Magazinele emit 4 mld. de bonuri fiscale anual. Cine le va număra?

Autor: Adelina Mihai 26.07.2010

Marile reţele de retail, magazinele alimentare, cele de tip discount sau chioşcurile de cartier emit anual cel puţin 4 miliarde de bonuri fiscale, potrivit unui calcul ZF.
Intenţia premierului Emil Boc de a reduce evaziunea fiscală prin acordarea unor stimulente pentru românii care solicită şi păstrează bonurile fiscale nu va avea efectul scontat, spun consultanţii fiscali şi comercianţii.
"Încercarea de reducere a evaziunii fiscale nu a fost, nu este şi nu va putea fi niciodată pusă în sarcina consumatorilor. Autorităţile sunt cele care ar putea să ia o serie de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, prin implementarea unor sisteme informatice, de exemplu", susţine Marius Stăncescu, preşedintele firmei de consultanţă financiară şi de business Riff Holding International.
Estimarea ZF a luat în considerare numărul de clienţi care cumpără anual produse din magazine. Astfel, dacă dintr-un hipermarket cumpără anual 2 milioane de români, iar un supermarket are aproximativ 1,5 milioane de clienţi, volumul de bonuri emise este mai mare în magazinele alimentare şi chioşcurile de cartier, care emit peste 2,7 miliarde de bonuri pe an şi care au între 25.000 şi 63.000 de clienţi pe an. În România există aproximativ 600 de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip cash and carry sau discount, 39.000 de magazine alimentare şi peste 13.500 de chioşcuri de cartier şi magazine din benzinării.