Zece asigurători cumulează pierderi de peste 80 mil. euro

Autor: Angela Placinta 01.08.2010

Zece companii de asigurări au cumulat pierderi de peste 80 de milioane de euro (350 de milioane de lei) în 2009, adică 83% din pierderea totală a pieţei, potrivit raportului anual publicat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor la sfârşitul săptămânii trecute.



Pe piaţa locală funcţionează peste 40 de companii de asigurări. Companiile care fac parte din clasamentul celor mai mari pierderi din industria asigurărilor la sfârşitul anului trecut sunt Ardaf (90,5 mil. lei), BCR Asigurări (55,5 mil. lei), Fata Asigurări (51,2 mil. lei), Groupama (37,9 mil. lei), OTP Garancia (32,1 mil. lei), Certasig (30,6 mil. lei), Eureko (19 mil. lei), KD Life (15,2 mil. lei), Omniasig Viaţă (14,2 mil. lei) şi Signal Isuna (13,7 mil. lei).
În ultimii cinci ani asigurătorii au înregistrat pierderi semnificative, acţionarii fiind nevoiţi să vină de fiecare dată cu bani de acasă. Şi în 2009 industria asigurărilor a primit o sumă mare de la acţionari prin majorări de capital: 1,1 miliarde de lei (peste 260 mil. euro), arată raportul CSA, valoarea capitalului social total ajungând la 4 mld. lei. Faţă de 2008, însă, rezultatele asigurătorilor arată mai bine, în condiţiile în care pierderea totală a pieţei s-a redus cu 50%, până la 418,3 mil. lei (99 mil. euro). În cazul celor zece asigurători cu cele mai mari pierderi rezultatul negativ total a scăzut cu numai 16% anul trecut.
"Pierderea netă a pieţei de asigurări, calculată ca diferenţă între profiturile cumulate raportate de societăţile de asigurare şi respectiv pierderile agregate înregistrate de acestea, a fost în 2009 de aproape şase ori mai mică decât în anul anterior. Aceasta deoarece atât numărul companiilor care au înregistrat profit, cât şi volumul agregat al profitului au fost în creştere, în timp ce numărul societăţilor cu pierderi, dar mai ales volumul acestor pierderi au scăzut semni­fi­cativ", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.
Pierderea netă a pieţei a fost anul trecut de 103 mil. lei, faţă de 582 mil. lei în 2008. Profiturile totale s-au ridicat la 315 mil. lei, cu 18% peste nivelul din anul anterior. Cele mai profitabile societăţi de asigurare sunt cele care vând poliţe de viaţă: ING a înregistrat anul trecut un câştig net de 77,3 mil. lei, iar Alico (fosta AIG Life) - de 69,1 mil. lei.

Dăm mai puţin pentru asigurări
În 2009 a fost înregistrată pentru prima dată o scădere a densităţii asigurărilor pe piaţa locală, adică a raportului dintre primele brute subscrise totale şi numărul de locuitori. Astfel, după ani de creştere continuă, în 2009 valoarea acestui indicator a coborât la 413,3 lei/locuitor, faţă de 415,6 lei în 2008.
"Deşi în scădere nesemnificativă faţă de anul precedent (cu 2,35 lei/locuitor), densitatea totală a asigurărilor în 2009 este de două ori mai mare decât în 2005", se precizează în raportul CSA.
Primele brute subscrise anul trecut de asigurătorii de pe piaţa locală au fost de 8,87 mld. lei, în scădere cu 0,7% comparativ cu 2008, acesta fiind primul an de declin al industriei asigurărilor, după o perioadă lungă de creşteri de două cifre.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, asigurătorii din spaţiul comunitar au putut accesa mai uşor piaţa locală. În prezent, pe piaţa românească funcţionează nouă sucursale ale unor asigurători europeni, care au subscris prime totale de 50 mil. lei în 2009. Printre aceste societăţi se numără Porsche Insurance (12 mil. lei), Coface (9,8 mil. lei), Euler Hermes (8,5 mil. lei), CIG Pannonia (0,9 mil. lei) şi Cardif Assurance Vie (7,7 mil. lei).

Au plătit 100 mil. euro pentru rezilieri de asigurări de viaţă
Creşterea şomajului şi scăderea veniturilor populaţiei le-au adus asigurătorilor un val de cereri de reziliere a poliţelor de asigurare de viaţă din partea clienţilor care aveau nevoie de lichidităţi sau erau nemulţumiţi de randamentele poliţelor de tip unit-linked (legate de fonduri de investiţii).
Asigurătorii au plătit anul trecut 424,5 mil. lei (circa 100 mil. euro) pentru răscumpărări totale şi parţiale de asigurări de viaţă, în creştere cu 54% faţă de anul anterior.
În acelaşi timp, indemnizaţiile plătite de asigurători pentru poliţele de asigurare de viaţă (pentru cele unde s-a produs riscul asigurat sau care au ajuns la scadenţă) au fost de 248 mil. lei (59 mil. euro), în creştere cu 13%. În cazul asigurărilor generale despăgubirile plătite au urcat mai rapid, cu 25%, ajungând la 5,43 mld. lei (1,29 mld. euro).

Controale la zece asigurători
CSA a realizat anul trecut controale la zece asigurători pentru verificarea respectării legislaţiei, în urma cărora unele companii s-au ales cu amenzi, iar altele cu avertisment scris.
"În cursul anului 2009, Direcţia Generală Su­praveghere şi Control a finalizat 14 acţiuni de control la societăţile de asigurare-reasigurare, din care 3 acţiuni de control periodic şi 11 acţiuni de control inopinat", se precizează în raportul CSA.
Asigurătorii la care au fost derulate controale sunt Uniqa, Omniasig Viaţă (finalizat cu amendă pentru conducerea executivă), Carpatica Asig, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă (avertisment scris pentru con­ducerea executivă), ING Viaţă, BCR Viaţă (aver­tis­ment scris pentru conducerea executivă), RAI Asigurări şi Generali.
De asemenea, au fost realizate controale la două sucursale ale unor asigurători europeni: Commercial Value Insurance şi Proton Insurance, ambele din Grecia.
"Acestea activau pe piaţa locală fără notificarea prealabilă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din partea autorităţii din Grecia, încălcând astfel prevederile reglementărilor europene în vigoare", se arată în raport.