe care ceilalţi proprietari de reţele de distribuţie a energiei electrice, cum este cazul Enel (Italia) sau E.ON (Germania), o vor face în sensul externalizării de activităţi.

Această orientare vine şi în contextul în care proprietarul Adrem Invest nu a crezut în promisiunile de redresare economică pe care guvernanţii le făceau la începutul acestui an.

"Am fost circumspect privind revenirea economiei în 2010. Creşterea noastră (ca ţară - n. red.) economică a fost ca un fel de joc Caritas, fără susţinere", este de părere Bodea. În plus, compania spune că acum se uită spre un alt domeniu care începe să prindă contur în România, cel al energiilor regenerabile.

"Avem în faza incipientă dezvoltarea unui departament de energie verde, specializat mai ales pe partea de energie solară, cogenerare şi biomasă", mai spune reprezentantul Adrem Invest. În prezent, forma de energie regenerabilă care a luat cel mai mare avânt este partea de proiecte eoliene, unde deja sunt investiţii concrete privind montarea a cel puţin 471,5 MW până la sfârşitul acestui an. Cu toate acestea, şi celelalte forme de energie regenrabilă, care sunt mai scumpe, ar putea intra într-o zonă de dezvoltare în contextul în care legislaţia pentru sprijinirea acestor investiţii se află în ultimele etape de definitivare.

Afacere de familie

Bazele Adrem Invest au fost puse imediat după Revoluţie, domeniul de aplicaţii industriale fiind unul cunoscut de fondatorii afacerii.

"Suntem doi fraţi care am pus pe picioare această afacere la începutul anilor 90 dintr-un singur motiv: exista o nevoie foarte mare de retehnologizare la nivelul industriei. Iniţial livram componente, pe care le importam, dar ulterior această activitate s-a transformat în furnizarea unor sisteme la cheie care utilizau tehnica vidului. Aceasta are multe aplicaţii printre care se numără industria chimică, energetică, metalurgie, industria lemnului şi altele. Am decis să ne implicăm în acest domeniu pentru că era unul pe care îl cunoşteam, fratele meu fiind cercetător (Adrian Bodea, 52 de ani - n. red.)".

Începutul nu a fost însă foarte uşor în contextul în care chiar în anii '90 o mare parte din industria României a avut de suferit.

"Am pornit această afacere printr-un împrumut de 2.000 de mărci. Primii clienţi au fost institutele de cercetări pentru că existau fonduri care se alocau acestor unităţi. Banii luaţi la început cu împrumut i-am cheltuit pentru a plăti un avocat, apoi o secretară şi pentru un birou în casa unor prieteni care au avut încredere că le vom plăti chiria la timp. Am luat apoi la pas toată ţara în căutarea companiilor care ar fi putut avea nevoie de produsele noastre."

Bodea spune că una dintre cele mai dificile perioade prin care a trecut afacerea sa au fost anii '97-'98 în care leul s-a devalorizat puternic, aceasta fiind de altfel singura perioadă în care compania a avut pierderi. "În 1999 am lansat o nouă divizie dedicată automatizărilor reţelelor de utilităţi. Ne-am implicat atât pe partea de soft, cât şi pe partea de import şi de instalare a elementelor de automatizare."

Bodea spune că până în prezent nu a primit oferte de preluare şi că îşi doreşte ca firma să rămână aşa cum a fost începută: o afacere de familie. "Este o afacere de familie, pe care ne dorim s-o menţinem în familie şi pe care s-o putem preda în condiţii bune generaţiei viitoare", a conchis reprezentantul Adrem Invest.

Cine sunt clienţii

Printre cei mai mari clienţi cu care compania lucrează se numără Electrica, Enel, E.ON, CEZ, Transelectrica, Nuclearelectrica, dar şi companii precum Transgaz.