Şeful Cotroceni Park: Magazinele au reduceri atât de mari, că mi-e greu să umblu prin mall fără să cumpăr

Autor: Cristi Moga 02.08.2010

Proprietarii Cotroceni Park spun că numărul vizitatorilor a crescut în iulie faţă de iunie, în ciuda crizei şi a perioadei de vară, care nu este tocmai prielnică mallurilor. Una dintre explicaţii: reducerile retailerilor aduc lumea la mall.



Holurile mallului Cotroceni Park din Bucureşti erau destul de populate luni, la orele amiezii. În timp ce unii vizitatori păreau mai mult să se ferească de cele 35 de grade de afară, alte doamne şi domnişoare luau la rând magazinele ale căror vitrine erau în mare măsură acoperite de afişele care anunţau procentele de reduceri.

"Toate magazinele au promoţii dramatice şi au încercat să vină cu cele mai bune oferte în această perioadă. Mie personal îmi este greu să mă plimb pe coridoarele mallului fără să cumpăr câte ceva, văzând numărul mare de oferte", spune zâmbind Israel Visel, shopping center manager al Cotroceni Park.

Criza îşi lasă amprenta asupra vânzărilor realizate de retaileri, astfel că în lipsa reducerilor, vânzările ar fi mult mai slabe. Nu toţi chiriaşii îşi permit însă să îşi reducă marjele de profitabilitate, în condiţiile în care Cotroceni Park este considerat un mall scump, cu un nivel mediu al chiriilor de circa 30 euro/metrul pătrat, potrivit decla raţiilor făcute la momentul inaugurării.

30 de spaţii disponibile

"Au fost închise 13-14 magazine, dar majoritatea au ajuns în lichidare. Nu le-am închis eu. În jur de 10 au fost deja înlocuite, iar în prezent mai avem aproximativ 30 de spa ţii disponibile. Gradul de ocupare s-a menţinut însă cons tant la 95-96% din suprafaţa mallului", declară Visel. Cei mai mari chiriaşi ai mallului sunt nume importante din rândul retailerilor internaţionali (Real, Inditex, C&A, Mango sau New Yorker), care nu au început deocamdată să închidă din magazinele din România, ba chiar au continuat să se extindă în anumite proiecte. Aceşti retaileri îşi permit în această perioadă să reducă preţurile produselor comercializate şi chiar să atragă finanţări pentru noi magazine.

"Marii retaileri pot gestiona reducerile şi vor fi mai puternici după această perioadă. Criza aduce anumite avantaje pentru aceste companii", spune Visel.

Din toamna acestui an mallul din Cotroceni va avea şi o sală de fitness în zona situată deasupra hiper marketului Real, în jurul căreia va fi amenajat şi un nou spaţiu de joacă şi o zonă de baby-sitting "pentru ca părinţii care merg la sală să îşi ştie copiii supravegheaţi".

"Pentru a extinde gama serviciilor oferite, la jumătatea lunii septembrie va fi deschisă sala de fitness Pure Health, care va avea abonamente de la 25 de euro lunar. În plus, tot atunci vom inaugura şi un nou spaţiu de joacă pentru copii într-o zonă de circa 3.000 de metri pătraţi din apropierea sălii de fitness. Spaţiul va avea trambuline, două trenuleţe, maşinuţe şi alte jocuri electronice", a mai spus reprezentantul Cotroceni Park.

Mallul este deja considerat de către consultanţii imobiliari drept centrul comercial cu cea mai bună ofertă pentru distracţii datorită sălii de cinematograf IMAX, a patinoarului, a trenuleţului care străbate culoarele mallului, a bărcuţelor pentru copii sau a pistei de karting.

Visel spune că o familie poate petrece liniştită o zi în mall fără să se plictisească şi îşi face calculele privind numărul oamenilor către care se adresează pe perioada verii.

Peste 70% din investiţie a fost susţinută dintr-un credit

"Noi estimăm că în Bucureşti sunt circa 3,5 milioane de locuitori. Dintre aceştia, să spunem că 500.000 sunt studenţi, care pleacă vara acasă. Alţi 500.000 să spunem că pleacă în fiecare săptămână în vacanţă. Mai spunem că încă un milion nu intră în targetul mallului. Rămân încă un milion şi jumătate de oameni care au timp şi nu prea au alternative pentru distracţie în Bucureşti", calculează Visel. El nu prezintă în schimb calculele privind veniturile încasate din chirii. Mai bine de 70% din investiţia în mall a fost realizată printr-un credit de 234 de milioane de euro de la Hypo Real Estate, care va trebui rambursat.

"Cifrele privind veniturile din chirii sunt confidenţiale", spune zâmbind Visel, care a venit în România în urmă cu trei ani, cu puţin timp înaintea începerii lucrărilor la mall.

"Important este că am dovedit că acest mall are un concept bun, care funcţionează pe piaţa locală. Este un mall care se diferenţiază clar de alte centre comer ciale".