Oferta iFond Financial, un pariu pe Fondul Proprietatea

Autor: Adrian Cojocar 22.07.2010

Brokerii de la Intercapital Invest au lansat ieri primul IPO din acest an de pe Bursă, încercând să atragă între 2 şi 8 mil. lei pentru un fond de investiţii.



Conducerea Intercapital spune că principalul lucru pe care l-a avut în vedere când a decis să creeze fondul de investiţii iFond Financial a fost să ofere un acces rapid şi eficient la acţiunile Fondului Proprietatea, care în ultimii ani au intrat într-un con de umbră din cauza amânărilor repetate privind listarea Fondului pe Bursă.

"Personal, cred că este frustrant să ai un proiect de o anvergură aşa de mare, cum este Fondul Proprietatea, şi să nu ai acces direct la el. Să nu uităm că activele fondului reprezintă 2% din PIB-ul României şi asta în condiţiile în care este extrem de subevaluat la ora actuală", spune Adrian Lupşan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.

Conducerea firmei de brokeraj consideră că prin achiziţia de unităţi la iFond, investitorii vor avea posibilitatea de a profita de evenimentele importante care se anunţă în următoarele luni la Fondul Proprietatea şi care cel mai probabil vor avea un efect pozitiv asupra preţului de piaţă al acestora.

"Este posibil ca în 6-9 luni de zile să asistăm la o succesiune de evenimente favorabile Fondului Proprietatea, şi anume: instalarea oficială a lui Templeton la conducerea fondului, distribuirea de dividende şi poate cel mai aşteptat eveniment este listarea fondului la Bursă. Dacă vorbim de ultimele ştiri cu privire la listarea participaţiilor statului la Bursă, vă daţi seama ce impact va avea listarea unor companii precum Romgaz asupra Fondului care deţine acţiuni la aceste companii de stat", a precizat Lupşan. El mai consideră că raportul de evaluare cerut de Franklin, care va da o cifră oficială privind valoarea Fondului Proprietatea, va reprezenta o altă ştire cu impact pozitiv asupra preţului acţiunilor FP.

Pe lângă acţiuni Fondul Proprietatea, iFond Financial va mai plasa 20% din banii strânşi din IPO în SIF-uri, 15% în acţiuni ale BVB şi Sibex, iar 10% se vor îndrepta către acţiuni bancare. Intercapital asigură încheierea cu succes a ofertei prin subscrierea a 50% din valoarea acesteia.

Conducerea Intercapital spune că potenţialul de creştere al SIF-urilor derivă din faptul că se tranzacţionează încă la un discount de 60% faţă de valoarea activelor pe care le gestionează şi este sectorul care a adus cele mai mari satisfacţii investitorilor de-a lungul timpului.

"Dacă nu cumpărăm acţiunile când sunt ieftine, atunci când să le mai cumpărăm? Fondul este gândit ca o investiţie pe termen lung. Nu ştim exact când va fi valorificat potenţialul acestor active, dar ştim că el există. Preţurile au avut o evoluţie ascendentă pe Bursă timp de un an de zile. Acest lucru nu înseamnă că această criză s-a încheiat, dar arată că am parcurs o etapă importantă din criză şi ne putem gândi şi la viitor", spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

În ceea ce priveşte investiţiile în cei doi operatori bursieri, BVB şi Sibex, care s-au listat recent, reprezentanţii firmei de brokeraj consideră că sunt extrem de subevaluate comparativ cu alţi operatori din regiune.

Totodată, aceştia mai spun că acţiunile bancare, în care fondul vrea să-şi plaseze 10% din bani, au fost şi vor rămâne în continuare printre cele mai performante acţiuni de pe Bursă.