Cele mai importante ştiri locale de business - 2 august

Autor: Cristina Rosca 02.08.2010

Constanţa

O companie din China construieşte, în judeţul Constanţa, o fabrică de cărămizi ecologice, construcţia urmând să fie încheiată în 2011, după o investiţie de 14 milioane euro, a declarat ieri la Shanghai Sorin Vasilescu, directorul departamentului de investiţii străine din Ministerul Economiei. Oficialul ME a precizat că nu poate încă să facă public numele companiei.
Sursa: cugetliber.ro

Brăila

Conducerea Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila se declară profund indignată şi nemulţumită de modul în care Ministerul Agriculturii înţelege să gestioneze fondurile europene sau formele de sprijin financiar acordate fermierilor. "Uniunea Europeană acordă agricultorilor situaţi în zone defavorizate un sprijin financiar care presupune o cofinanţare din bugetul naţional. Întrucât Ministerul de Finanţe refuză să pună la dispoziţie suma destinată cofinanţării (20%), înseamnă că peste 120 milioane de euro rămân neutilizate şi nu ajung la agricultori", ne-a declarat preşedintele APA Brăila, Costică Măcelaru.
Sursa: obiectivbr.ro

Galaţi

În luna iunie, potrivit datelor centralizate de Oficiu Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), 486 de agenţi economici au ieşit, sub formă sau alta, de pe piaţa gălăţeană. Cele mai multe cazuri au fost cele de suspendare a activităţii (191), urmate de dizolvări (171) şi radieri (124).
Sursa: viata-libera.ro

Sibiu

În judeţul Sibiu se încasează din impozitele pe salarii aproape jumătate din suma chetuită într-un an pe ajutoarele sociale. Diferenţa o plăteşte statul, care pentru a face rost de bani dă bugetari afară şi creşte impozitele. Gaura de 60 de milioane de lei trebuie umplută.
Sursa: turnulsfatului.ro

Suceava

Numărul locurilor de muncă vacante în judeţul Suceava a crescut în această perioadă, astfel că sucevenii pot opta pentru una din cele 200 de oferte prezentate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în săptămâna 30 iulie-5 august a.c. Mai bine de jumătate dintre acestea sunt oferite de agenţii economici de pe raza municipiului Suceava, şi anume 114 locuri de muncă. Cea mai bogată ofertă constă în 46 locuri de muncă pentru confecţioneri articole textile în Suceava, urmează 22 posturi pentru muncitori necalificaţi în Rădăuţi, 11 dulgheri şi zece fierari betonişti, tot în municipiul reşedinţă de judeţ.
Sursa: obiectivdesuceava.ro

Iaşi

Institutul de Oncologie în care va funcţiona o perioadă şi Spitalul de Urgenţe din Copou se va deschide anul viitor doar dacă reprezentanţii Sănătăţii vor face rost de cele aproximativ 15 milioane de euro necesare pentru dotarea completă a spitalului. Dotarea spitalului cu aparatură şi mobilier nu a fost inclusă în planul de fezabilitate, întrucât planul elaborat iniţial în urmă cu 15 ani nu era atât de complex.
Sursa: ziaruldeiasi.ro

Cluj

Cu toate că în judeţ există peste 20.000 de şomeri la ora actuală, multe firme au ieşit la recrutări în străinătate. Experţii în contabilitate, analiştii financiari ori inginerii vorbitori de daneză, germană sau portugheză sunt tipurile de angajaţi pentru care firmele mari din Cluj au început căutarea peste graniţă. Salariile oferite acestora ajung la 2.500 de euro pe lună.
Sursa: ziuadecj.ro

Braşov

În 2007, primăria Săcele contracta un credit de 16,5 mil. lei pentru investiţii în infrastructură. "Creditul contractat pe o perioadă de 20 de ani avea ca termen de graţie luna iulie 2009. Dacă la început am reuşit să plătim rata de aproximativ 1 miliard de lei vechi pe lună, la care se mai adăugau şi dobânzi de peste 2 miliarde, de câteva luni e foarte greu să mai facem faţă unor astfel de cheltuieli. Am rămas cu datorii de peste 15 mil. lei. În urma unor discuţii cu reprezentanţii băncii, am reuşit să obţinem o amânare până la sfârşitul anului viitor", a declarat Radu Nistor, primarul din Săcele. Investiţiile au continuat însă la Săcele. Astfel, din bugetul propriu, municipalitatea a reuşit să asfalteze mai multe străzi din oraş, dar şi să facă numeroase investiţii la reţeaua de apă şi canalizare.
Sursa: bzb.ro