100 de proiecte eoliene au contracte cu reţelele de electricitate

Autor: Roxana Petrescu 22.07.2010

Peste 100 de proiecte eoliene, dezvoltate de circa 80 de companii, aveau la începutul lunii iunie contractele de racordare la reţea semnate cu Transelectrica sau cu operatorii reţelelor de distribuţie din zonele în care urmează să fie amplasate.

În total, cele 104 proiecte au peste 2.771 de MW, adică aproape cât patru reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, iar punerea lor în funcţiune ar însemna investiţii de peste 4 miliarde de euro.

Semnarea contractului de racordare la reţea este o etapă majoră în avizarea unui proiect eolian, următorii paşi pe care un investitor trebuie să-i parcurgă fiind punerea sub tensiune a capacităţilor de producţie, obţinerea autorizaţiei de mediu şi a licenţei de producere.

"De aici încolo, investitorii trebuie să se apuce de treabă, să înceapă construcţiile. Însă mulţi aşteaptă să treacă această perioadă de criză economică pentru a-şi vinde proiectele. Cei mai mulţi nu au posibilitatea de a merge mai departe pentru că este vorba de investiţii foarte mari şi de aceea cred că din această capacitate, de peste 2.700 de MW, numai jumătate va mai rămâne în picioare", spune Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica.