Cum a reuşit Polonia să aibă creştere economică în 2009: a ştiut să folosească fondurile europene

Autor: Adrian Voicu 01.08.2010

Economia Poloniei nu ar fi dus-o atât de bine în 2009 dacă nu existau fonduri europene care să o ajute, arată două studii citate de Warsaw Business Journal.

Conform simulărilor celor două studii - unul pregătit de Institutul pentru Cercetări Structurale (IBS) şi unul realizat de o echipă internaţională de cecrcetători angajată de Comisia Europeană - PIB-ul ar fi fost cu 50% mai mic, în cazul în care nu ar fi fost folosite la maxim fondurile europene.

Astfel, dacă anul trecut PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,8%, studiul IBS arată că această creştere s-ar fi situat la 1,2%, în timp ce studiul CE indică o creştere de 0,8% în lipsa utilizării fondurilor europene.

Conform cele două studii, fondurile europene vor participa cu 0,7-0,9 puncte procentuale la PIB-ul Poloniei în 2011 şi cu 0,9 puncte procentuale la cel din 2012.

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, care se află la Bucureşti pentru o nouă rundă de discuţii cu autorităţile române, a declarat luni că este îngrijorat în legătură cu incapacitatea României de a atrage fondurile alocate de UE, în prezent gradul de absorbţie a acestora ridicandu-se la aproximativ 10%.
"Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări. Vom lucra împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii de îmbunătăţire a absorbţiei. Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze să mai fie disponibili", spunea oficialul FMI.

România are la dispoziţie până în 2013 fonduri europene structurale şi pentru agricultură în valoare de 20 mld. euro, din care în buzunarele beneficiarilor au intrat aproape 2 mld. euro.

Banii de la UE au început să intre într-un ritm mai accelerat în buzunarele firmelor şi autorităţilor locale începând de anul trecut, în condiţiile în care în primii ani de la aderare agenţiile de management, care gestionează atragerea de fonduri europene, au fost autorizate de Comisia Europeană, s-au întocmit ghidurile şi au fost lansate primele apeluri de proiecte.
Cu toate că încă din 2008 beneficiarii au putut depune proiecte, principala problemă a apărut în evaluarea dosarelor care a durat până la un an de zile pentru anumite proiecte, întârziere care a fost pusă pe seama lipsei de personal din cadrul autorităţilor care gestionează banii de la UE.