Oracle a închiriat 40% din Nusco Tower şi îşi consolidează „cartierul general“ din zona Floreasca

Ziarul Financiar 01.08.2010

Gigantul IT a închiriat 7.000 mp de birouri în Nusco Tower, clădire aflată lângă Oracle Tower şi Floreasca Business Park, actualele sedii ale celor 1.300 de angajaţi ai companiei din România.



Americanii de la Oracle continuă expansiunea pe piaţa locală şi au ajuns să aibă închiriate spaţii de birouri cu o suprafaţă de circa 21.000 de metri pătraţi în trei clădiri diferite situate la câteva zeci de metri distanţă una de alta, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, care ar putea deveni cunoscută drept "Piaţa turnurilor Oracle".
Gigantul IT, care în România are 1.300 de angajaţi şi afaceri de 70 de milioane de euro, a reuşit în 2005 să schimbe numele clădirii Floreasca Tower în Oracle Tower după ce a închiriat cea mai mare parte a spaţiilor construite în clădirea deţinută acum de către austriecii de la Uniqa.
Ulterior, americanii au devenit anul trecut unul dintre cei mai mari chiriaşi ai proiectului Floreasca Business Park, pentru ca luna trecută să mai semneze un contract pentru închirierea unui spaţiu de 7.000 de metri pătraţi în Nusco Tower, care va deveni funcţional în toamna acestui an.

Una dintre cele mai importante tranzacţii de închiriere din acest an
"Oracle a fost primul chiriaş din Oracle Tower şi prima companie orientată spre zona Floreasca - Barbu Văcărescu, cea mai căutată zonă de birouri în prezent. A doua tranzacţie realizată de ei a fost închirierea unei suprafeţe de 7.314 metri pătraţi pe Calea Floreasca, la nu­mărul 169 (Floreasca Business Park - n. red.), unde sunt, de asemenea, un chiriaş major. Mai mult, prin extinderea activităţii în Nusco Tower, una dintre cele mai importante clădiri de clasa A livrate în acest an, Oracle şi-a întărit poziţia în zonă", explică Horaţiu Florescu, preşedintele firmei de consultanţă imobiliară The Advisers Knight Frank, care a asistat Oracle.
Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii de închiriere semnate în acest an pe piaţa birourilor din Bucureşti, valoarea contractului fiind estimată la circa 1,5 milioane de euro anual.
În acelaşi timp, Oracle şi-a prelungit pentru cinci ani şi contractul din Oracle Tower, suprafaţa pentru care au fost semnate cele două contracte ridicându-se la 14.000 de metri pătraţi.

Firmele din IT rămân focalizate pe România
Oracle este primul chiriaş anunţat oficial în clădirea Nusco Tower, finalizată de italienii de la Nusco în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro. Imobilul de 18 etaje este în curs de finalizare, are o suprafaţă închiriabilă de 17.000 de metri pătraţi şi a fost finanţat de către UniCredit Ţiriac Bank, care a oferit dezvoltatorilor un credit de 35,7 milioane de euro.
Firmele din zona IT continuă să mizeze pe România, în condiţiile în care, în ciuda crizei, operaţiunile locale au rămas profitabile şi anul trecut. Pe lângă vânzarea de soluţii IT (soft, servicii), Oracle are în România un business puternic şi pe segmentul serviciilor de exter­nalizare. Cumulat, trei dintre giganţii mondiali din lumea IT - HP, IBM şi Oracle - au înregistrat anul trecut afaceri de 170 de mi­lioane de euro şi un profit de aproape 20 de milioane de euro.


Ce spaţii a închiriat Oracle în Bucureşti

Clădire: Nusco Tower
Investiţie: 50 mil. euro
Proprietar: Grupo Nusco
Spaţiu închiriat de Oracle: 7.000 mp
Finalizare: 2010

Clădire: Floreasca Business Park
Investiţie: 75 mil. euro
Proprietar: Portland Trust
Spaţiu închiriat de Oracle: 7.314 mp
Finalizare: 2009

Clădire: Oracle Tower
Investiţie: 11,7 mil. euro
Proprietar: Uniqa
Spaţiu închiriat de Oracle: 7.137 mp
Finalizare: 2006

Surse: ZF şi The Advisers Knight Frank