Brokerii s-ar mulţumi şi cu scăderea Bursei, numai să crească lichiditatea

Autor: Vlad Anastasiu 22.07.2010

Bursa a continuat şi ieri seria şedinţelor lipsite de volatilitate şi lichiditate, rulajul abia depăşind un milion de euro, în timp ce indicii nu au consemnat mişcări mai mari de 1%. Cea mai mare apreciere din piaţă a fost înregistrată de indicele celor cinci societăţi financiare, BET-FI, care a urcat cu aproape 0,4% faţă de referinţă, în timp ce indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,2% faţă de cotaţia de miercuri, evoluţie dată în principal de corecţia titlurilor societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), de 0,4% şi respectiv 1,8% faţă de referinţă.

"Cel mai grav lucru care se poate întâmpla pentru Bursă este să nu avem volatilitate şi exact asta se întâmplă pe piaţa locală. Din păcate, este o evoluţie care ne afectează businessul, în condiţiile în care cheltuielile rămân fixe, dar veniturile sunt în scădere, pe fondul reducerii volumelor din piaţă", a declarat Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.

Cel mai mare rulaj din piaţă l-au înregistrat titlurile bancare BRD, de aproape un milion de lei şi au urcat cu aproximativ 1,9% faţă de cotaţia de miercuri. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) nu au reuşit să închidă pe plus, înregistrând o corecţie de 0,7%.

La categoria societăţilor financiare, aprecierea indicelui a fost susţinută în principal de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu 1% şi de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au înregistrat un avans de 0,8% faţă de cotaţia de miercuri. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au tras în jos cotaţia indicelui de profil, acestea înregistrând o corecţie de peste 0,8% faţă de referinţă.

Titlurile STK Financial (STK) au înregistrat o apreciere de aproape 5,4% faţă de referinţă, cea mai mare din sectorul financiar, pe un rulaj care a depăşit 0,35 mil. lei.

"În cel mai fericit caz, din septembrie mă aştept să scăpăm de evoluţia asta, să revină investitorii mari pe pieţele internaţionale, ceea ce va anima şi piaţa locală. Orice direcţie este bună în momentul de faţă, însă ideal ar fi una care să urce preţurile", a adăugat Şerdean.

Corecţia din sectorul energetic a fost atenuată de titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis în staţionare, la preţul de 0,304 lei/unitate, înregistrând de asemenea cel de-al treilea cel mai mare rulaj din piaţă, de aproape 0,4 mil. lei.

"Orice produs nou lansat în această perioadă vine în sprijinul pieţei, pentru că atrage atenţia investitorilor. În plus, am văzut din nou ceva intenţii din partea statului pentru listarea unor companii, iar produsele structurate de la Erste au picat tocmai bine. Dacă există incertitudini cu privire la creşterea economică, ceea ce ar face ca investitorii să intre la cumpărare pe emitenţii existenţi, nu ne putem aştepta la creşteri pe Bursă decât prin introducerea de noi instrumente", a încheiat Şerdean.

De altfel, ieri s-au realizat tranzacţii de peste 100.000 de euro pe instrumente structurate şi unităţi de fond.

Pe extern, principalele pieţe internaţionale se păstrau pe plus, cel mai mare avans din regiune fiind consemnat de indicele francez CAC 40, de peste 1,7% faţă de referinţă.

În urcare deschidea şi piaţa americană, indicele de referinţă Dow Jones urcând cu 1,2% în prima jumătate de oră de la deschidere.

De urmărit astăzi