Şef nou la Proprietatea şi remuneraţii zero pentru membrii CS

Autor: Roxana Daniela Pricop 03.08.2010

Ene Dinga, directorul general adjunct al Institutului Bancar Român, este noul preşedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al Fondului Proprietatea după ce Graţiela Iordache, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, şi-a dat demisia din funcţia de conducere. Alţi doi membri ai Consiliului - Gheorghe Pogea şi Eduard Goean - au renunţat la funcţii.

Aceasta este a treia schimbare a conducerii Fondului Proprietatea din ultimul an şi jumătate, după ce la finele anului trecut Graţiela Iordache, membru al PDL, i-a luat locul lui Mircea Ursache, membru al PSD, care a fost preşedintele Fondului din aprilie până în decembrie 2009. În urmă cu două săptămâni, Graţiela Iordache a fost eliberată din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, prin decizie a premierului Emil Boc, şi astfel şi-a dat demisia din toate funcţiile publice deţinute. Demisiile lui Gheorghe Pogea, fost ministru de finanţe, şi Eduard Goean, fost consul general al României la Hong Kong, ambii membri ai PDL, au fost depuse în urmă cu circa două luni.

Pe de altă parte, Consiliul a numit-o pe Mădălina Gheorghe, reprezentant al Ministerului Finanţelor, în calitate de membru provizoriu până la convocarea următoarei Adunări Generale a Acţionarilor. Astfel, deşi potrivit legislaţiei, Consiliul de Supraveghere trebuie să fie format din şapte membri, dintre care unul este preşedinte, în prezent numărul membrilor este de patru: Ene Dinga -director general adjunct al Institutului Bancar Român, Corin Trandafir - reprezentantul moştenitorilor familiei Malaxa, Crinuţa Dumitrean -preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi Mădălina Gheorghe.

Pentru valabilitatea deciziilor Consiliului este necesară prezenţa a cel puţin jumătate din numărul membrilor.

"Mădălina Gheorghe are un mandat provizoriu până când va avea loc AGA. Numirea unui membru provizoriu este strâns legată de necesitatea de a îndeplini cvorumul de prezenţă la şedinţele Consiliului", a spus Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului.

Miza obţinerii unui loc în Consiliu este deosebit de ridicată la nivel politic, economic şi financiar, chiar dacă acest organism de conducere are o durată de viaţă limitată până la transferul administrării Fondului către societatea de administrare selectată - Franklin Templeton.

Funcţiile în consiliu sunt ocupate în funcţie de apartenenţa politică, fiind decise de partidul ce deţine majoritatea în Guvern.

În trecut, venitul lunar încasat de un membru al CS putea depăşi 5.000 de euro, remuneraţiile fiind stabilite ca procent din salariul directorul general. În februarie însă, directorul general Ionuţ Popescu şi-a fixat remuneraţia al nivelul salariului unui secretar de stat în valoare netă de 4.800 de lei.

"În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, membrii Consiliului au decis ca remuneraţiile lor să fie zero. Iniţial acestea erau în jurul a 350 euro/lună", a spus Corin Trandafir, membru în Consiliul de Supraveghere şi reprezentant al moştenitorilor familiei Malaxa - cei mai importanţi acţionari privaţi ai Fondului.

Deşi acţionarii privaţi, printre care se numără moştenitori ai marilor familii de industriaşi din perioada interbelică, dar şi fonduri străine de investiţii, deţin mai mult de o treime din capitalul FP, restul de 54% fiind deţinut de Ministerul Finanţelor, aceştia au un singur reprezentant în Consiliu, pe Corin Trandafir.

Odată ce firma britanică Franklin Templeton -administratorul selectat - va prelua gestiunea Fondului, directoratul şi Consiliul de Surpaveghere vor fi dizolvate, urmând a fi înfiinţat un nou organism de conducere, Comitetul Reprezentanţilor, care va supraveghea administratorul. Deşi Fondul are selectat un administrator prin licitaţie internaţională încă din luna iunie a anului trecut, nici până în prezent acesta nu a preluat administrarea Fondului.