Şefa hotelului Howard Johnson: E greu să facem previziuni chiar şi pentru perioade scurte

Ziarul Financiar 27.07.2010

Hotelul de cinci stele Howard Johnson din Capitală, condus de Sonia Năstase, 37 de ani, a finalizat primul semestru cu o cifră de afaceri de circa 4 milioane de euro, nivel similar cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.



"Nivelul veniturilor a fost asigurat printr-o politică tarifară adaptată speci ficului fiecărui segment de clienţi, dublată de o mai bună exploatare a tuturor oportu nităţilor oferite de piaţă pe toate segmentele de venit, nu doar pe cele care în mod tradiţional sunt generatoare de venituri mari (veniturile din traficul de business sunt cele mai importante pentru hotelurile din Capitală - n. red.)", a declarat Sonia Năstase, directorul general al hotelului de cinci stele, controlat de Gabriel Popoviciu.
Sonia Năstase, care a preluat con ducerea hotelului în octombrie anul trecut, este singura femeie care conduce un hotel de cinci stele din România, cele mai multe unităţi de lux fiind conduse de manageri expaţi.
Pe fondul condiţiilor economice dificile din piaţă, compania Grand Plaza Hotel, care deţine hotelul Howard Johnson, a finalizat anul trecut cu pierderi de 1,67 milioane de euro la o cifră de afaceri de 8,7 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Fără profit la cinci stele
Şi hotelurile de cinci stele JW Marriott, Radisson Blu, Intercontinental din Bu cureşti au încheiat anul trecut pe pierderi. Astfel că, cel mai mare hotel de pe piaţă, JW Marriott a avut pierderi de 13,9 milioane de euro, în timp ce firma care deţine Intercon tinental a rulat pierderi de 3,5 milioane de euro, iar compania ce controlează Radisson Blu a finalizat cu pierderi de 8,3 milioane de euro.
Piaţa hotelieră s-a contractat anul trecut cu 34%, la 570 de milioane de euro, pe fondul scăderii tarifelor medii la cazare şi al reducerii gradelor de ocupare, potrivit firmei de consultanţă hotelieră Trend Hospitality.
"Costurile operaţionale ale hotelului au fost monitorizate cu mare atenţie pe toate zonele, plecând de la contractele cu furnizorii şi până la cheltuielile directe de funcţionare", a spus Sonia Năstase, care nu a precizat dacă în prima parte a acestui an hotelul a trecut pe profit. În primele şase luni ale acestui an, hotelul de cinci stele situat în Piaţa Romană, care are 285 de camere, a operat la un grad de ocupare mediu de 51%, în creştere cu şase puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut.
"În luna iunie am înregistrat un volum de cazări semnificativ mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi, cu un grad mediu de ocupare de 64%", a menţionat Sonia Năstase. Şefa hotelului Howard Johnson spune că dacă ar trage linie şi ar pune toate rezultatele într-o medie generală, ar putea spune că situaţia pieţei hoteliere tinde să devină stabilă, atât din punct de vedere tarifar, cât şi din punctul de vedere al volumului de tranzacţionare, adică al camerelor închiriate.
În opinia şefei hotelului Howard Johnson, este de dorit ca această tendinţă de stabilizare pe piaţa hotelieră să se menţină şi în toamna acestui an, astfel încât să se creeze premisele de creştere pentru începutul anului 2011.
"Având în vedere însă recentele măsuri fiscale şi economice care nu încurajează în termeni reali o dinamică investiţională susţinută, este greu de previzionat care va fi evoluţia rezultatelor din piaţa serviciilor hoteliere, chiar şi pe perioade scurte cum ar fi semestrul al doilea din 2010", a spus Sonia Năstase.