Cine sunt indienii care spun că fac o oţelărie de 150 mil. euro în Olteniţa

Autor: Adriana Rosoga 22.07.2010

Transdanube Industries, companie care este deţinută prin offshore-ul Cobrom Investments Limited înregistrat în Cipru de familia indiană Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), spune că va începe construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone anual în 2011 în Olteniţa, investiţia totală însumând circa 150 mil. euro.

Compania a fost înfiinţată în 2007, când indienii au cumpărat aproximativ 65-70% din suprafaţa turnătoriei de fontă Turol Olteniţa, adică aproximativ 14 hectare de teren. Un an mai târziu, în urma unei licitaţii organizate de Primăria oraşului Olteniţa, indienii au mai achiziţionat alte 7,7 hectare de teren.

"Am cheltuit până acum aproximativ 20 de milioane de euro, din care mai mult de jumătate a reprezentat achiziţia celor 21 de hectare de teren şi a unei staţii electrice", a spus Thommaso Serano, CEO-ul Transdanube Industries.

El precizează că până acum, investiţia a fost demarată din surse proprii, însă pe parcursul implementării proiectului, compania caută finanţare de la bănci. "Am discutat cu bănci precum BCR, UniCredit sau Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru acordarea de finanţare în vederea susţinerii proiectului. Estimăm că 30-40% din banii necesari pentru investiţie vor fi din împrumuturi bancare."

Familia Gupta mai deţine oţelării în India şi în Africa de Vest care au o capacitate de producţie de peste un milion de tone anual. "Suntem un jucător nou pe piaţa locală. Fabricile din România produc la un preţ ridicat datorită tehnologiilor învechite de fabricare. Am ales Olteniţa pentru că este un punct strategic cu acces la Dunăre, ceea ce facilitează transportul produselor către portul Constanţa, dar şi spre ţările europene", a mai precizat Serano. Producţia de oţel brut a României a crescut cu 64,5% în primele şase luni ale anului, la 1,86 milioane de tone, potrivit datelor Asociaţiei Mondiale a Oţelului. În iunie, producţia de oţel din România s-a dublat la 340.000 de tone, de la 169.000 de tone în aceeaşi lună a anului trecut. "Credem că România are potenţial şi că în doi ani de zile piaţa de construcţii va începe din nou să crească."

În prezent, producţia internă de oţel este concentrată în mâinile a patru jucători externi: ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Laksmi Mittal, Tenaris, care are o oţelărie la Călăraşi, grupul rus Mechel, deţinut de miliardarul Igor Ziuzin, şi TMK, care deţine un combinat la Reşiţa.

Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când au înfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities.