Primul IPO din 2010: Intercapital strânge 2 mil. lei pentru un fond care va investi în FP

Autor: Andrei Chirileasa 22.07.2010

Firma de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management, controlată de firma de brokeraj Intercapital Invest, încearcă să atragă bani de pe Bursă pentru un fond închis care va investi exclusiv în titluri ale Fondului Proprietatea (FP) şi în acţiuni listate din sectorul financiar. Fondul îşi propune să strângă minimum două milioane de lei de la investitori, preţul de vânzare al titlurilor fiind de 200 de lei.

Aceasta va fi prima ofertă publică iniţială de vânzare de titluri (IPO) derulată în acest an pe Bursă. Anul trecut, singurele IPO-uri au fost derulate tot de două fonduri de investiţii închise, OTP Wise Ro şi OTP Green Energy, ambele administrate de OTP Asset Management, care au strâns împreună circa 4 mil. euro de la investitorii de pe Bursă. Ambele oferte au fost intermediate de Intercapital Invest.

Fondul pe care brokerii de la Intercapital se pregătesc să-l lanseze iFond Financial România este primul fond de investiţii sectorial care va fi listat la Bursă. Fondul a fost avizat marţi de CNVM, iar potrivit avizului va investi în acţiuni ale Fondului Proprietatea şi în acţiuni listate ale companiilor din sectorul financiar, respectiv titluri bancare şi SIF-uri.

Fondul ar putea fi astfel un instrument util pentru investitorii care îşi doresc expunere pe Fondul Proprietatea, care în prezent nu este listat.

Tranzacţiile cu titluri ale Fondului Proprietatea se derulează în prezent pe o piaţă netransparentă, investitorii comunicând preponderent prin anunţuri la mica publicitate sau prin intermediul unui număr mic de brokeri care s-au specializat în ultimii ani pe astfel de tranzacţii. Transferul de proprietate se realizează direct prin intermediul Depozitarului Central şi nu există cotaţii oficiale.

Fondul Proprietatea este una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de circa 3 miliarde de euro, deţinând participaţii importante la cele mai mari companii din sectorul energetic. Listarea Fondului a fost amânată până acum din diferite motive, şansele ca aceasta să se producă până la finalul anului fiind reduse.

iFond Financial ar putea fi şi un pariu pentru cei care se aşteaptă la o creştere a preţului acţiunilor Fondului Proprietatea odată cu listarea acestuia la Bursă.

"E un fond care aduce lucruri noi pe piaţa locală. Lansarea fondului în acest moment se leagă şi de investiţiile pe care vrem să le facem. Credem că este un moment prielnic", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. El va oferi astăzi mai multe informaţii privind plasamentele fondului şi sumele pe care îşi propune să le strângă în oferta publică.

În ultima perioadă, interesul investitorilor pentru investiţiile în acţiuni a scăzut considerabil, valoarea tranzacţiilor de pe Bursă fiind extrem de redusă, situaţie care se datorează şi perioadei de concedii. Pe de altă parte, acţiunile au înregistrat oscilaţii reduse în ultima lună, după corecţii puternice în mai şi la începutul lui iunie, momentul fiind favorabil pentru investitorii care vor să acumuleze acţiuni, pe asta mizând şi brokerii de la Intercapital.

Intercapital a cumpărat în septembrie 2009 firma de administrare a investiţiilor Investica, deţinută de familia senatorului UDMR Attila Verestoy, schimbându-i ulterior numele în Intercapital Investment Management. Firma are în administrare două fonduri de investiţii deschise, iFond Acţiuni şi iFond Monetar, cu active cumulate de circa 1,6 mil. lei.

Intercapital Invest este una dintre cele mai mari firme de brokeraj independente de pe piaţă, ocupând în primul semestru locul opt în topul brokerilor după tranzacţiile cu acţiuni, cu un rulaj de 363 mil. lei (86 mil. euro).

Managerii fondurilor Romanian-American Enterprise Fund şi Balkan Accession Fund - Horia Manda, John Klipper şi Neculai Sandu - deţin cumulat 64% din acţiunile Intercapital Invest. Fondatorul şi preşedintele CA al societăţii de administrare a investiţiilor Aviva Investors România Eugen Voicu are 23% din titlurile Intercapital Invest. Marius Muşat, fondator şi manager al grupului de firme OK şi fondatorul Intercapital Invest, deţine o participaţie de 5%. Restul acţiunilor Intercapital Invest sunt în posesia mai multor persoane fizice şi juridice române.