O întâlnire de neuitat cu Matei Varga

Autor: Ziarul de Duminica 28.07.2010

Pianistul Matei Varga va susţine un recital în cadrul ediţiei jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée". Varga va interpreta integrala celor 24 de "Preludii" de Chopin, concertul urmând să aibă loc loc duminică, 1 august, de la orele 18.00.
Recitalul de la Brăila reprezintă debutul unei bogate serii de concerte pe care Matei Varga le va susţine în acest sezon în România. În luna noiembrie, pianistul va interpreta Concertul pentru pian în Mi minor de Chopin împreună cu Orchestra Naţională Radio, va susţine un recital care îi celebrează pe Schumann şi Chopin la Sala Radio şi un altul pentru două piane împreună cu muzicianul sud-african Ben Schoeman la Ateneul Român, într-un eveniment prezentat de Institutul Cultural Român.

În plus, sezonul 2010-2011 va marca şi lansarea albumului cu muzică de pian de George Enescu înregistrat de Matei Varga la prestigioasa casă de discuri Naxos.
Stabilit la New York, Varga este recunoscut în prezent drept unul dintre cei mai importanţi tineri pianişti originari din România, talentul său fiind apreciat atât în SUA, cât şi în Europa. Debutul lui la Zankel Hall din cadrul faimoasei Carnegie Hall, în octombrie 2008, a fost descris de către New York Concert Review drept unul "desăvârşit, cu o dinamică formidabilă, dovedind o inteligenţă excepţională" (Rorianne Schrade), în timp ce interpretarea Fanteziei op. 17 de Schumann la Berlin Konzerthaus în august 2009 a fost considerată "magică" (Wolfgang Schrieber - Süddeutsche Zeitung).