Exclusiv online: Care sunt cele mai cinstite universităţi din România

Autor: Adelina Mihai 30.07.2010

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj Napoca şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi sunt instituţiile care au reuşit să ocupe, pentru cel de-al doilea an consecutiv, primele locuri în topul integrităţii universităţilor româneşti, realizat de grupul de ONG-uri Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC). Cu toate acestea, România încă nu are nicio universitate de cinci stele, acesta fiind punctajul maxim pe care îl poate obţine o universitate în urma metodologiei stabilite de cei care au realizat topul.

Criteriile după care au fost evaluate instituţiile vizează transparenţa şi corectitudinea administrativă (dacă au publicat pe site-uri rapoartele de activitate, bugetele, veniturile angajaţilor etc.), corectitudinea academică (ce au făcut şcolile pentru combaterea plagiatului, articolele ISI publicate de profesorii universităţii), calitatea guvernanţei (transparenţa privind concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, cazurile de nepotism, patriciparea studenţilor la luarea deciziilor) şi managementul financiar (publicarea achiziţiilor publice ale universităţii, declaraţii de avere şi de interese).

Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica sau Universitatea Babeş- Bolyai, instituţii de învăţământ superior de tradiţie pe piaţa locală, ai căror absolvenţi se află în echipele de management din companiile locale sau în străinătate, nu au reuşit să obţină un loc în topul primelor cinci universităţi din ţară din punctul de vedere al integrităţii. Motivul?

"Locul mediocru pe care îl ocupă universităţile mari, de tradiţie, în acest top a fost obţinut din cauza indiferenţei. În continuare candidaţii se vor duce la medicină în Bucureşti sau se vor înscrie la ASE, iar conducerea acestor universităţi nu este interesată să încerce să-şi creeze o imagine mai bună, pentru că deja o au. În schimb, universităţi tinere, precum cea din Alba Iulia, care a înregistrat un progres semnificativ faţă de anul trecut (a urcat de la locul 13 la locul 4 în top -n.r.), vor să se afirme şi asigură transparenţa informaţiilor", susţine Alina Mungiu- Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR) şi profesor de poltici publice la Hertie School of Governance din Berlin. SAR este imstituţia care a ajutat la crearea, în 2007, a Coaliţiei pentru Universităţi Curate.

Universităţile româneşti de stat au progresat în acest an, comparativ cu anul trecut, la capitolul transparenţă şi prezenţă online. Una din universităţile care a obţinut punctaj maxim la acest capitol este Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, aflată pe un loc codaş anul trecut (locul 38 din 42 de instituţii), care a publicat pe site declaraţiile de avere şi de interese, bugetele şi rapoartele de activitate, actualizând în permanenţă informaţiile.

"Un procent de 76% din universităţile participante la top au făcut publice lista achiziţiilor publice de peste 10.000 de euro, lucru pe care nici măcar ministerele nu-l fac. S-a creat un mecanism de supraveghere public foarte bun", mai spune Mungiu- Pippidi.

Cu toate acestea, familiile universitare există în continuare în instituţiile de învăţământ superior din România, iar acest lucru se reflecă în primul rând în veniturile la care pot ajunge unele cadre didactice, spun realizatorii topului.

"Din păcate, în foarte multe universităţi se înregistrează un cumul de norme, existând cadre didactice care ocupă poziţii administrative şi care au venituri de peste 10.000 de euro pe lună, în timp ce salariile cadrelor didactice nou-intrate sunt în continuare de 200 de euro, iar discrepanţele salariale fiind foarte mari", mai spune Mungiu- Pippidi.

În România există 49 de universităţi de stat, şapte şcoli militare, 32 de universităţi particulare acreditate, 21 de universităţi private cu autorizaţie provizorie de funcţionare şi două aflate în curs de acreditare. Chestionarele pentru realizarea topului integrităţii universităţilor româneşti nu au fost trimise universităţilor de stat cu profil artistic şi nici şcolilor militare. De asemenea, în clasament nu au fost incluse universităţile private, întrucât solicitările s-au făcut în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Pentru al doilea an consecutiv, nicio universitate de cinci stele

Topul integrităţii universităţilor româneşti 2010

1 Universitatea de Medicină şi Farmacie, Târgu Mureş ****

2 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Cluj Napoca ****

3 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi ****

4 Universitatea "1 Decembrie 1918", Alba Iulia ***

5 Academia Naţionala de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti ***

6 Academia de Studii Economice, Bucureşti ***

7 Universitatea de Medicină şi Farmacie, Craiova ***

8 Universitatea din Petroşani ***

9 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi ***

10 Universitatea "Petru Maior", Târgu Mureş ***

11 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Bucureşti ***

12 Universitatea "ştefan cel Mare", Suceava ***

13 Universitatea "Valahia", Târgovişte ***

14 Universitatea "Aurel Vlaicu", Arad ***

15 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Timişoara ***

16 Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi ***

17 Universitatea "Transilvania", Braşov ***

18 Universitatea Tehnică, Cluj Napoca ***

19 Universitatea de ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", Iaşi ***

20 Universitatea din Bucureşti ***

21 Universitatea de Petrol şi Gaze, Ploieşti ***

22 Universitatea de Vest, Timişoara ***

23 Universitatea "Babes‐Bolyai", Cluj Napoca ***

24 Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", Iaşi ***

25 Universitatea de Nord, Baia Mare ***

26 Universitatea Maritimă, Constanţa **

27 Universitatea "Politehnică", Bucureşti **

28 Universitatea Politehnică,Timişoara **

29 Universitatea din Piteşti **

30 Universitatea din Oradea **

31 Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara **

32 Universitatea "Ovidius",Constanţa **

33 Universitatea Tehnică de Construcţii, Bucureşti **

34 Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj Napoca **

35 Universitatea "Constantin Brâncuşi", Târgu Jiu **

36 Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu *

37 Universitatea din Bacău *

38 Universitatea din Craiova *

39 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Bucureşti *

40 Universitatea "Eftimie Murgu", Reşiţa *

41 şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti *

42 Universitatea de ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti

Notă: Clasamentul cuprinde categorii de la cinci stele - excelent, la zero stele - nereguli majore

Sursa: Coaliţia pentru Universităţi Curate