Experiment năucitor la ICPE - fulgere pe cale artificială

Autor: Stelian Turlea 22.07.2010

Insititutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE) a împlinit 60 de ani. Primii 60 de ani înseamnă şi nenumărate contribuţii ştiinţifice, tehnice sau inginereşti la propăşirea economică a României.

De aproape două decenii, o echipă de cercetători conduşi de dr. Mihai Bădic lucrează intens la o nouă teorie, privind interacţiunea câmpului electromagnetic cu substanţa (un domeniu care are legătură, printre altele, cu protecţia la efectele electromagnetice ale exploziilor nucleare şi cu tehnologia avioanelor invizibile RADAR, de tip Stealth Technology-Low Observable Technology) .

Articolele publicate şi prezentate deja în SUA (IEEE EMC Society), Anglia, Franţa, Canada, Israel, urmate de discuţii şi dezbateri cu specialiştii din străinătate, au confirmat faptul că echipa se află pe drumul cel bun. Acum a ajuns în faza finala, atât experimentală, cât şi teoretică. Spre sfârşitul anului există şanse pentru finalizarea acestei teorii care va deveni publică şi va fi prezentată cel mai probabil în SUA.

De aceea, ICPE face - printr-un comunicat semnat de directorul dr Virgil Racicovschi - o invitaţie la un experiment menit să valideze o teorie ştiinţifică avansată de cercetătorii din domeniul compatibilităţii electromagnetice, care în mod sigur va duce la creşterea vizibilităţii ştiinţei şi cercetării româneşti în lume. Experimentul va avea loc în data de 05 august 2010, ora 11.00, în laboratorul ICPE de înaltă tensiune, numit şi Sala Turbinelor, de pe Splaiul Unirii, nr. 313, lângă magazinul Real (locul în care în urmă cu trei ani, Francis Ford Coppola a filmat scenele speciale ştiinţifico-fantastice pentru producţia "Youth Without Youth", realizată după o carte a lui Mircea Eliade). Deoarece experimentul poate fi foarte periculos, publicul este rugat să aibă căşti de protecţie şi cizme de cauciuc. Cei care nu dispun de acest echipament de protecţie sunt rugaţi să anunţe în timp util insititutul pentru a li se asigura protecţia (alina.badila@icpe.ro).

Cu acest prilej grupul de organizaţii ICPE va prezenta calendarul manifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de activitate neîntreruptă sub brandul ICPE. Se va putea vizita parcul industrial din INCINTA ICPE şi nu se va rata şansa de a face o plimbare cu un automobil electric şi un scooter electric realizate de ICPE.

După experimentul din Hala de Înaltă Tensiune şi cursele cu automobilul electric, pentru reechlibrarea nivelului adrenalinei, se va servi o masă liniştită.

Realizări ştiinţifice ICPE

Înfiinţat în 1950, din necesitatea electrificării ţării, ICPE a devenit de-a lungul celor 60 de ani de acivitate continuă un actor pe piaţa mondială de profil. Începând din 1974, după criza petrolieră, s-au început cercetările privind energia regenerabila în ICPE. Încă de la înfiinţarea ICPE, s-au remarcat cercetători precum prof. dr. ing. Alexandru Nicolau, dr. ing. Ştefan Grossu, ing. Ladislau Şofan, ing. Romulus Zăroni, ing. Sigismund Slaiher, prof. dr. ing. Dumitru Felician Lăzăroiu, prof. dr. ing. Florin Teodor Tănăsescu, chim. Gheorghe Bălăşescu, ing. Ion Dan, dr. ing. Ion Barbu, dipl. chim. Pavel Roman, dr. ing. Mircea Gudumac, ing. Eugen Şofan, iar mai târziu dr. ing. Cristian Traian Bârcă, dr. ing. Nicolae Vasile, dr. ing. Valer Giurgiu, ing. Florin Ghiurea, ing. Gheorghe Olaru ş.a. În perioada 1950-1990 au fost depuse peste 3.000 de cereri de invenţii la OSIM, fiind obţinute peste 1.400 de brevete de invenţie, dintre care în jur de 60 au fost brevetate şi în străinătate.

ICPE a participat cu cercetări originale, patente, proiecte şi după caz cu produse şi echipamente la: punerea bazelor Sistemului Energetic Naţional (1950-1954); telecomanda centralizată a iluminatului public în Romania (1955); fabricarea de celule cu seleniu (1956); fabricarea primelor tranzistoare cu germaniu şi respectiv cu siliciu din România (1959); realizarea primei locomotive Diesel-electric după licenţa Brown Boveri (1960); realizarea sistemului de reglare a hidrogeneratoarelor (1960); executarea în ţară a primelor izolatoare şi piese electroizolante din răşini epoxidice (1963); tehnologii pentru protecţia metalelor contra coroziunii (1965); primul troleibuz articulat din Romania cu acţionare electrică realizată la ICPE (1968); primul contactor de 6 kV cu stingerea arcului electric în aer (1969); Hidrocentrala Porţile de Fier I (1972); primul tronson de metrou din România, pe traseul Piaţa Unirii - Podul Izvor (1975); componente pentru celule capsulate de 110 kV izolate cu SF6; prima platformă de foraj marin din Marea Neagră, Gloria, care devine operaţională, intregul sistem de acţionări electrice fiind realizat de ICPE (1976); Termocentrala Rovinari unde intră în funcţiune primul grup de 330 MW fabricat în România (1977); acţionări electrice "la cheie" pentru platformele de foraj marin ORIZONT, ATLAS, FORTUNA şi JUPITER din Marea Neagră (1977-1978); primele blocuri giroscopice pentru aplicatii terestre, cele mai complexe sisteme electromecanice cunoscute în tehnică (1979-1984); alte cinci generaţii de sisteme giroscopice si MEMs au fost dezvoltate si produse ulterior (1884-1988); prima familie de resolvere din Romania (1980); executant unic de încercări şi omologări pentru produsele destinate CNE-Cernavodă (1982); realizarea acţionării şi exploatarea primelor sisteme de poziţionare a electrozilor pentru cuptoare cu arc electric din domeniul electrotermiei (1985); primii magneţi din pământuri rare, utilizaţi în construcţia maşinilor electrice (1980); serii se servomotoare brushless, care au fost si sunt in continuare fabricate in cantitati importante (2.000-3.000 buc./an) pentru piete din intreaga lume (începând cu1980),

În perioada actuală ICPE participă la programe de cercetare naţionale sau europene, la proiecte complexe în ţară sau în lume cu tehnologii, produse sau servicii pentru: acţionări platforme marine în Rusia, Ucraina şi în alte părţi ale lumii; acţionări pentru mijloace de transport în comun; modernizarea sistemelor de irigaţii; servicii ESCo - servicii energetice integrate incluzând audit energetic, îmbunătăţirea calităţii energiei, certificat de performanţă energetică, management energetic, integrarea surselor de energie regenerabilă, casă pasivă; tehnologii revoluţionare pentru comunităţile locale; generatoare eoliene de puteri mici (până la 100 kW); sisteme de transport cu vehicule electrice (automobil electric, vehicule electrice uşoare, inclusiv infrastructura specifică, ambarcaţiuni cu sistem de propulsie electrică); sisteme economice cu LED pentru iluminatul menajer şi public; introducerea pe scară largă a sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile (solar termic, solar fotovoltaic, eolian, biomasă, microhidro, cogenerare, ape termale); ecologizarea României prin colectarea selectivă şi utilizarea deşeurilor pentru producerea de energie; tehnologii IT&C pentru economisirea energiei; sisteme electrice de încălzire în pardoseală; instalaţii economice cu microunde pentru industria alimentară; investigarea radiaţiei electromagnetice la impactul cu substanţa; încercarea produselor electrice în vederea calificării sau certificării.