Boc atacă averile oamenilor de afaceri, singurii care pot scoate ţara din criză

Ziarul Financiar 26.07.2010

Primul-ministru a declarat ieri că este analizată impozitarea averilor mari. "Deja pe străzile României circulă maşini înregistrate în Bulgaria. Asta se va întâmpla şi cu averile persoanelor fizice", spun oamenii de afaceri.



O nouă taxă, pe averile mari ale populaţiei, ar putea speria şi mai mult capitalul local, după doi ani de criză în care majoritatea oamenilor de afaceri şi-au văzut averile înjumătăţite.
Prima propunere în acest sens a fost făcută la începutul anului de către un deputat PSD, iar Guvernul a început să ia în calcul această variantă pentru a creşte încasările bugetare după ce în urmă cu o săptămână reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), partidul condus de Gabriel Oprea, au declarat că a fost finalizat un proiect de lege privind introducerea unei "taxe de solidaritate" de 1% pentru averile mai mari de 450.000 de euro, incluzând aici locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere sau ambarcaţiuni.
"Avem în analiză un proiect care porneşte şi de la propunerea UNPR (Uniunea Naţională pentru Progresul României - n. red.) pentru impozitarea averilor mari. Foarte multe averi probabil nu sunt impozitate la valoarea reală. Propunerea UNPR este o bază de pornire, există şi alte variante în lucru", a spus ieri prim-ministrul Emil Boc, la postul public de radio.
Propunerea a fost primită cu dezaprobare de către mediul de afaceri, care apreciază că o asemenea măsură ar putea speria şi mai mult capitalul autohton, în condiţiile în care cei care au mai multe case le cumpără fie ca investiţie, fie pentru a le lăsa moştenire copiilor, acestea fiind două dintre principalele motive pentru care oamenii cumpără mai multe locuinţe. "Ideea de impozit pe avere este foarte comunistă, din antagonismul bogat - sărac. Normal că dacă împarţi populaţia în săraci 90% şi bogaţi 10% şi îi întrebi pe săraci dacă vor să îi impoziteze suplimentar pe ceilalţi vor spune că da. Capitalul este un animal fricos. Dacă îl sperii, fuge", spune avocatul Gabriel Biriş, managing partner al firmei Biriş Goran.
Reprezentanţii UNPR spuneau că o asemenea taxă ar putea aduce între 2 şi 3 miliarde de euro la bugetul de stat, în condiţiile în care este luată în calcul şi taxarea cu 0,5% a bunurilor imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile a căror valoare individuală depăşeşte 50.000 de euro.
Fondul naţional de locuinţe este de 8,3 milioane de unităţi. BNR evalua aceste proprietăţi la sfârşitul anului 2007, în plin boom imobiliar, la circa 270 de miliarde de euro, respectiv circa 32.000 de euro per unitate. Între timp, valorile au scăzut cu circa 40-50%, astfel că numărul caselor mai scumpe de 300.000 de euro probabil nu depăşeşte 2,3% din stoc. În aceste condiţii, ţinând cont de un stoc estimat de circa 200.000 de locuinţe mai scumpe de 500.000 de euro, guvernul ar putea strânge anual venituri de peste 1 miliard de euro din impozitarea acestor proprietăţi.
"Propunerea mi se pare o imbecilitate. În afara casei în care stai, restul sunt investiţii. Vor să impoziteze investiţiile? Care este semnalul? Păi românii sunt tâmpiţi să mai încurajeze construcţia de case în acest caz? Pot merge să cumpere proprietăţi în Paris atunci", mai spune Biriş.
Cea mai mare dificultate pentru Guvern ar putea fi legată de evaluarea acestor averi, în condiţiile în care singurele informaţii existente sunt cele din declaraţiile de avere ale demnitarilor, precum şi datele raportate către administraţiile financiare.
"Nu am avut niciun fel de consultare pe această temă cu reprezentanţii Guvernului. Mi se pare dificil şi ar fi o muncă destul de laborioasă. Există posibilitatea să fie făcute declaraţii de avere, ca în cazul demnitarilor. Altfel, din informaţiile disponibile în momentul de faţă, sunt greu de adunat valorile pentru a calcula averea populaţiei. Proprietăţile sunt înregistrate la fisc cu valori de impozitare, terenurile sunt înregistrate pe suprafeţe, în timp ce pentru maşini nu este trecută nicio valoare", explică Filip Stoica, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR).
În cartiere precum Primăverii, Dorobanţi, Floreasca, Şoseaua Nordului sau chiar în cadrul apartamentelor din centrul Capitalei, în zona Unirii, sunt câteva mii de case şi apartamente al căror preţ depăşeşte pragul de 450.000 de euro. Toţi proprietarii acestor case ar putea ajunge să achite o taxă de cel puţin 4.500 de euro pe an, suplimentar impozitului pe proprietate, care a fost de asemenea majorat recent pentru cei care deţin mai multe proprietăţi.
"Un om care deţine un apartament mai bun în Bucureşti este posibil să aibă o avere de peste 450.000 de euro. Dar aceasta nu este o avere, este o necesitate. Este o discuţie de dragul discuţiei. Consider că îi va fi imposibil guvernului Boc să determine cine ce averi are în România", spune omul de afaceri Ion Radulea, dezvoltatorul proiectului Sema Parc din Capitală.
Numeroşi oameni de afaceri şi-au plasat o parte din lichidităţi în proprietăţi imobiliare în perioada de boom a pieţei de real estate. Între timp, aceştia au de contabilizat scăderile în valoare ale pro prietăţilor şi ar putea fi nevoiţi să achite şi taxe neluate în calcul. Fondatorul distribuitorului de medicamente Farmexpert a plasat 3 mil. euro pentru o vilă în centrul Capitalei, lângă Guvern, în timp ce mulţi avocaţi de business au căutat să îşi cumpere apartamente în ansamblurile noi din zona de nord sau să construiască vile în localităţile din apropierea Bucureştiului. Cu toate acestea, multe dintre aceste proprietăţi erau cumpărate pe firme, tot din motive legate de fiscalitate.
"Nu ştiu câţi oameni cu mulţi bani au proprietăţi scumpe cumpărate în nume propriu. Foarte multe proprietăţi erau cumpărate pe firme, pentru deducerea de TVA, pentru că "aşa era moda". Nici aşa nu era foarte avantajos, deoarece impozitele pe proprietăţi sunt de 1,5% din valoare, astfel că pentru o casă de 450.000 de euro plăteai anual impozit de 6.750 de euro", explică Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă şi brokeraj imobiliar Coldwell Banker Affiliates of România.
Omul de afaceri George Copos se arată în schimb dornic să achite o taxă pe avere, în condiţiile în care este conştient că guvernul trece printr-un moment dificil, dar speră ca un asemenea impozit să îi ajute businessul din turism, ţinând cont că bucureştenii se împotmolesc la fiecare sfârşit de săptămână pe drumurile spre litoral şi Valea Prahovei.
"Este adevărat că această taxă mă vizează direct, însă sunt de acord cu această măsură, pentru că în această perioadă de criză este nevoie de bani la bugetul statului. Motivul pentru care susţin această taxă este acela că vreau să se construiască mai repede autostrăzile ce duc la hotelul meu de la mare şi respectiv la hotelul de la munte din Poiana Braşov", a declarat Copos.
Omul de afaceri controlează grupul Ana Holding, cu afaceri de 60 de milioane de euro anul trecut.
Micii antreprenori nu sunt însă la fel de dornici de a mai cotiza la guvern din propriul buzunar şi apreciază că activele ar putea fi înregistrate în taxe cu o fiscalitate mai redusă, cum să întâmplă deja cu maşinile second-hand aduse din vestul Europei.
"Deja pe teritoriul României circulă maşini înregistrate în Bulgaria, iar cei care vor să-şi deschidă o afacere merg tot în Bulgaria, pentru că taxele sunt mai mici. Asta se va întâmpla şi cu averile persoanelor fizice, vor fi înregistrate în alte state", spune antreprenorul Cătălin Ungureanu, fondatorul companiei Inox Style, care produce decora ţiuni din inox şi care anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 120.000 de euro.
Marius Ghenea, preşedintele companiei de distribuţie IT FitDistribution, apreciază însă că măsura taxerii averilor ar putea ridica mari probleme în ceea ce priveşte evaluarea proprietăţilor.
"Nu mi se pare o decizie bună, pentru că există deja taxe pentru orice venit pe care îl realizăm, precum impozitul pe profit. Cred că această decizie va crea multe probleme cu privire la modul cum vor fi evaluate proprietăţile. Poate duce şi la corupţie", spune Ghenea.

George Copos, proprietar al Ana Holding: Susţin această taxă pentru că vreau să se construiască mai repede autostrăzile ce duc la hotelul meu de la mare şi respectiv la hotelul de la munte din Poiana Braşov
Ion Radulea, proprietar al Sema Parc: Un om care deţine un apartament mai bun în Bucureşti este posibil să aibă o avere de peste 450.000 de euro. Dar aceasta nu este o avere, este o necesitate
Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of al România: Nu ştiu câţi oameni cu mulţi bani au proprietăţi scumpe cumpărate în nume propriu. Foarte multe proprietăţi erau cumpărate pe firme, pentru deducerea de TVA
Marius Ghenea, preşedinte al FitDistribution: Nu mi se pare o decizie bună, pentru că există deja taxe pentru orice venit pe care îl realizăm, precum impozitul pe profit. Cred că vor fi probleme la modul evaluării proprietăţilor
Catalin Ungureanu, fondatorul companiei Inox Style: Deja pe teritoriul României circulă maşini înregistrate în Bulgaria. Asta se va întâmpla şi cu averile persoanelor fizice, vor fi înregistrate în alte state