Miliardarul Mittal aduce 83 mil. € ca să salveze combinatul de la Hunedoara

Autor: Adrian Cojocar 25.07.2010

AcŢionarii ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), controlată de grupul ArcelorMittal al miliardarului indian Lakshmi Mittal, au decis suplimentarea capitalului companiei cu suma de 397 mil. lei (93,1 mil. euro) prin aport în numerar şi au respins totodată propunerea de dizolvare a societăţii.
Aceasta este cea mai mare majorare de capital cu cash derulată anul acesta pe Bursă, operaţiune la care grupul ArcelorMittal ar trebui să participe cu suma de 81,8 mil. euro, calculată la cursul din prezent, de 3,264 lei/euro. Aportul este şi una dintre cele mai mari investiţii realizate de miliardarul Mittal în România de la venirea acestuia în 2001. Spre comparaţie, aportul pe care vrea să-l aducă grupul la combinatul din Hunedoara reprezintă circa jumătate din totalul sumelor aduse la capitalul ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, din ultimii 9 ani, care anul trecut a derulat afaceri de zeci de ori mai mari decât cele ale combinatului din Hunedoara.
În cadrul operaţiunii de majorare vor fi emise peste 159 mil. de titluri ArcelorMittal Hunedoara la un preţ de 2,5 lei, egal cu valoarea nominală a acestora, care vor fi subscrise prin aporturi în numerar, potrivit hotărârii AGA. În piaţă, ultima tranzacţie cu acţiunile ArcelorMittal Hunedoara s-a derulat la un preţ de 1 leu/acţiune, mult sub preţul din cadrul majorării de capital, fapt pentru care operaţiunea este puţin atractivă pentru acţionarii minoritari.
Grupul ArcelorMittal controlează 87,89% din acţiunile societăţii, iar SIF Banat-Crişana (SIF1) are 10,03% din titluri.
În aceste condiţii, SIF Banat-Crişana trebuie să contribuie cu circa 9,4 mil. euro pentru a-şi păstra participaţia de 10% din acţiunile ArcelorMittal Hunedoara, în caz contrar participaţia acestuia urmând să fie puternic diminuată, fapt ce ar da posibilitatea producătorului de oţel de a delista compania de pe Bursă prin atingerea pragului de 95% din capital.
ArcelorMittal Hunedoara a intrat în dificultate după ce a înregistrat anul trecut pierderi de 138,4 mil. lei (32,7 mil. euro) pe fondul prăbuşirii vânzărilor cu 77,5%, până la 133 mil. lei (31,4 mil. euro).
Din această cauză, compania a acumulat pierderi de 222 mil. lei (52 mil. euro) din activitate şi valoarea netă a activelor (capitalurile proprii - n.red.) s-a diminuat la mai puţin de jumătate faţă de valoarea capitalului social. Aceasta deşi la privatizare, în 2004, compania fusese ajutată de stat prin ştergerea unor datorii de 306 milioane de dolari. Compania a acumulat datorii la companii din cadrul ArcelorMittal care la 31 decembrie 2009 se ridicau la 273 de milioane de lei (65 milioane de euro) dintr-un total de 304,7 mil. lei (72,5 mil. euro).
Totuşi în hotărârea AGA de majorare de capital nu se precizează faptul că grupul ArcelorMittal ar dori să convertească o parte din creanţele deţinute la combinatul din Hunedoara în acţiuni ale acestuia.
Sumele de bani atrase prin intermediul operaţiunii sunt necesare şi unei investiţii în valoare de 45 mil. euro aflată în derulare la ArcelorMittal Hunedoara într-un nou laminor de profiluri grele care ar urma să fie finalizat anul viitor.