Start cu stângul în asigurarea locuinţelor

Autor: Angela Placinta 27.07.2010

Asigurarea obligatorie a locuinţelor a început cu stângul: la aproape două săptămâni de la lansare jumătate din companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) nu emit poliţe în toate agenţiile şi punctele de lucru deoarece nu au sistemul informatic necesar.
ZF a contactat, la întâmplare, câte o agenţie sau două de la fiecare din cei 13 asigurători care fac parte din PAID, cu intenţia de a încheia o poliţă de asigurare. La jumătate din aceste agenţii răspunsurile la întrebarea "pot să închei la dumneavoastră o asigurare obligatorie pentru locuinţe?" au fost "încă nu este funcţional sistemul informatic", "reveniţi peste câteva zile" sau "nu avem formularele necesare". De exemplu, la o agenţie a Groupama Asigurări din Bucureşti, un agent ne-a precizat că în prezent nu poate fi încheiată asigurarea obligatorie pentru casă.
"Se va putea, dar nu avem încă formularele necesare şi toate datele tehnice. Nu avem programul informatic", a spus agentul.
La o agenţie a Uniqa Asigurări, tot din Capitală, răspunsul unui agent la încercarea de a încheia o asigurare obligatorie a fost: "Nu este pus la punct sistemul informatic, mai sunaţi peste câteva zile. Oricum, aveţi termen de şase luni pentru a încheia asigurarea". La alte companii, poliţele obligatorii pentru locuinţe se emit numai de la sediul central.
"Se fac doar de la Sibiu acum asigurările obligatorii. Poate săptămâna viitoare se va putea şi aici. Acum nu se poate şi atunci vă îndrum în altă parte", ne-a explicat un agent al Carpatica Asig, companie cu sediul central în Sibiu. Mai mult, el a precizat numele altor companii de asigurări care emit acum asigurarea obligatorie.
"Sistemul informatic nu este foarte funcţional, se emit poliţele doar de la sediul central. Noi le trimitem datele dumneavoastră, iar ei emit poliţa. Durează puţin mai mult", a declarat un reprezentant al unei agenţii Ardaf din ţară.
În cazul Euroins, în timp ce la o agenţie din Capitală un angajat spune că "nu au sosit încă poliţele, aşteptăm zilele acestea, probabil că nu s-au tipărit încă", la o altă agenţie un alt angajat susţine că "emitem poliţe, dar durează mai mult până primiţi poliţa în original, cam cinci-şase zile". Şi la Grawe Asigurări un agent ne-a sfătuit să încercăm săptămâna viitoare, deoarece acum se emit mai greu poliţele.
Celelalte şapte companii de asigurări membre ale PAID - Astra, Generali, City Insurance, Platinum, Credit Europe, ABC Asigurări şi Certasig - emit poliţe pe loc, potrivit declaraţiilor angajaţilor agenţiilor contactate de ZF. Diferă însă actele cerute de fiecare asigurător: dacă unii cer numai buletinul proprietarului sau o copie după acesta, alţii cer şi actul de proprietate, autorizaţia de construcţie (mai ales pentru case) şi vor să ştie suprafaţa locuinţei, deşi preţul este acelaşi, indiferent de suprafaţă. Asigurarea costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialele din care sunt construite locuinţele, iar suma asigurată este de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro pe an. PAID este compania care administrează asigurările obligatorii. Mai mult, agenţii par foarte hotărâţi să le vândă clienţilor şi asigurarea facultativă, în completarea cele obligatorii. La mai multe agenţii contactate de ZF angajaţii au încercat să ne determine să încheiem şi o asigurare facultativă, expunând în doar câteva minute toate riscurile acoperite de această poliţă şi beneficiile pe care le presupune.

De ce nu emit toate agenţiile asigurări obligatorii?
Unii asigurători par să fie prinşi pe nepregătite de asigurare obligatorie a locuinţelor, deşi acest proiect se discută deja de ani de zile.
"Din evidenţele noastre, un singur asigurător membru al PAID nu a emis până acum nicio poliţă, în rest toţi au emis. Nu există formulare de care să aibă nevoie, poliţele se emit în sistem electronic, se generează prin calculator. Nu cred că au fost prinşi pe nepregătite asigurătorii, înainte de 15 iulie (data de la care asigurările de locuinţă au devenit obligatorii - n. red.) toţi spuneau că sunt gata", afirmă Radu Popescu, consilier în cadrul PAID. Reprezentanţii Groupama spun că nu au emis până acum nicio poliţă, dar că vor începe peste o săptămână.
"Este adevărat că până acum nu avem rezultate pe asigurările obligatorii, dar în zilele următoare vom avea soluţia informatică, iar peste o săptămână vom începe să emitem poliţe. Acum vindem însă asigurări facultative pentru locuinţă, care cuprind şi poliţa obligatorie gratuit, pe care o vom transmite ulterior clienţilor", spune Dragoş Călin, director de vânzări al Groupama.
Şi Marinela Nemeş, director juridic în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi membru în consiliul de administraţie al PAID, spune că nu sunt probleme la emiterea poliţelor obligatorii.
"Nu sunt probleme, abia se face instructajul agenţilor, sunt chestiuni interne. Toate companiile fac eforturi şi emit poliţe. Poate că agenţii respectivi (care au spus că nu se emit poliţe - n.r.) nu au făcut parte din procesul de instruire. Nouă nu ne-au fost semnalate probleme de acest fel", susţine Nemeş.
Până în prezent, spune ea, au fost încheiate 4.000 de asigurări obligatorii, în condiţiile în care în România există 8,3 milioane de locuinţe. Potrivit lui Radu Popescu de la PAID, Astra are o cotă de piaţă de 70% pe asigurările obligatorii după primele două săptămâni.