Cine sunt cei mai puternici 50 de antreprenori români: construcţiile, farma sau distribuţia asigură şi în criză vânzări de sute de milioane de euro

Autor: Ioana David 29.07.2010
  • 15 din cele mai mari 50 de companii private româneşti au înregistrat afaceri mai mari cu cel puţin 30% în lei în 2009 faţă de 2008, în primul an de recesiune după nouă ani de creştere
  • 8 mld. euro rulează cele 50 de companii româneşti, adică 3,2% din cifra de afaceri a companiilor din România
  • Romcar, importatorul Ford până la 1 august, Ambient Sibiu şi Interagro au înregistrat cele mai drastice scăderi de vânzări, cu un minus de cel puţin 30% faţă de 2008.


Cele mai mari 50 de companii private româneşti au avut anul trecut afaceri de 34,3 mld. lei (8,1 mld. euro), în creştere cu 5% comparativ cu nivelul din 2008, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
ZF a realizat în premieră topul celor mai mari companii cu capital privat românesc sau care sunt deţinute de antreprenori străini ce îşi concentrează businessul pe piaţa locală şi care relevă faptul că afacerile româneşti au ajuns să genereze numai 8% din businessurile celor mai mari 300 de companii din economie.
Acesta este primul top care îi scoate în faţă pe antreprenorii români ce înregistrează cu o singură companie rulaje de ordinul sutelor de milioane de euro, clasament în care nu intră oameni de afaceri cunoscuţi, precum Dan Şucu sau George Copos, care angajează mii de oameni şi au mai multe fabrici în România cu afaceri cumulate de zeci de milioane de euro, dar care pe o singură entitate fiscală au un business mai mic de 350 mil. lei (80 mil. euro), pragul de intrare în acest clasament.
Pe de altă parte, apar nume mai puţin mediatizate, precum Alin Niculae (Oscar Downstream), Augustin Oancea (Tinmar-Ind), Baaklini Said, cu cetăţenie română potrivit Registrului Comerţului (Libarom Agri), care au afaceri în jurul a 100 mil. euro.
Topul arată că anul 2009 a fost benefic pentru companii din agricultură, farmaceutice şi construcţii care au avut creşteri ale afacerilor în condiţiile în care contextul economic general a fost unul nefavorabil, în vreme ce la polul opus scăderi mari au fost în auto şi materiale de construcţii. Mai bine de jumătate din afacerile din top 50 au fost pe creştere, tendinţă vizibilă chiar de la firma aflată pe primul loc, distribuitorul de medicamente Mediplus parte a grupului A&D Pharma.
Alături de Mediplus, alte opt companii din industria farmaceutică sunt prezente în top, potrivit calculelor ZF. Alte domenii cu un număr mare de firme antreprenoriale sunt construcţiile (opt firme), distribuţia FMCG (cinci firme) şi transportul, petrolul, materialele de construcţii şi FMCG (câte patru fiecare).

Creşteri record în construcţii
Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu din Bacău, care deţine companiile Spedition UMB şi Tehnostrade, a obţinut anul trecut un profit brut cumulat de 101,4 mil. euro cu cele două businessuri, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. Cele două companii din Bacău au câştigat în ultimii trei ani contracte pe bandă rulantă de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în principal pentru reabilitarea de drumuri naţionale. Cel mai mare contract câştigat de Spedition UMB şi Tehnostrade implică reabilitarea DN 12 (Chichiş - Topliţa) şi DN 15 (Reghin - Topliţa), cu o valoare de 741 mil. lei (circa 180 mil. euro) şi o lungime totală de 230,7 km, contract semnat anul trecut.
Omul de afaceri din Bacău ar putea să transforme Spedition UMB în cel mai puternic constructor din ţară (acum pe primul loc după cifra de afaceri fiind Romstrade din Giurgiu), având în vedere că a decis să fuzioneze prin absorbţie alte şapte companii deţinute de Umbrărescu şi soţia sa: Tehnostrade, Com - Axa, Drumuri, Auto Rom, A&R, Sped UMB şi Tehno-Stone. Noua firmă va controla active cu o valoare de un miliard de lei, potrivit proiectului de fuziune.
Şi Romstrade are contracte de reabilitare de drumuri naţionale, cel mai important fiind modernizarea DN 67C (Bengeşti - Sebeş), cunoscut şi ca Transalpina, fiind cel mai înalt drum din România, ajungând şi la 2.145 de metri. Contractul a fost semnat în 2008, iar lungimea totală a drumului este de 148 km, valoarea lucrărilor ridicându-se la circa 385 mil. euro.

Cum a ajuns industria farma să aibă nouă firme în top?
"În primul rând, toate companiile din industria de medicamente sunt private, cu o singură excepţie (Antibiotice Iaşi, controlată de stat - n.red.) spre deosebire de alte domenii unde sunt multe companii care aparţin statului. Consumul de medicamente în România este în creştere, dar nu a ajuns încă la un nivel acceptabil, comparabil cu cel din ţările vestice. În aceste condiţii este normal să apară companii româneşti care s-au pliat pe acest domeniu", spune omul de afaceri Ilie Vonica. El controlează distribuitorul de medicamente Polisano, cu o cifră de afaceri de 841 mil. lei (200 mil. euro) în 2009, dar are şi afaceri în sectorul serviciilor medicale private prin Clinica Polisano.
Dacă antreprenori precum Vonica, Anca Vlad, Ovidiu Buluc, Walid Abboud, Ludovic Robert, Roger Akoury sau Michel Eid se regăsesc în topul ZF, alţi investitori în industrie precum Mihai Miron (Europharm), Eugen Banciu (Farmexpert) sau Victor Voicu (LaborMed) au decis să vândă afacerile pe care le-au dezvoltat. Cu toate acestea, Miron şi Banciu au păstrat legătura cu domeniul, primul investind într-un alt business, Ropharma, în timp ce al doilea a păstrat un procent de 50% din companie. Banciu deţine însă şi jumătate din farmaciile Dona, restul acţiunilor fiind controlate tot de un antreprenor român, Nicu Nistor. În prezent în industria de sănătate, focalizarea este acum pe clinicile private, care deşi nu au ajuns la rulaje de sute de milioane de euro, au adus bani buni prin vânzare în contul fondatorilor.

Programatori buni, dar rulaje mici în IT
Pe de altă parte, numai două firme din domeniul IT se află în top, în condiţiile în care România este recunoscută pentru specialiştii în domeniu, dar şi pentru faptul că aceştia sunt vânaţi de marile grupuri internaţionale.
"În zona de IT sunt mai degrabă firme profitabile cu aport de tehnologie, inovatoare, dar care nu au cifre de afaceri mari. Rulajele se datorează felului în care statul a ales să sprijine şi să reglementeze anumite pieţe. Statul este cel mai mare generator de mişcare economică din economie. Pe zona de IT însă, nu a reuşit să-şi atingă rolul de lider şi de dezvoltator. În zona financiară, în sănătate, în muncă nu există sisteme informatice", a spus Sebastian Ghiţă, care controlează Asesoft Distribution, cel mai mare distribuitor IT&C de pe piaţa locală.
El este de părere că industria IT trăieşte un paradox pentru că România are programatori buni, recunoscuţi internaţional, însă cu toate acestea statul român nu a reuşit să-i pună la treabă. Ghiţă este pesimist şi nu crede că în următorii ani mai multe firme IT vor reuşi să spargă pragul nivelului minim pentru a intra în top. Pe de altă parte, o şansă de creştere este văzută de Ghiţă în fondurile europene, însă statul ar trebui să nu mai blocheze absorbţia acestora.

Firme din top despre care au fost puţine informaţii până acum

13. OSCAR DOWNSTREAM
Liberalizarea pieţei petrolului la începutul lui 2007 a dus afacerile unui trader local de produse petroliere - Oscar Downstream - direct în top zece al companiilor petroliere locale, după Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol. Intrarea în top imediat după aceste companii face din Oscar Downstream cea mai mare companie petrolieră din România neafiliată unui nume internaţional. Alin Niculae, şeful Oscar Downstream, care este şi acţionar majoritar al companiei, este o persoană foarte discretă şi reţinută şi refuză să fie fotografiat sau să se expună în vreun fel, deşi vorbeşte cu plăcere despre companie şi planurile de viitor ale acesteia, scria în august 2008 revista BUSINESS Magazin, după un interviu cu directorul general al companiei. Unul dintre principalii clienţi ai companiei este CFR Călători, contractele semnate de compania din Măgurele cu firma de stat fiind câştigate pe Bursa de Mărfuri.

30. ROMELECTRO
Romelectro este o companie specializată în furnizarea de servicii pentru industria energetică şi are în derulare contracte de retehenologizare cu marile centrale de producere a energiei din bazinul Olteniei. În afară de partea de proiecte energetice la cheie, Romelectro a fost cunoscută pe piaţă şi ca unul dintre cei mai importanţi traderi cu energie electrică. Firma este controlată de omul de afaceri Viorel Gafiţa. Potrivit unor articole apărute în presa locală, Gafiţa s-ar fi aflat în cercul de prieteni ai fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu.

38. AUTONET IMPORT
Autonet Satu Mare este cel mai mare importator de componente auto din România, o piaţă estimată la aproximativ un miliard de euro. Compania, fondată în 1996, este deţinută de oamenii de afaceri Zoltan Kondor şi Mihaly Lieb, are 720 de angajaţi şi 27 de depozite la nivel naţional, dintre care patru în Bucureşti. Pentru anul acesta, reprezentanţii importatorului şi-au bugetat o creştere de 10% a vânzărilor, la aproximativ 112 mil. euro, faţă de nivelul de 102 mil. euro raportat în 2009.

44. TINMAR - IND
Tinmar Ind este un grup de firme cu capital privat care activează în domeniul furnizării de energie electrică, care are peste 300 de firme-client, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei. Înfiinţată în 2001, compania are sediul în Bucureşti, iar principalul acţionar este Augustin Oancea. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,3 mil. euro şi un profit net de 35.000 de euro în primul an de la înfiinţare, când avea numai
5 salariaţi, şi a ajuns la 96 mil. euro în 2009, cu un efectiv de 34 de salariaţi, potrivit datelor de pe
site-urile Ministerului de Finanţe şi al ONRC.

22. SIMBA INVEST
Simba Invest este al doilea cel mai mare distribuitor local al producătorului ţigaretelor Malboro - Philip Morris. Compania din Bacău, înfiinţată în 1996, a înregistrat anul trecut afaceri de 135 mil. euro asigurând distribuţia de băuturi alcoolice, produse alimentare şi ţigări către peste 6.000 de clienţi persoane juridice. Simba Invest distribuie în prezent produsele Philip Morris în 22 de judeţe din întreaga ţară, după preluarea a şapte noi judeţe în acest an.

40. LIBAROM AGRI
Libarom Agri din Bucureşti este o companie privată înfiinţată în 1998, care are ca principal obiect de activitate importul şi exportul de bunuri alimentare şi nonalimentare. Compania comercializează conserve din legume, fructe, carne şi peşte sub brandul Tasty Freshness & Quality, pentru care a apelat anul acesta la un rebranding realizat de compania BrandTailors. Deşi are un grad de notorietate redus pe plan local, Libarom a înregistrat anul trecut afaceri de 97,4 mil. euro cu doar 32 de angajaţi.

47. VEGA 93
Vega '93 din Galaţi este o afacere deţinută de omul de afaceri Corneliu Istrate care are activităţi în special în construcţia de clădiri, activitate din care a realizat anul trecut afaceri de 88 mil. euro cu aproximativ 2.000 de angajaţi. Compania a mai derulat activităţi şi în industria berii, ca un business conex pentru care lucrau aproximativ 20 de persoane. Acţionarii companiei au decis să renunţe însă la acest business începând cu prima jumătate a anului 2009.

49. UNITED EURO DISTRIBUTIONS
United Euro Distributions din Capitală este o companie de distribuţie controlată de Ion Dobronăuţeanu, Emanuel Dobronăuţeanu şi George Ivănescu, oameni de afaceri care se află, de asemenea, în spatele producătorului de vinuri Murfatlar, al apei minerale Biborţeni sau a producătorului de mezeluri Principal Company.

Radiografia topului 50 cele mai mari companii private româneşti


Unde sunt firmele lui Şucu, Copos sau Tender?

În topul realizat de ZF, cei mai mari antreprenori cu afaceri în România sunt libanezii de la Mediplus, Walid Abboud, Ludovic Robert, Roger Akoury si Michel Eid, iar cel mai mare om de afaceri român este Zoltan Teszari, proprietarul RCS&RDS.
În top însă nu apar afacerile unor antreprenori precum George Copos (desen centru), Dan Şucu (desen stg.), Ovidiu Tender (desen dr.) sau Adrian Porumboiu, care controlează grupuri de firme cu businessuri de zeci sau sute de milioane de euro, dar care luate individual nu se califică pentru un loc în ierarhia ZF .
Pe de altă parte, Dan Ostahie, care în 2008 făcea în jur de 300 mil. euro cu retailerul de electrocasnice Altex, nu a trimis până la întocmirea acestui tabel datele financiare pe 2009 la Registrul Comerţului. Cu toate acestea, el a spus în mai multe rânduri că afacerea din retail s-a redus cu 50% anul trecut. Un alt caz este cel al fraţilor Micula, proprietarii grupului de firme European Drinks, care nu au depus bilanţul în ultimii ani, în urma unor procese cu statul român. Nici Dinu Patriciu, cotat a fi unul dintre cei mai bogaţi români, nu are nicio companie în acest top.
Registrul Comerţului a trimis, la solicitarea ZF, lista celor mai mari 300 de companii de stat, private şi instituţii financiare în funcţie de cifra de afaceri, profit şi număr de angajaţi şi pe baza acestora a fost întocmit topul 50. Reprezentanţii ONRC spun că una din cinci companii nu şi-a depus bilanţul pentru anul 2009, astfel că este posibil ca unele companii să nu figureze în topul centralizat de ZF.

Precizare:

Compania Energomontaj, cu activităţi în industria construcţiilor şi al energiei, face parte din Top 50 Cele mai mari companii private româneşti, având o cifră de afaceri de 430 mil. lei pe anul 2009 şi acţionari români, format din management şi angajaţi. Dintr-o eroare, compania nu a figurat în topul iniţial realizat de ZF. Luând în calcul cifra de afaceri din 2009, Energomontaj s-ar afla pe locul 39.