Exclusiv online: Câţi turişti poate să atragă Bucureştiul anual?

Autor: Mirabela Tiron 26.07.2010

Până în 6 milioane de vizitatori ar putea atrage Bucureştiul anual, de şase ori mai mult decât atrage în prezent, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare capacitatea totală de cazare a Bucureştiului în hoteluri, hosteluri şi alte unităţi, numărul de nopţi dintr-un an şi o durată de şedere estimată la o noapte.

Spre comparaţie, marile oraşe europene atrag anual câteva milioane de turişti. De exemplu, în Paris au fost anul trecut 14,8 milioane de turişti, în Londra 14,1 milioane de turişti, în Budapesta 6-7 milioane de turişti, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului.

"În condiţiile de faţă, în care aproape 90% din traficul Bucureştiului este de business şi doar 10% este de leisure este imposibil ca hotelurile să funcţioneze cu toate camerele ocupate, adică să atragem 6 milioane de turişti. Gradul de ocupare la care lucrează hotelurile este de 50%", spune Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, care aduce grupuri de turişti străini în Capitală.

Cu o capacitate de cazare de 16.882 de locuri, potrivit ultimelor date disponibile la Institutul Naţional de Statistică, Bucureştiul a primit 952.000 de turişti în urmă cu doi ani. Astfel că indicele net de utilizare a capacităţii de cazare era de aproape 35%. Date oficiale legate de situaţia turiştilor anul trecut nu există. Durata medie de şedere a unui vizitator în Bucureşti este în medie de două nopţi.

Capitala ar putea atrage mai mulţi turişti dacă ar exista o strategie de promovare în străinătate. În prezent, Bucureştiul nu beneficiază nici măcar de un site turistic oficial.

Câţi turişti atrag capitalele europene
Capitala Număr turişti (mil)
Paris 14,8
Londra 14,1
Budapesta 6-7
Sursa: Organizaţia Mondială a Turismului