Dedeman a cumpărat un teren de 3,7 hectare la Cluj-Napoca de la Ciorcilă şi Goia

Autor: Laurentiu Cotu 29.07.2010

Compania Tehnofrig Imobilare, controlată de oamenii de afaceri clujeni Dorel Goia şi Horia Ciorcilă, a vândut un teren de 3,7 hectare către retailerul de bricolaj Dedeman, care intenţionează să construiască pe acest teren primul magazin din Cluj-Napoca.

Terenul este situat pe fosta platformă industrială a Tehnofrig, a cărei suprafaţă totală este de 11,2 hectare. Potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, autori­­zaţia de construcţie pentru viitorul magazinul Dedeman a fost eliberată în cursul zilei de miercuri.

"Am eliberat autorizaţia de construcţie pentru magazinul Dedeman, suprafaţa terenului situat pe fosta platformă Tehnofrig şi cumpărat în prezent de firma de bricolaj fiind de 3,7 hectare. Acolo există mai multe hale dezafectate, însă şi teren liber", a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Apostu. Contactaţi de ZF Transilvania, reprezentanţii companiei Tehnofrig Imobilare au refuzat să ofere informaţii privind valoarea tranzacţiei sau suprafaţa terenului vândut către Dedeman. Potrivit estimărilor ZF, terenul cumpărat de Dedeman de la Tehnofrig Imobiliare este situat în zona gării, pe Strada Fabricii de Chibrituri, la circa 3 km de centrul ora­şului, unde un metru pătrat de teren ar putea ajunge la maxim 100 de euro. Astfel, la un preţ de 100 euro/mp, valoarea terenului ar putea ajunge la 3,7 mil. euro.

Nici reprezentanţii Dedeman, companie cu afaceri de 250 mil. euro controlată de fraţii Pavăl din Bacău, nu au comentat informaţia până la închiderea ediţiei. Pe site-ul companiei apare însă oraşul Cluj ca locaţie pentru un viitor magazin al reţelei, în condiţiile în care planul anunţat al acţionarilor este de a duce Dedeman la 30 de magazine în 2015 faţă de 15 la finalul anului trecut. Dedeman a rămas chiar şi în condiţiile crizei economice cel mai expansiv retailer de bricolaj, strategie care le-a adus fraţilor Pavăl o creştere a cifrei de afaceri cu 17% în lei anul trecut, pe o piaţă în derivă.

La începutul lunii, Comisia de Urbanism din Cluj-Napoca a acordat avizul pentru planul urbanistic zonal ce reglementează schimbarea destinaţiei platformei industriale Tehnofrig, ca urmare a solicitării venite din partea Tehnofrig Imobiliare.

Compania a cerut schimbarea destinaţiei din spaţiu industrial în zonă de servicii şi comerţ, astfel ca fostele spaţiile de producţie ale Tehnofrig din zona gării să se transforme în teren disponibil pentru retail, hoteluri, servicii, locuinţe şi amenajări publice.