Bernanke: Economia SUA face progrese, dar nu s-a refăcut complet

Ziarul Financiar 02.08.2010

Economia Statelor Unite face progrese, dar nu s-a refăcut complet, iar şomajul şi fragilitatea pieţei imobiliare afectează populaţia, a declarat, luni, preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, transmite Reuters citată de Mediafax.

Într-o serie de remarci adresate autorităţilor guvernamentale statale, Bernanke a arătat că problemele financiare de la nivel local au un efect negativ asupra redresării economiei naţionale.

"Mai avem un drum lung de făcut până la refacerea completă a economiei şi mulţi americani sunt afectaţi de şomaj, prescrierea ipotecilor şi pierderea economiilor", a spus Bernanke.

Şeful Fed a arătat că cheltuielile de consum ar trebui să crească în trimestrul viitor, odată cu majorarea veniturilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de creditare, iar acest fapt va contribui la redresare, chiar dacă măsurile guvernamentale de stimulare vor fi retrase.

Fed consideră că inflaţia se va menţine la un nivel scăzut în următorii ani, ca urmare a măsurilor guvernamentale.

În privinţa băncilor, pierderile generate de împrumuturile neperformante par să fi atins nivelul maxim, dar situaţia financiară a instituţiilor de credit va continua să fie afectată de acestea, a mai arătat Bernanke.

El a adăugat că criza datoriilor suverane din Europa a contribuit la tensiunile din sectorul financiar, chiar dacă testele de stres aplicate băncilor au temperat temerile.