Guvernul anulează iniţiativele "necugetate" de reducere a salariilor din BNR, CSA, CNVM şi CSSPP

Ziarul Financiar 04.08.2010

Guvernul s-a angajat faţă de FMI că va reveni asupra măsurii de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit scrisorii de intenţie la acord obţinută de Mediafax.

"Suntem angajaţi să anulăm iniţitivele legislative recente care în mod necugetat încalcă independenţa băncii centrale şi autorităţilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by.

Guvernul arată că pachetul de măsuri de ajustare fiscală aprobat recent include banca centrală şi autorităţile de reglementare din domeniul financiar nebancar printre instituţiile unde salariile au fost reduse cu 25%, ceea ce subminează independenţa financiară a acestora şi încalcă articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene.

Şi Banca Centrală Europeană a arătat la începutul lunii iulie că reducerea salariilor angajaţilor BNR este o finanţare directă a deficitului bugetar de către banca centrală, situaţie interzisă, şi a recomandat modificarea legii.