Sighişoara 2010. Cum au sărbătorit cavalerii la a 18-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală – GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea 26.07.2010

Vreme de trei zile - 23-25 iulie - Sighişora a fost în sărbătoare: Festivalul de Artă Medievală şi-a intrat în drepturi. A 18-a oară. Ca în ultimii şase ani, manifestarea s-a desfăşurat sub oblăduirea Primăriei Municipiului Sighişoara. Cu toate că este un an de criză, s-au găsit fonduri pentru desfăşurarea acestui eveniment şi trupe locale sau din alte zone ale ţării şi chiar din străinătate au reuşit să ajungă în cetatea medievală.

La ediţia de anul trecut au participat 30.000 de persoane, dintre care mai mult de jumătate turişti străini. Nu ştiu câţi au fost anul acesta, se va afla probabil curând, în mod sigur mai puţini. Dar şi ei au admirat cavalerii cu armuri si săbii, domniţele fermecătoare, păpuşarii, iluzioniştii, fachirii şi vrăjitorii, menestrelii, clovnii şi duhurile întrupate înghesuiţi pe străduţele înguste ale cetăţii medievale, dansurile medievale şi minispectacolele de teatru.
Spectacolele au început printr-o paradă a cavalerilor - sub deviza "Întoarcerea cavalerilor" - pe străzile străvechi ale meşteşugarilor (pe care se află şi casa, acum monument istoric, în care, în 1861, Zaharia Boiu înfiinţa prima şcoală românească din Cetate). Printre participanţi - Ordinul Cavalerilor Argotica, Ordinul Cavalerilor Tabosti Kupci din Cehia, Ordinul Dragonior din Transilvania, Ordinul Cavalerilor din Mediaş, Ordinul Cavalerilor Gladius Dei, Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, Garda din Bistriţa, Ordinul Cavalerilor Csabafiak, Ordinul Cavalerilor Lup. Au fost spectacole de toboşari, de foc şi lupte, de stegari, de magie, de ardere a vrăjitoarelor, turniruri cavalereşti, prezentări de arme; au fost concerte de muzică medievală şi jonglerie - au excelat trupele Dayspring din SUA, Lagunekin din Franţa, Trabucos din Portugalia; concerte pur şi simplu - Pontice, Grafic, Lyra, în mod sigur şi alte formaţii pe care n-am apucat să le aud; spectacole de teatru - trupele Cameleon, Hyperion, Toţi din Clasa-UNATC, Teatrul Scena; spectacole pentru copii - teatru, jocuri şi concursuri medievale. Multe dintre acestea se desfăşurau simultan, în pieţele cu nume predestinate - Cavalerilor, Pelerinilor, Trubadurilor, Mercenarilor, Micilor Cavaleri - fiecare putea alege în funcţie de gust. În Casa Cronicarilor aveau loc conferinţe, fireşte, tot pe teme medievale. Pe Drumul Meşteşugarilor, artişti populari din cele patru vânturi expuneau produse artizanele autentice.
Câteva caracteristici mi s-au evidenţiat. Ca şi anul trecut, au fost zile caniculare, deşi meteorologii anunţau ploi şi vreme urâtă - ploile n-au scăldat cetatea decât noaptea târziu. Ca şi anul trecut, numărul tinerilor, români şi străini, a fost copleşitor. Dar spre deosebire de anul trecut, peste tot existau afişe cu programul manifestărilor. Spre deosebire de anul trecut, sărbătoarea a fost chiar medievală, chiar rafinată, parcă dorind să ne convingă de faptul că Evul Mediu n-a fost nici întâmplător, nici întunecat. Au lipsit cu totul din Cetate, pentru prima oară, comercianţii de kitschuri, porumb fiert, seminţe şi floricele care, printr-o inspirată decizie a primăriei, au avut interdicţie pe timpul desfăşurării Festivalului.
Dar faptul care m-a impresionat în egală măsură cu această curăţenie a fost numărul mare al nunţilor. Am văzut mirese la Sighişoara şi în anii trecuţi, dar parcă niciodată ca în 2010 - am numărat şase sau şapte, în mod cert au fost mai multe. Alaiurile lor reuşeau o simbioză uimitoare cu alaiurile cavalerilor şi domniţelor din vechime.

În imagini: Festivalul Medieval de la Sighişoara 2010. Parada cavalerilor şi mulţime. În foto 10 - casa în care Zaharia Boiu a înfiinţat în 1861 prima şcoală românească din Cetate. Fotografii de Cristina Ţurlea