Ce spune ambasadorul britanic la plecarea din România: Ar fi bine să investiţi mai mult în reţeaua feroviară şi să vă consultaţi cu investitorii

Autor: Mediafax 27.07.2010

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, afirmă, la finele mandatului, că nivelul birocraţiei în România rămâne încă foarte ridicat, iar problemele de infrastructură şi Codul muncii sunt o barieră pentru afaceri, criticând şi faptul că autorităţile nu consultă suficient investitorii.
Într-un interviu acordat MEDIAFAX, ambasadorul britanic afirmă că a devenit mai uşor pentru o companie străină să se stabilească în România, dar nivelul birocraţiei în anumite zone rămâne încă foarte ridicat, iar autorităţile române trebuie să mai lucreze în această direcţie.
El a apreciat totodată că trebuie întărite mecanismele de consultare între mediul de afaceri şi autorităţi înainte de a fi introduse noi reglementări.
"Cred că este loc de a întări mecanismele de consultare între mediul de afaceri şi autorităţi înainte de a fi introduse noi reglementări. Vreau să fiu foarte explicit, nu vorbesc în acest caz de «aranjamente speciale» pentru investitorii străini, ci vorbesc de mecanisme de consultare care privesc în mod egal investitorii locali, companii autohtone, companii străine stabilite aici şi companii care intenţionează să vină în România. Aşadar, nimeni nu cere un tratament special pentru investitorii străini", a spus Barnett.
Ambasadorul a dat ca exemplu în acest sens sectorul farmaceutic şi grupul GlaxoSmithKline, arătând că investitorii au nevoie de "un profit rezonabil" în urma investiţiei realizate şi să fie consultaţi asupra diferitelor decizii în domeniu, precum clasificarea medicamentelor compensate şi introducerea unei noi taxe asupra producătorilor.
El s-a referit şi la problemele "permanente" de infrastructură, arătând că acestea sunt în mod inevitabil o barieră pentru mediul de afaceri, lucru acceptat de toată lumea, chiar şi de către guvern.
"O opinie personală este aceea că ar fi bine ca Guvernul să investească mai mult în reţeaua de cale ferată. Acest lucru ar aduce beneficii enorme în ceea ce priveşte transportul rapid de marfă, dar şi de pasageri. De asemenea, tot cât se poate de sincer, trebuie să spun că ar fi foarte benefic pentru protejarea mediului, deoarece un sistem feroviar eficient tinde să înlocuiască transportul rutier cu un mijloc de transport mai ecologic, trenul", a spus ambasadorul.
Robin Barnett a mai atenţionat că textul actual al Codului muncii este în anumite privinţe destul de "complex" şi reprezintă un alt impediment pentru mediul de afaceri, impunându-se o reformă radicală a birocraţiei.
"Toată lumea ştie că în România, ca oriunde altundeva, corupţia este o problemă constantă. Cunoaştem cu toţii problemele legate de mica corupţie, în special, dar aşa cum am spus şi în 2008, trebuie să repet că în discuţiile mele cu investitorii britanici corupţia este un subiect care nu apare în mod normal, ei se concentrează mai mult pe subiectele pe care le-am amintit. În concluzie, nu am impresia că fenomenul corupţiei este un factor decisiv în planurile unui investitor aici, în România", a adăugat ambasadorul britanic.