Eurofighter: România ar putea pierde investiţii de 1 mld. €

Autor: Adrian Cojocar 28.07.2010

Italienii de la Alenia Aeronautica au ridicat miza în lupta pentru dotarea armatei române cu avioane de luptă şi se oferă să investească un miliard de euro în economia românească dacă statul va accepta oferta pentru 24 de aeronave Eurofighter, nu mai vechi de anul 2004, sumă ce echivalează cu preţul care ar urma să fie plătit în schimbul acestor aeronave. Aceeaşi compensaţie economică este oferită şi de suedezii de la Saab care vin cu avioanele Gripen.

Cei doi contracandidaţi s-au grăbit să lanseze oferte cât mai atrăgătoare după ce CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) a aprobat în luna martie a acestui an oferta americanilor de la Lockheed Martin pentru modelul de avion F16 într-un contract ce prevede achiziţia de 24 de aeronave recondiţionate, pentru suma de aproximativ 1,3 mld. dolari (circa un miliard de euro). Oferta înaintată de guvernul american nu prevede însă clauze privind realizarea de investiţii în economia românească.

"Legislaţia română prevede ca în cazul acestor contracte să existe o compensare economică, chiar dacă americanii s-au eschivat de realizarea offset-ului. Noi am decis să fim în acord cu legis­la­ţia şi oferim un offset de 100% din valoarea contractului de achi­ziţie", a declarat Giuseppe Paoletti, directorul de campanie pentru Eurofighter în România. Offset-ul este o compensaţie economică care se practică în cazul achiziţiilor din domeniul militar şi care este oferită de vânzător.

Prezenţi la târgul de aviaţie de la Farnborough, reprezentanţii Lockheed Martin nu au fost disponibili pentru comentarii. Majoritatea statelor din regiune care au achiziţionat avioane de luptă sau le-au închiriat pentru o anumită perioadă au beneficiat de investiţii importante în economie.

"Decizia privind achiziţia de avioane de luptă o iau militarii. Offset-ul nu este o problemă a americanilor, problema este la noi, pentru că noi trebuie să identificăm soluţii de offset la decizia pe care au luat-o militarii. Se poate, Polonia a luat", spune Aurel Cazacu, fost director general în Direcţia Generală Industria de Apărare din Ministerul Economiei.

Exemplul Poloniei, singura ţară din Europa care a reuşit să evite recesiunea mondială, este elocvent, autorităţile poloneze achiziţionând în 2003 aeronave F16 a căror valoare s-a ridicat în total, cu tot cu dobânzi, la 4,7 mld. dolari, iar SUA au returnat în economia poloneză investiţii de peste 6 mld. dolari. Cehia şi Ungaria au luat avioane Gripen cu un offset de 130% şi respectiv 100% din valoarea valoarea contractului.