Şeful BP este pe făraş. La plecare ia cel puţin 13 milioane de euro

Autor: Andreea Mioara Neferu 26.07.2010

Povestea lui Tony Hayward, şeful BP, serveşte drept exemplu pentru directorii executivi de multinaţionale din întreaga lume. De la glorie la decădere a fost doar un pas, astfel că Hayward urmează zilele acestea să părăsească BP.



Directorul executiv al gigantului British Petroleum (BP) Tony Hayward este scos pe tuşă, pe fondul criticilor masive pe care le-a primit cu privire la modul în care a gestionat accidentul petrolier din Golful Mexic, scrie BBC News.
Un comunicat oficial emis de BP la sfârşitul săptămânii trecute arăta că Hayward se bucură de tot sprijinul Consiliului de Administraţie al companiei, însă "nicio decizie finală nu a fost luată". Noaptea trecută urma să aibă loc o reuniune a Consiliului pentru luarea unei hotărâri în acest sens. Cel mai probabil, Hayward va fi înlocuit de colegul său, americanul Bob Dudley, care a preluat administrarea operaţiunilor de curăţare a mareei negre din Golful Mexic.
La finalul săptămânii trecute, un purtător de cuvânt al BP declara că Hayward continuă să beneficieze de "sprijinul complet al Consiliului şi al managementului de top", însă un oficial guvernamental american, citat de Associated Press, a spus că cei mai importanţi oameni de la BP au avertizat autorităţile americane cu privire la schimbarea directorului executiv în cadrul multinaţionalei petroliere.
Hayward ar avea dreptul la plăţi compensatorii de cel puţin un milion de lire sterline. Pe de altă parte, publicaţia britanică Daily Telegraph a anunţat că pensia la care actualul director executiv ar avea dreptul se ridică la 10,8 mil. lire sterline (12,9 mil. euro), adică 584.000 de lire sterline anual. Times a vehiculat chiar o sumă ceva mai mare, de 11,8 milioane de lire sterline.
Capacităţile şefului BP, puse la îndoială
De profesie inginer, Hayward şi-a petrecut ultimii 28 de ani ca angajat al BP şi a fost unul dintre cei mai populari candidaţi la şefia BP, după ce Lord Browne s-a retras în 2007. Atunci când a devenit director executiv la 1 mai 2007, el le-a spus jurnaliştilor că prioritatea sa este de a face eforturi în direcţia siguranţei şi credibilităţii în cadrul BP.
Accidentul de pe platforma petrolieră Deepwater Horizon, care a provocat moartea a 11 persoane şi de asemenea cea mai mare scurgere petrolieră din istoria Statelor Unite, a pus sub semnul întrebării modul său de gestionare a operaţiunilor BP.
De asemenea, Hayward a fost criticat masiv de locuitorii din zona afectată de mareea neagră, dar şi de politicienii americani pentru modul în care a administrat situaţia din Golful Mexic. El a fost taxat şi pentru o serie de gafe, în special atunci când a spus că "îşi vrea viaţa înapoi", ca urmare a problemelor pe care le-a avut de rezolvat în ultimele trei luni.
Hayward - prea încet şi neinspirat
Jurnalistul Tom Bower, autor al cărţii "The Squeeze: Oil, Money and Greed in the 21st century", a declarat că plecarea lui Hayward este inevitabilă, întrucât el nu a fost capabil să "schimbe cultura" organizaţională din cadrul BP după o serie de precedente accidente petroliere.
"El ştia ce trebuie făcut, însă nu a acţionat oportun. A fost mult prea încet, nu a fost inspirat şi nici nu s-a concentrat prea tare", potrivit lui Bower.
BP a pierdut 40% din valoarea de piaţă după accidentul din Golful Mexic, iar la finalul săptămânii trecute avea o capitalizare de 115,4 mld. dolari.
Rezultatele financiare ale BP pentru trimestrul al doilea ce urmează să fie publicate astăzi sunt aşteptate să includă şi un provizion destul de important aferent costurilor de curăţare, dar şi compensaţiilor şi amenzilor pe care compania britanică le datorează pe fondul mareei negre.

Cronologia unui dezastru

20 aprilie Platforma petrolieră Deepwater Horizon explodează, iar 11 persoane îşi pierd viaţa.
22 aprilie Platforma, evaluată la circa 560 de milioane de dolari, se scufundă, provocând formarea unei pete de petrol în Golful Mexic.
7 mai Încercările celor de la BP de a astupa gaura prin care petrolul se scurgea în apele oceanului se soldează cu un eşec.
1 iunie Acţiunile BP coboară cu 17% pe bursa de la Londra, ştergând cu buretele 23 mld. dolari din valoarea de piaţă a companiei.
16 iunie BP se angajează să cotizeze cu 20 mld. dolari pentru un fond care să plătească despăgubiri celor afectaţi de mareea neagră.
20 iunie Un document intern al BP arată că, în cel mai pesimist scenariu, scurgerile zilnice de petrol ar putea ajunge la 100.000 de barili.
22 iunie Bob Dudley preia operaţiunile de gestionare a dezastrului din Golful Mexic.
15 iulie Compania britanică arată că a reuşit să stopeze scurgerea de petrol, cel puţin temporar, în timpul testării, cu ajutorul unui dispozitiv performant.
19 iulie BP anunţă că a cheltuit aproape 4 mld. dolari în încercarea de a opri scurgerea de petrol de la platforma Deepwater Horizon.
20 iulie BP anunţă că va vinde active în valoare de 7 mld. dolari către Apache Corp, pentru a strânge banii necesari acoperirii cheltuielilor.

Cine este în cărţi pentru şefia BP
Grupul britanic intenţionează să-l numească pe Bob Dudley ca succesor al lui Hayward, în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al companiei vrea să îşi recâştige credibilitatea pe piaţa americană, au spus două persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Dudley ar putea fi astfel primul şef al BP de origine americană şi ar putea prelua conducerea multinaţionalei începând cu
1 octombrie, a explicat una dintre cele două surse, care nu a vrut însă să-şi dezvăluie identitatea, pentru că nu a fost încă luată o decizie. Dudley se ocupă în prezent cu gestionarea dezastrului din Golful Mexic şi are avantajul unei relaţii bune cu guvernul de la Washington. El a crescut în statul Mississippi şi are o "afinitate deosebită şi profundă pentru zona de coastă a Golfului", potrivit BP.