Boc: Firmele care întârzie implementarea proiectelor cu bani europeni mai mult de 6-9 luni riscă rezilierea contractelor

Autor: Adriana Rosoga 25.07.2010

Firmele care au câştigat proiecte cu finanţare europeană riscă să le fie reziliate contractele dacă au întârzieri ale lucrărilor de şase-nouă luni faţă de graficul stabilit pentru implementare, a declarat premierul Emil Boc la reuniunea comitetului pentru absorbţia fondurilor europene, care s-a desfăşurat sâmbătă la Ministerul Economiei.
"Am luat decizia ca firmele care au restanţe în graficul de implementare a proiectului, de şase-nouă luni de zile, după ce, iniţial, au semnat acest grafic, să le reziliem contractele. Nu putem să ne permitem să pierdem banii europeni, pentru că unele firme, datorită mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbţia banilor europeni", a spus premierul Emil Boc.
În acest sens, primele nume de firme care vor pierde contractele pentru banii de la Uniunea Europeană ar putea fi anunţate în săptămânile următoare.
Consultanţii în fonduri europene spun însă că aplicarea unei astfel de măsuri ar fi indicată în cazul în care firmele nu au început să implementeze proiectul, însă ar trebui mai atent analizată situaţia firmelor care au cheltuit deja o parte din bani şi au început lucrările, dar din diverse motive au întârzieri la implementare.
"În cazul în care firmele au cheltuit 10-15% din valoarea proiectului, cred că ar trebui o analiză mai atentă a cauzelor care au dus la întârzierea în implementare. Se poate ca planificarea să nu fi fost corect întocmită pentru că pe parcurs au apărut situaţii neprevăzute. De exemplu, în cazul licitaţiilor, pot apărea contestaţii a căror rezolvare necesită mai mult timp sau poate trebuie să achiziţionezi un echipament care nu se găseşte uşor pe piaţă. Rezilierea contractelor fără o analiză prealabilă ar putea face mai mult rău decât bine", spune Adrian Bucică, manager de proiect în cadrul firmei de consultanţă Compass Consulting.
Premierul Emil Boc a mai precizat că "sunt prea puţini bani europeni efectiv atraşi, în raport cu ceea ce puteam să facem". Până la data de 9 iulie au intrat în buzunarele beneficiarilor de fonduri europene circa 882 de milioane de euro, aproape 3.150 de contracte cu o valoare de 6,06 mld. euro fiind contractate.
O altă decizie care a fost luată în cadrul comitetului pentru absorbţia fondurilor europene a fost aceea ca până la data de 15 august, toate cererile de rambursare a banilor europeni să fie finalizate.
"Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acest minister (al Economiei - n.r) vor primi banii, pe baza cererilor de rambursare înaintate. În al doilea rând: cererile de rambursare să se încadreze într-o perioadă de maxim 60 de zile, în loc de 120 de zile, cât era în momentul de faţă, cu menţiunea că sperăm ca şi firmele să depună documentaţiile la timp şi în condiţiile legale amintite."
Boc a mai anunţat că limitele de investiţii şi locuri de muncă nou-create impuse întreprinderilor mici şi mijlocii pentru acordarea ajutoarelor de stat vor fi reduse la maximum cinci milioane de euro şi respectiv 30-50 locuri de muncă, după ce în urmă cu o lună Guvernul a redus limitele de investiţii şi locuri de muncă la 10 milioane de euro, faţă de 30 de milioane de euro în prezent, şi la cel puţin 100 de locuri de muncă, faţă de 300.