Seria de autor Henry Miller începe cu „Sexus”

Autor: Stelian Turlea 22.07.2010

O nouă serie, a optsprezecea, a debutat în colecţia Biblioteca Polirom (coordonată de Bogdan Alexandru Stanescu) - Henry Miller. (Au mai apărut seriile dedicate scriitorilor Salman Rushdie, Vladimir Nabokov, Gunter Grass, Haruki Murakami, Doris Lessing, Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, Jose Saramago, J.M.G. Le Clezio, Saul Bellow, John Fowles, Danilo Kis, Amelie Nothomb, Amin Maalouf, Pier Paolo Pasolini, David Lodge si Mika Waltari.) Cartea cu care debutează seria de autor Henry Miller este "Sexus" (traducere de Antoaneta Ralian), primul roman al trilogiei "Rastignirea trandafirie", scrisă de Miller pe parcursul a zece ani, interzisă in Statele Unite ale Americii şi publicată la Paris intre 1949 si 1960. In pregătire in seria Henry Miller, potrivit anunţului Editurii Polirom: "Plexus", "Nexus", "Tropicul Cancerului", "Tropicul Capricornului", "Primavara neagră", "Zile linistite la Clichy", "Coşmarul climatizat", "The Cosmological Eye", "The Wisdom of the Heart".

În anii 60, când "Sexus" a fost, în sfârşit, publicat şi în America, succesul a fost fulminant, s-au tipărit ediţii succesive, prospeţimea scrisului său uimea, s-a transformat în modă, au apărut peste noapte imitatorii, dar Miller şi-a continuat scrisul, imperturbabil. Astăzi el este considerat un reper al literaturii americane a secolului XX, chiar dacă detractorii continuă să fie numeroşi. "Oamenii civilizati - spunea el - nu trăiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un fel sau altul. Vorbim despre ele, le evocam întruna, dar nimeni nu le ia in serios. Nimeni nu respectă aceste reguli, in vietile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sunt un fel de reziduu al mintilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca din plin si care ne-au vârât pe gât aceste interdictii, deghizate in morala si religie."

Henry Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, şi-a petrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a incercat sa lucreze in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, in medii dominate de sărăcie si mediocritate. Cum afirma el insusi, inca de la o vârsta fragedă s-a revoltat impotriva devotiunii pe care o manifestau parintii lui fata de munca si o viata "respectabila". Hotărât să se apuce de scris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde isi petrece urmatorul deceniu. Se imprieteneste cu scriitorul francez Lawrence Durrell si o cunoaste pe Anais Nin, cu care se va si căsători mai târziu. Despre toate acestea scrie in 1934 in "Tropicul Cancerului", un roman cu tentă autobiografica, roman cu care Miller dobândeşte faimă, desi multi cititori sunt revoltati de pasajele erotice explozive. In 1940, Miller se întoarce in America si se stabileste in Big Sur, California, pentru urmatorii douăzeci de ani. Din această perioadă dateaza si capodopera sa, trilogia "Rastignirea trandafirie", alcătuită din "Sexus" (1949), "Nexus" (1953) si "Plexus" (1960).
"Sexus" a fost publicat la Paris in 1949. Este un amestec de ficţiune si autobiografie: primele eforturi literare, numeroasele aventuri amoroase, destramarea casniciei, traiul intr-un New York sclipitor si totodata marcat de saracie. Este o carte care a stârnit controverse aprinse, insa indiferent daca se lanseaza in descrieri licentioase, discutii despre arta, filozofie sau psihanaliza, povesti picaresti sau destainuiri, Henry Miller abordeaza totul cu aceeasi franchete cuceritoare.

"Miller este mai degraba un mistic decât un pornograf. Se foloseste de obscenitate pentru a soca si a trezi la realitate, dar odata adusi cu picioarele pe pamânt, ne ridică imediat la ceruri." (Erica Jong)

Dovada - dacă ar fi nevoie de una - este "evoluţia" scenelor "fierbinţi" şi a limbajului de acest fel din trilogie: primul volum este doldora de asemenea scene; volumul al doilea de-abia de are câteva, şi acelea mai degrabă sugerate; volumul al treilea, "Nexus", mintea, este complet lipsit de scene de sex. Oricum, Henry Miller poate fi în mod cert un model prin felul în care face literatură din orice subiect.