BOOK.COM / Dragoste la prima muşcătură

Autor: Dan Silviu Boerescu 28.07.2010

De când am lansat www.bucatarescu.ro, am devenit obsedat de mâncare. De fapt, am fost dintotdeauna (obsedat de mâncare). Iar în vacanţă…chiar că nu mă mai pot abţine! Aş vrea să gătesc şi să mănânc precum un vampir!!!

…Aşadar, ce cărţi mai interesante despre mâncare au apărut în vara asta? HuffPost, faimosul site al Ariannei Huffington, ne semnalează cartea de bucate neoficială a fenomenului livresc şi cinematografic "Twilight": "Dragoste la prima muşcătură" (titlu neechivoc!), alcătuită de Gina Meyers. Multe reţete îi sunt atribuite protagonistei Bella Swan: ravioli cu ciuperci, prăjitură de "catifea purpurie", punch roşu, lasagna, peşte prăjit etc. Nu lipsesc nici preparate pentru vampirii…vegetarieni! Fenomenul a lovit atât de puternic, încât şi bucătăria a fost vampirizată, iar America (dar nu numai!) ştie exact cum va arăta cina tematică de Halloween. În mod ciudat, nu există încă o carte de bucate inspirată de "True Blood", deşi serialul cu Anna Paquin şi Stephen Moyer are ca punct de coagulare a acţiunii un restaurant… Alte seriale de succes care beneficiază de monografii culinare sunt "The Sopranos" şi "Star Trek".
Dezastrul din Golful Mexic, dar şi predicţia că, în deceniile ce vin, ţiţeiul şi gazele vor dispărea (şi, odată cu ele, o întreagă civilizaţie culinară bazată pe gătitul la aragaz) justifică şi o carte de futurologie gastronomică aşa cum e cea a lui Albert Bates - "Cartea de bucate şi ghidul de supravieţuire postpetrol".
Desigur, nu pot lipsi nici vechile hituri reîncălzite la focul molcom al credinţei: "Ce ar mânca Iisus?" de Don Colbert (doctor în medicină). Probabil, pâine, vin, peşte - toate înmulţite organic de harul Lui, aidoma parabolei.
Gill Partington se ocupă de "Cartea de bucate a Axei Răului", care conţine reţetele favorite ale unor Kim Jong-Il, Saddam Hussein, Fidel Castro şi - cum ar fi putut lipsi? - George Bush Jr. Nimic despre Nea Nicu, dar, despre el, se ştie că nu era tocmai sofisticat…
S-a tradus în engleză o carte despre virilitate în bucătărie: o carte de bucate dedicată fuduliilor, aparţinând sârbului Ljubomir Erovic - "The Testicle Cookbook". Este recomandată doar bucătarilor care nu suferă de sindromul castrării…
În fine, fanii unor digestii cu circuit complet se bucură de apariţia "Gourmet-ului neconstipat", care oferă 125 de reţete ce vor scurta drumul spre camera secretă!
…Lecturi fără Triferment şi alte alea!