Seceta din Rusia a ridicat temperatura şi pe piaţa grâului. Preţul a crescut cu peste 60% într-o lună

Autor: Andreea Mioara Neferu 03.08.2010

Preţul grâului a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din ultimii 50 de ani, după ce seceta din Rusia a alimentat temerile potrivit cărora întregul mapamond s-ar putea confrunta cu o penurie de grâu. Iar speculatorii stau la pândă pentru a profita de acest moment.

Canicula cu care se confruntă Rusia a distrus circa jumătate din producţia de grâu din zonele afectate de secetă, fiind principalul motiv pentru majorarea cu circa 62% a preţului grâului de la începutul lunii iunie până în prezent, scrie The Wall Street Journal.

Cu toate acestea, cotaţia nu a atins încă recordul absolut, înregistrat în 2008, de 13 dolari per buşel (47,7 cenţi/kg), când stocurile reduse de cereale au declanşat o adevărată criză alimentară şi revolte într-o serie de ţări. În prezent preţul este de aproa pe 7 dolari/buşel (circa 25 de cenţi/kg). "Este o creştere masivă într-un timp extrem de scurt. Este o perioadă ciu dată", a declarat Terry Roggensack, spe cialist pe agricultură în cadrul firmei de consultanţă Hightower Report.

Perspectivele sunt cu atât mai sumbre pentru ţările care depind de producţia altor state şi care au început deja să-şi pună problema asigurării necesarului intern. Spre exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute, Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a cumpărat 180.000 de tone, aceasta fiind cea de-a doua sa achiziţie în ultimele două săptămâni. Şi autorităţile chineze au început să avertizeze businessurile locale cu privire la posibi lita tea apariţiei unei penurii de grâu. Şi acestea sunt doar două exemple.

Probleme şi la sud de Ecuator

Seceta din Rusia a fost doar "cireaşa de pe tort" care a declanşat explozia preţurilor la grâu, însă şi alţi exportatori importanţi la nivel mondial s-au confruntat cu probleme în ultima perioadă. În Canada, producţia a fost afectată de ploile abundente, în timp ce recoltele din Australia au fost mai slabe din cauza unei invazii de lăcuste, dar şi a ploilor. Similar, Argentina, un alt mare producător de grâu la nivel mondial, se confruntă cu o secetă puternică, în special în partea vestică a ţării. Evoluţia viitoare a preţului grâului va depinde şi de recolta din emisfera sudică, care mai are până va fi fructificată.

Grâul a încheiat şedinţa de tranzacţionare de luni la o cotaţie de 6,9325 de dolari per buşel, în creştere cu 4,8% faţă de şedinţa de vineri. Ieri, contractele futures cu livrare în septembrie urcaseră cu încă 0,6%, până la 6,975 dolari per buşel la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT). Chiar şi aşa, con su matorii ar putea să nu suporte costul acestei creşteri, întrucât "ar însemna o majorare puternică a inflaţiei", potrivit lui Andrew Lazar, analist pentru banca britanică Barclays.

În ceea ce priveşte recoltele de anul acesta, părerile sunt împărţite, în funcţie de ţări. Uniunea rusă a producătorilor de grâu estimează că producţia de anul acesta se va situa între 72 şi 78 de milioane de tone, în scădere faţă de prognoza iniţială, de 81 până la 85 de milioane de tone. La polul opus, Departamentul de Agricultură din Statele Unite a majorat recent estimările privind recolta de grâu, la 30 de milioane de tone, record pentru ultimii 23 de ani. De asemenea, la începutul lui iulie, guvernul american a anticipat că rezervele mondiale de grâu se situează la circa 187 de milioane de tone, cu mult faţă de cele 124 de milioane de tone recoltate în 2008, când criza alimentară a declanşat proteste în întreaga lume.

Mai e loc de creştere, cred analiştii

Unii traderi, analişti sau executivi din industria alimentară se tem însă că preţul grâului ar putea urca în continuare, scrie Financial Times, în condiţiile în care cele mai pesimiste estimări privind recolta Rusiei pe 2010 coboară şi până la 45-50 de milioane de tone, adică cu o treime mai puţin decât prognoza Uniunii ruse a grâului. "Pierdem o producţie destul de substanţială în regiunea Mării Negre, astfel că există potenţial pentru o creştere şi mai mare a cotaţiilor la grâu în următoarele săptămâni", potrivit lui Alexander Bos, analist pentru compania de consultanţă financiară Macquarie.

Momentul este propice pentru speculatori, care nu vor lăsa o asemenea oportunitate să treacă fără a profita de ea. Cel puţin nu în următoarea perioadă. "Speculatorii îşi fac simţită prezenţa pe piaţă. Vânează tot ceea ce mişcă şi cred că situaţia aceasta va continua în următoarele două săptămâni", este de părere Peter McGuire, managing director pentru brokerul de mărfuri CWA.