Creditorii Flanco au agreat să-şi recupereze maxim 20 de mil. euro din datoriile de 62 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 29.07.2010

Doar băncile care aveau creanţe garantate şi statul vor mai recupera ceva din reorganizarea retailerului de electrocasnice Flanco, în timp ce furnizorii au pierdut tot, iar acţionarii vor fi diluaţi în urma preluării companiei de către un investitor.Flanco International, principala companie a grupului Flamingo, a depus recent la Tribunalul Bucureşti planul de reorganizare a companiei, care urmează să fie aprobat în Adunarea Generală a Creditorilor şi validat de către judecătorul sindic până la finele lunii septembrie.
Potrivit lui Andrei Cionca, directorul general al Casei de Insolvenţă Transilvania - administratorul judiciar al Flanco, creditorii grupului Flamingo (care cuprinde Flamingo International, Flanco International şi Flamingo Computers - toate aflate în insolvenţă de la finele lui 2009) ar urma să primească până la 20 mil. euro din datoriile de 61,85 mil. euro. O parte din aceste sume vor proveni din vânzarea de active din patrimoniul societăţii, care nu sunt utilizate.
În cazul Flanco International, care este cea mai importantă divizie a grupului, nivelul datoriilor este de circa 23 mil. euro, potrivit administratorului, dintre care creditorii vor recupera 10 mil. euro, iar în funcţie de vânzările companiei în următorii trei ani, suma ar putea ajunge la 14 mil. euro.
"Prin planul de reorganizare, creditorii vor recupera un procent de 22% din creanţe, ceea ce reprezintă un nivel mediu în astfel de situaţii. Gradul de recuperare a creanţelor garantate este de 90%. Furnizorilor le-am explicat foarte bine că din datoriile vechi nu-şi vor recupera nimic şi a fost foarte clar pentru ei, însă le-am garantat că din acel moment toate businessurile vor fi încasate pe loc. În acest moment nu există sold furnizor", a precizat Andrei Cionca.
Potrivit lui, dacă Flanco ar fi intrat în faliment, furnizorii nu numai că pierdeau toţi banii pe care i-au împrumutat firmei, dar şi afaceri de circa 100 mil. euro pe care le derulau cu compania, care în prezent este mult mai sigură.
Principalele bănci creditoare, ING, UniCredit Ţiriac şi BRD vor recupera circa 10,7 mil. euro dintr-un total de 33,4 mil. euro, la cât se ridicau creanţele totale, pentru că garanţiile pentru creditele acordate sunt mult mai mici, respectiv de 11,9 mil. euro. Reprezentanţii acestor bănci au confirmat ieri că au ajuns la o înţelegere cu conducerea Flanco.
"Matematica din păcate e rece şi e simplă. N-am intrat în insolvenţă ca să vedem cum e pe acolo, ci pentru că era singura şansă să revitalizăm compania. Dacă nu făceam asta în decembrie 2009, compania murea până în ianuarie. Am reuşit să ne redresăm, dar sunt nişte costuri foarte mari care sunt suportate de multă lume. De cei 1.000 de angajaţi care au părăsit compania, de acţionarii vechi, care foarte probabil nu vor primi nimic, de furnizori care trebuie să renunţe la datorii, companii de asigurări şi bănci", spune Adrian Olteanu, directorul general al Flanco.
Reprezentanţii companiei au precizat că intrarea în insolvenţă a fost cauzată de pierderile acumulate de companie în cele şapte trimestre precedente, începând cu trimestrul al treilea din 2008, şi că nu a scos nimeni bani din firmă.
"O parte din acţionari chiar au încercat anul trecut să salveze compania. Un acţionar a creditat firma cu 400.000 de euro şi acum a pierdut", spune Olteanu.

Discută cu investitori care să preia compania
Reprezentanţii Flanco spun că au două oferte din partea unor investitori care vor să preia compania şi să susţină firma pentru a-şi majora vânzările în sezonul de vârf, din ultimul trimestru.
"Avem în acest moment două oferte finale, angajante pe masă. Rămân acum etape tehnice până la data la care vom alege unul dintre cei doi. Condiţiile în care am pregătit această companie pentru unul dintre investitori sunt pre-agreate cu creditorii. Avem toate premisele că acest plan va fi votat având în vedere că toate condiţiile deja le-am presetat", spune Adrian Olteanu.
El nu a dorit să precizeze cine sunt cei doi investitori şi care este valoarea infuziei de capital pe care ar putea să o primească Flanco.
"În următoarele 3-4 săptămâni vom anunţa noul acţionar şi garanţiile aduse de acesta. Suma pe care trebuie s-o investească în primă fază este una semnificativă, care trebuie să susţină creşterea vânzărilor companiei în trimestrul patru al anului. Crescând vânzările, avem nevoie de capital de lucru pentru a susţine aceste vânzări", a precizat Olteanu.
Preluarea Flanco de către un investitor va însemna însă că participaţia Flamingo International în cadrul companiei, care este în prezent de 100%, va fi puternic diluată. Astfel, acţionarii Flamingo International (FLA), companie care este listată la Bursă şi se află de asemenea în insolvenţă, vor pierde aproape toţi banii investiţi. Flanco este principala companie a grupului Flamingo. Principalii acţionari ai Flamingo sunt Dan Adamescu, proprietarul Unirea Shopping Center, care a cumpărat la începutul lui 2009 aproape 20% din companie cu un milion de euro, Dragoş Cincă, fondatorul companiei, cu 25% din acţiuni, Ion Alexandru Ţiriac, fiul miliardarului Ion Ţiriac, cu 5%, şi firma Midfair Management Services, care a luat anul trecut 22% din companie de la QVT Fund.

Flanco aşteaptă vânzări de 50 mil. euro în semestrul al doilea
Conducerea Flanco spune că a reuşit să recupereze o mare parte din cota de piaţă pierdută în urma intrării în insolvenţă şi spune că are mai mulţi clienţi şi furnizori decât avea anul trecut.
Potrivit lor, vânzările Flanco s-au dublat din luna ianuarie comparativ cu luna iunie a acestui an, iar compania a revenit în trimestrul al doilea pe profit la nivel operaţional, după şapte trimestre consecutive de pierderi.
"Măsurile drastice de restructurare implementate în ultimele şapte luni au început să genereze efecte pozitive, vânzările companiei fiind în creştere constantă de la lună la lună, cu un număr de clienţi în creştere. Susţinerea pe care o avem din partea tuturor partenerilor de afaceri este fără îndoială una pragmatică, bazată pe potenţialul nostru de dezvoltare", a spus Adrian Olteanu.
Flanco International şi-a propus ca anul viitor să ajungă la afaceri de 110 mil. euro şi să atingă o cotă de piaţă de 10%.
Printre măsurile adoptate de noua conducere executivă a Flanco pentru ieşirea din insolvenţă se numără: reducerea costurilor cu chiriile, care au ajuns la 10 euro/mp, de la un nivel de 17,1 euro, reducerea la jumătate faţă de anul trecut a personalului la circa 500 de salariaţi, derularea unor noi campanii de marketing şi a unor servicii care să revigoreze vânzările.