Brokerii: Aşteptăm ca Bursa să fie redescoperită de către străini

Autor: Vlad Anastasiu 29.07.2010

Bursa locală a revenit ieri pe creştere, după corecţia de miercuri, cea mai mare apreciere din piaţă fiind consemnată de această dată de indicele societăţilor financiare BET-FI, care a urcat cu 1,7%. Indicele BET a consemnat o apreciere de aproape 0,9%, în vreme ce companiile din sectorul energetic au înregistrat o creştere de doar 0,1% faţă de referinţă. Valoarea transferurilor de ieri s-a redus la 3,4 mil. euro, cel mai mare rulaj din piaţă fiind consemnat de titlurile bancare BRD, de peste 3,7 mil. lei. Titlurile au urcat cu 2,6% faţă de referinţă, fiind cea mai mare creştere din sectorul bancar. "Aprecierile din ultima perioadă au venit pe fondul unei situaţii externe favorabile, nicidecum al revenirii pe plan intern a economiei. Marile economii dau unele semne de revenire, ceea ce a dat un impuls şi bursei locale. Cred însă că intrarea străinilor pe piaţa locală va fi elementul declanşator al unui trend pozitiv, care va duce la creşterea lichidităţii pe piaţă, precum şi la o consecvenţă a evoluţiei Bursei", a declarat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.
La categoria societăţilor financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat cea mai mare apreciere, de peste 2,2% faţă de referinţă, în vreme ce rulajul a depăşit nivelul de 1,9 mil. lei. Restul SIF-urilor au înregistrat aprecieri curpinse între 1% pe titlurile SIF Moldova (SIF2) şi 1,8% pe acţiunile SIF Transilvania (SIF3).
Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat o apreciere de doar 0,7%, urcând la preţul de 1,52 lei/unitate. Tot în sectorul financiar, titlurile SSIF Broker (BRK) au avansat cu 1,3%, însă pe un rulaj de doar 0,19 mil. lei. "Nu cred că ne putem aştepta prea devreme la intrarea străinilor în piaţă. Atunci când economia internă va da semne de însănătoşire, iar România va primi calificative pozitive, atunci va fi primul semnal că ne putem aştepta şi la străini pe piaţa internă. Până la urmă, tot de fundamentele economei româneşti ţine revenirea Bursei", a mai spus Chişu.
Aprecierea indicelui energetic a fost temperată de corecţia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au pierdut aproape 1% faţă de referinţă. În rest, societăţile de utilităţi Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au reuşit să închidă pe plus, cu avansuri de până la 1,5%.
Corecţii importante s-au înregistrat în sectorul chimic, unde acţiunile Amonil Slobozia (AMO) au pierdut peste 6,5% faţă de referinţă. Şi titlurile Compa Sibiu (CMP) au închis în scădere, cu o corecţie de aproape 1% faţă de nivelul de miercuri, coborând astfel la preţul de 0,426 lei/unitate.
"Rezultatele financiare au început să aibă un impact din ce în ce mai redus pe piaţa locală, pentru că majoritatea investitorilor prezenţi sunt speculatori. Astfel că rezultatele sunt speculate, ceea ce duce la mişcări în piaţă de o zi două, nu sunt folosite pentru a construi portofolii, ceea ce ar permite crearea unui trend pe un anumit emitent", a continuat Chişu.
Pe extern, principalele pieţe europene au continuat să înregistreze creşteri, indicele regional Euro Stoxx 50 urcând cu aproape 1,5%, în timp ce indicele american Dow Jones deschidea şedinţa de ieri în creştere cu 0,5% faţă de referinţă.


De urmarit astazi