Cum arată brandul turistic al României. Ce reacţii a stârnit noul slogan al turismului românesc, „Explore the Carpathian garden“

Autori: Mirabela Tiron , Adriana Rosoga 28.07.2010

Brandul turistic de ţară, lansat astăzi la Shanghai, va promova România prin sloganul "Explore the Carpathian garden", potrivit unor surse din piaţă, citate de Mediafax. Oficialii Ministerului Turismului şi al Dezvoltării Regionale nu au dorit să dea informaţii legate de numele sloganului turistic, însă reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi ai hotelurilor de pe piaţă au confirmat că "Explore the Carpathian garden" a fost una din variantele finale ale sloganului.

Oamenii de afaceri din turism şi consultanţii în branding susţin că mesajul pe care îl transmite sloganul este greu de decodificat de către turiştii străini şi poate produce confuzie, având în vedere că lanţul din care fac parte Carpaţii traversează mai multe ţări. Crearea şi promovarea brandului turistic, finanţate din fonduri europene, fac parte dintr-un proiect de promovare a potenţialului turistic al României, pentru care sunt alocaţi 75 mil. euro până la finalul anului 2013. Pentru realizarea brandului s-au cheltuit până în prezent 900.000 de euro.

"Dacă s-a vrut să se facă din natură un punct diferenţiator pentru România, mi se pare că s-a supralicitat, dat fiind faptul că sunt ţări care au o natură mult mai ofertantă decât a noastră şi la care ai acces mult mai uşor, şi aici mă refer la drumuri practicabile", precizează Beatrice Daniş, managing partner al agenţiei de consultanţă în branding BrandTailors. Ea este de părere că sloganul este greu de reţinut. "Mai mult, am dubii că este oportun să se includă numele Carpaţilor în slogan, deoarece nu sunt sigură de notorietatea acestora la nivel internaţional. Să fim serioşi, nu vorbim despre Alpi", a precizat ea. Mai mult, Daniş spune că în ceea ce priveşte turistul şi nivelul său de înţelegere al acestui slogan, probabil că mai degrabă ar decodifica un mesaj de tipul: zona carpatică a fost binecuvântată cu o natură foarte frumoasă. "Dar dacă s-a vrut sugerarea diversităţii prin «garden», rezultatul este departe de cel scontat", a spus Daniş. Asocierea formată din THR şi Taylor Nelson a câştigat licitaţia pentru realizarea brandului turistic în urma depunerii ofertei cu preţul cel mai mic, respectiv 900.000 de euro. Aceştia au realizat brandul turistic după ce au intervievat telefonic 10.000 de persoane pentru testarea percepţiei turiştilor români şi a celor străini asupra destinaţiei România. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, logoul este, din punct de vedere vizual, "proaspăt, inspirat de unul dintre cele mai puternice simboluri ale poporului român" şi în acord cu tendinţele mondiale de "reorientare spre natură, descoperire, conservare".

Oamenii de afaceri din turism spun că s-ar fi aşteptat să li se explice ce înseamnă şi cum poate fi folosit brandul turistic pentru atragerea de turişti.

"Câţi turişti asiatici vin în România? Mă simt frustrat de faptul că brandul de ţară nu este lansat în România, unde puteam participa şi noi. Pentru cine au făcut brandul de ţară dacă nu pentru a fi folosit de industria turistică din România?", se întreabă Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental Hotels.

Lucian Boronea, directorul general al agenţiei de turism Accent Travel & Events, spune că partea bună a sloganului o reprezintă verbul "explore", care invită la cunoaştere şi la vizitare, dar în acelaşi timp incită la acţiune şi susţine faptul că suntem o ţară nedescoperită. În ceea ce priveşte partea cu "grădina", Boronea susţine că ne duce cu gândul la verdeaţă, aer liber, natură. "Singura problemă ar fi că Munţii Carpaţi nu sunt doar ai noştri şi dacă alegem să asociem România cu Munţii Carpaţi, excludem alte zone, cum ar fi Dobrogea", a spus Boronea. Lanţul muntos din care fac parte Carpaţii trece prin şapte ţări, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România şi Serbia. Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei de turism Invitation România, care aduce turişti străini în special din Franţa, Belgia şi Germania, spune că i se pare că sloganul este bun.

"Carpaţii reprezintă coloana verticală a civilizaţiei româneşti, aici ne-am născut, am crescut, ne-am apărat. Civilizaţia din jurul Carpaţilor are o multitudine de valenţe, incluzând mânăstirile din Bucovina, din Maramureş, Sibiu, Sighişoara. Prin faptul că s-a adăugat şi verbul «explore», turistul este invitat să vină în România", a spus Fodoreanu.

Pe de altă parte, consultanţi din branding susţin că turismul de aventură, la care îndeamnă acest slogan, are o pondere foarte mică în total turism, deci promisiunea făcută s-ar putea să nu poată fi îndeplinită.

Ce sloganuri de branding naţional a mai creat compania spaniolă
Spania: Everything under the sun (Totul sub soare)
Spania: Passion for life (Pasiune pentru viaţă)
Argentina: The land of 6 continents (Pământul celor şase continente)
Argentina: Your next temptation (Următoarea ta provocare)
Cancun: The magic word (Cuvântul magic)
Cuba: The land of smiles (Tărâmul zâmbetelor)
Bolivia: The authentic still exist (Există un stil autentic)
Croaţia: Mediterranean as it once was (Mediterana, aşa cum era ea odată)
Andorra: The land of Pyrenees (Tărâmul Pirineilor)