Listările statului: Dacă nu acum, atunci când?

Autor: Andrei Chirileasa 23.07.2010

Vanzarea pe Bursă a unor pachete de câte 15% din companiile de stat Romgaz, Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) ar putea aduce statului 450 de milioane de euro, chiar şi în contextul actual în care Bursa de la Bucureşti este departe de maximele atinse în 2007.

Mai important însă, cu banii atraşi pe Bursă, statul ar mai putea obţine finanţări europene nerambursabile de 1,8 mld. euro, spun analiştii. Astfel, chiar dacă momentul nu pare tocmai cel mai prielnic pentru listări, statul ar trebui să se gândească la impactul pe care aceste oferte le-ar putea avea în economie, cele peste 2,2 mld. euro pe care le-ar putea atrage reprezentând circa 6% din veniturile bugetare prognozate pentru acest an, de 36 de miliarde de euro.

Vânzarea unui pachet de 11,8% la OMV Petrom (SNP), din participaţia de 20,6% pe care statul o mai deţine în compania petrolieră, care a fost de asemenea pusă în discuţie de Guvern, ar mai putea aduce 450 de milioane de euro de la investitori şi încă 1,8 mld. euro din fonduri europene. Deci totalul ar urca la 4,4 mld. euro.

"România are şansa, datorită fondurilor europene, să îşi construiască un pachet de stimulare a economiei finanţat în proporţie de până la 80% cu banii de la UE, iar restul din privatizări, adică un pachet de stimulare a economiei care nu măreşte povara datoriei publice şi nu mută problema de azi asupra generaţiilor viitoare. Cum? Teoretic, dacă la un euro cofinanţare poţi să atragi alţi 4 euro din fonduri europene, înseamnă că la 1 mld. euro din privatizări se pot ridica până la 4 mld. euro fonduri europene, adică un total de surse de investiţii în valoare de 5 mld. euro, adică 25% din acordul de finanţare cu FMI sau 4,2% din PIB. Ar fi pachetul de finanţare care poate redemara economia", explică Laurenţiu Ciocîrlan, directorul departamentului de oferte primare din cadrul firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

Aşadar, statul ar trebui să privească situaţia în ansamblu, nu doar exclusiv din punctul de vedere al banilor pe care-i poate ridica acum de pe Bursă. Cel mai bun exemplu este Polonia, care nu s-a sfiit să vândă companii pe Bursă nici anul trecut, când piaţa era foarte jos, şi nici anul acesta, deşi veniturile atrase poate nu sunt la nivelul la care ar fi fost în 2007. În primul semestru, statul polonez a reuşit să strângă peste 3 mld. euro prin cinci oferte de acţiuni.

Ştie statul ce poate face cu banii strânşi pe Bursă?

Conform notelor de fundamentare a celor trei hotărâri de guvern privind vânzarea pe Bursă a câte 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, veniturile din privatizare se virează în contul general al Trezoreriei statului. Cu alte cuvinte, în loc să finanţeze proiectele de investiţii atât de necesare, ar putea ajunge să plătească pensii şi salarii, nefiind precizată o destinaţie specifică.

"Deşi măsurile propuse nu au un impact direct la nivel macroeconomic, prin măsurile propuse a fi adoptate în cadrul strategiei de privatizare a acestui operator economic din domeniul utilităţilor, prin vânzarea de acţiuni prin metode specifice pieţei de capital, finalizată cu tranzacţionarea acestuia pe piaţă de capital şi mandatarea instituţiei publice implicate în acest sens au în vedere şi consecinţele benefice la nivel macroeconomic, cu referire la stimularea interesului investitorilor de pe piaţa reglementată de capital din România", se mai precizează în notele de fundamentare.

Creşterea atractivităţii pieţei de capital şi dezvoltarea acesteia prin listarea unor companii importante este un proiect care poate aduce beneficii întregii economii pe termen lung. Prin creşterea pieţei de capital, companiile locale vor găsi o alternativă de finanţare foarte necesară la tradiţionalele credite bancare.

"Doar listarea unor companii importante de stat poate ajuta BVB să atingă o masă critică în privinţa dimensiunii şi a lichidităţii. În acest fel pe bursă vor fi atraşi investitori instituţionali financiari care până în prezent nu au mai fost la BVB. Iar pentru o piaţă de capital funcţională este esenţial ca pe respectiva piaţă să fie bine reprezentate toate categoriile de investitori. Cei mai importanţi, mai ales în actualul stadiu de dezvoltare al BVB, sunt investitorii străini instituţionali", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.