Vin în sfârşit listările promise? Guvernul scoate la vânzare pe Bursă 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica

Autor: Andrei Chirileasa 21.07.2010

Statul ar putea strânge peste 450 de milioane de euro din vânzarea prin oferte publice a unor pachete de câte 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, dar brokerii cred că sunt puţine şanse ca vânzarea să se realizeze până la finele anului.



Guvernul intenţionează să vândă la Bursă câte 15% din acţiunile operatorului sistemului naţional de transport al electricităţii Transelectrica Bucureşti (TEL), transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN) şi producătorului de gaze Romgaz Mediaş, la care va derula o ofertă publică secundară iniţială (IPO), potrivit unor proiecte de hotărâre de guvern.

Ministrul economiei Adriean Videanu, care are în portofoliu cele trei companii, va coordona procesul de vânzare a celor trei participaţii. Primul pas este selectarea, prin licitaţie publică, a intermediarilor care vor pregăti ofertele publice de vânzare.

Brokerii spun însă că sunt puţine şanse ca ofertele să se deruleze până la finalul anului, din cauza paşilor care trebuie parcurşi pentru pregătirea ofertelor. Dacă în cazurile Transgaz şi Transelectrica, companii care sunt deja listate la Bursă, pregătirea ofertelor ar putea fi realizată într-un termen mai scurt, în cazul Romgaz procesul ar putea dura cel puţin jumătate de an.

"La o companie precum Romgaz procesul trebuie luat de la zero. Dacă astăzi s-ar semna contractul de intermediere, oferta s-ar putea derula cel mai devreme în 6-8 luni. Şi în cazul companiilor deja listate există şanse, deşi mici, ca procesul să se întâmple anul acesta, pentru că este vorba de oferte publice secundare, pentru care probabil este nevoie de circa 4 luni", spune Laurenţiu Ciocârlan, şeful departamentului de oferte primare din cadrul firmei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, care a intermediat listarea la Bursă a Transgaz Mediaş în 2007. El spune că pregătirile pentru listarea Transgaz au durat circa 8 luni.

Statul poate strânge peste 130 mil. euro de la TGN şi TEL

Dacă la Transgaz şi Transelectrica, companii deja listate, ofertele s-ar derula la preţuri apropiate de cele din piaţă, statul ar strânge circa 134 de milioane de euro din vânzarea a câte 15% din acţiuni (92 mil. euro de la Transgaz şi circa 42 mil. euro de la Transelectrica). Ofertele publice iniţiale de listare a celor două companii i-au adus statului circa 100 mil. euro (35 mil. euro de la Transelectrica în 2006 şi 65 mil. euro de la Transgaz în 2007). În cazul Transelectrica, preţul actual de pe Bursă de 16,3 lei/acţiune este apropiat de cel din IPO, iar la Transgaz preţul este cu circa 15% mai mare.

La fiecare dintre cele două companii statul a vândut iniţial 10% din acţiuni, după care a mai distribuit câte 2-3% în cadrul programului de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist. Fondul Proprietatea deţine câte 15% din fiecare companie.

Listarea Romgaz, o afacere de peste 300 mil. euro

Romgaz Mediaş este una dintre cele mai valoroase companii pe care statul le are în prezent în portofoliu, iar vânzarea prin ofertă publică a 15% din acţiuni ar putea aduce la buget peste 300 mil. euro. Producătorul de gaze este una dintre cele mai profitabile companii locale, raportând în 2009 un profit brut de 830 mil. lei (196 mil. euro) la afaceri de 3,2 mld. lei (754 mil. euro).

În plus, Romgaz dispune de lichidităţi semnificative şi nu are datorii, ceea ce îl fereşte de fluctuaţiile de curs sau de creşterile de dobândă. Fiind companie de stat, peste 50% din profitul net ajunge la acţionari sub formă de dividende.

Luând în calcul faptul că Romgaz dispunea de capitaluri proprii de 8,3 mld. lei (1,96 mld. euro) la finele lui 2009, iar companiile reprezentative din domeniul energetic precum Transgaz şi Petrom se tranzacţionează pe Bursă la valori de 1,1-1,2 ori mai mari decât capitalurile proprii, valoarea Romgaz ar putea fi în prezent de peste 2,1 mld. euro. Compania era evaluată anul trecut, în anuarul ZF al celor mai valoroase companii din România, la 2,7 mld. euro.