Creditul cu ipotecă va putea fi mutat de la o bancă la alta, la costuri mai mici

Ziarul Financiar 22.07.2010

După ce comisionul de rambursare anticipată a creditului a fost plafonat la maximum 1% luna trecută, astfel încât clienţii băncilor se pot muta la o bancă ce practică dobânda mai mică, Consiliul Concurenţei propune încă o măsură care să uşureze mutarea contractului de la o bancă la alta, scrie inCont.ro.

Un client poate fi preluat de o altă bancă, urmând ca cedarea ipotecii să se facă între bănci şi el să nu mai fie nevoit să plătească pentru asta. Încă nu se ştie dacă se va elimina plata ipotecii sau dacă aceasta se va diminua substanţial.

"Dacă o ipotecă s-ar transmite de la primul creditor la al doilea creditor, onorariul notarial va fi la un tarif fix, probabil la 100-150 de lei, deci reducerea ar fi semnificativă", spune Ion Marin, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

În prezent numai onorariul notarului si tariful de carte funciară ajung la 5.000 de lei. În plus, acum durează peste o săptămână mutarea creditului. Modificările ar urma să rezolve mutarea ipotecii la altă bancă în doar două zile, spun notarii.

Mai multe informaţii despre mutarea ipotecii la o altă bancă aflaţi vineri, de la ora 12:00, la videochat-ul www.incont.ro, care îl are ca invitat pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.