Bancherii plătesc mai mult pentru depozite

Autor: Ciprian Botea 01.08.2010

Dobânzile medii la depozitele în lei au urcat în iunie pentru prima dată în ultimele şase luni, ajungând la 6,64% faţă de 6,52% pe an în mai, băncile plătind mai mult pentru resursele atrase de la clienţi chiar înainte de introducerea impozitului pe veniturile din dobânzi şi de majorarea TVA la 24%, arată datele BNR.
Şi la depozitele în euro, dobânzile medii au crescut de la 2,48% la 2,6% pe an.
"Creşterea dobânzilor la depozite este legată de majorarea TVA şi de faptul că în iunie dobânzile pe piaţa interbancară s-au situat la un nivel ridicat, ceea ce a determinat unele bănci să plătească mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi", comentează Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Dobânda medie pentru depozitele pe o zi atrase de pe piaţa interbancară s-au situat în iunie la peste 6% pe an, aproape de rata de politică monetară, vizibil peste nivelul de 4-5% pe an din luna anterioară.
Totodată, dobânzile medii la creditele noi au continuat să scadă uşor în iunie, atingând nivelul de 11,28% pe an la lei şi 5,37% pe an la euro. Astfel, marjele de dobândă ale băncilor s-au restrâns uşor, până la 4,64% la lei şi respectiv la 2,77% la euro.
Analiştii spun că în a doua parte a anului marjele s-ar putea reduce şi mai mult, pentru că băncile vor încerca să atragă noi deponenţi sau cel puţin să îi păstreze pe cei existenţi în contextul creşterii presiunilor inflaţioniste, şi astfel dobânzile la depozite ar putea creşte mai repede decât la credite.
"Teoretic, majorarea ratelor de dobândă la depozite ar trebui să genereze şi o scumpire a împrumuturilor, dar nu cred că acest lucru se va întâmpla, deoarece cererea de credite este oricum foarte slabă şi nu s-ar rezolva mare lucru. Accentul va fi pus mai mult pe atragerea de resurse, astfel că dobânzile la depozite vor urca mai repede decât la credite", apreciază Chideşciuc.
În schimb, băncile continuă să ţină cu dinţii de marjele de dobândă la creditele şi depozitele în sold, la lei acestea urcând în iunie la 7,17%, cu circa două puncte procentuale peste nivelul din perioada similară a anului trecut.
Pentru că volumul de credite noi este foarte scăzut, portofoliul existent reprezintă o sursă importantă de venituri pentru bănci, în contextul în care acestea se aşteaptă la un nou val de credite neperformante. În iunie, creditul neguvernamental a urcat cu doar 3,8% faţă de luna mai, fiind susţinut aproape integral de componenta în valută.