Howard Johnson: venituri în stagnare

Autor: Mirabela Tiron 27.07.2010

Hotelul de cinci stele Howard Johnson din Capitală, care operează 285 de camere, a încheiat primele şase luni ale anului cu afaceri de circa 4 mil. de euro, similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Gradul mediu de operare în semestrul unu a fost în creştere cu 6%, până la 51% faţă de prima parte a anului trecut", a declarat Sonia Năstase, 37 de ani, directorul general al hotelului de cinci stele, care a avut anul trecut pierderi de 1,6 milioane de euro la o cifră de afaceri de 8,7 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Încasările hotelului s-au menţinut la nivelul semestrului întâi de anul trecut în condiţiile în care tariful la cazare s-a redus. Preţul unei camere pe noapte începe de la 95 de euro la Howard Johnson, nivel sub cel practicat de unităţile de cinci stele din Budapesta, Berlin sau chiar şi din oraşe mai mici, precum Köln, unde hotelurile de cinci stele au operat cu peste 75% din camere ocupate în primul semestru al anului.
Scăderea cererii pentru serviciile turistice a adus anul trecut pierderi şi celorlalte hoteluri de cinci stele din Capitală. Cel mai mare hotel de pe piaţă, JW Marriott, a avut pierderi de 13,9 milioane de euro, în timp ce firma care deţine Intercontinental a rulat pierderi de 3,5 milioane de euro.