Oferta iFond, care a strâns în nouă zile 1,8 mil. lei de la investitori, arată că există bani în piaţă

Autor: Roxana Pricop 04.08.2010

Oferta Publică Iniţială (IPO) derulată de fondul de învestiţii iFond Financial a strâns 1,8 milioane de lei de la investitori, fiind subscrisă în proporţie de 90%, cu mai puţin de o săptămână înaintea închiderii perioadei de participare. Brokerii spun că există bani şi interes în piaţă pentru IPO-uri, în ciuda rulajelor mici de pe Bursă.

Fondul închis de investiţii iFond Financial, administrat de societatea Intercapital Investment Management, şi-a propus să atragă de la investitori 2 mil. lei prin intermediul unui IPO derulat în perioada cuprinsă între 22 iulie şi 11 august. Astfel, au fost puse în vânzare 10.000 de unităţi de fond în valoare nominală de 200 lei.

Deşi nu este nici pe departe finalizată, oferta a înregistrat cel mai mare grad de subscriere din istoria recentă a Bursei. Doar Transgaz a mai reuşit ca în mai puţin de 9 zile să strângă un grad de subscriere superior, însă perioada de derulare a ofertei Transgaz a fost mai redusă, aceasta depăşind pragul de subscriere de 100% abia cu trei zile înainte de închidere. Investitorii au subscris până la final de peste 28 de ori valoarea ofertei, un nivel record. Principala atracţie în cadrul ofertei Transgaz a fost preţul mic la care s-a derulat oferta dacă se luau în calcul multiplii de la acea vreme. iFond, pe de altă parte, a reuşit să atragă investitorii prin faptul că investeşte jumătate din bani în acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), una dintre cele mai bogate companii din economie, care urmează să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti.

"Oferta iFond este un semnal pentru emitenţi că există bani în piaţă în ciuda rulajului scăzut pe Bursă şi o lecţie că piaţa de capital poate fi folosită drept mijloc de finanţare", a spus Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

FP deţine participaţii la cele mai importante companii energetice din economie, urmează să distribuie dividende în valoare de 1 mld. lei, iat în perioada următoare firma britanică Franklin Templeton va prelua administrarea fondului.

iFond Financial va mai plasa 20% din banii strânşi din IPO în SIF-uri, 15% în acţiuni ale BVB şi Sibex, iar 10% se vor îndrepta către acţiuni bancare

"Am participat la oferta iFond deoarece cred în potenţialul Fondului Proprietatea, dar şi pentru că accesul la acţiunile Proprietatea este foarte greoi, având în vedere că fondul nu este listat încă la Bursă. Într-un scenariu pesimist, mă aştept ca pe termen mediu unităţile pe care le-am cumpărat în cadrul ofertei IFond să îmi aducă un randament dublu faţă de dobânda bancară", a spus Ştefan Adam, unul dintre cei peste 50 de investitori care au subscris la ofertă. El mai deţine plasamente şi în alte fonduri de investiţii.

Perioada de subscriere se va încheia miercuri, 11 august, iar şansele ca oferta să fie suprasubscrisă sunt foarte ridicate. Numărul maxim de unităţi care pot fi subscrise este de 40.000, în valoare totală de 8 mil. lei.

"Fără îndoială că oferta va fi suprasubscrisă, mai ales că subscrierile cele mai mari au loc de obicei în ultimele zile de ofertă. În cazul unei suprasubscrieri, se va majora valoarea ofertei astfel încât fiecare investitor va primi exact numărul de unităţi pe care le-a cumpărat", a spus Răzvan Paşol, preşedintele fimei de brokeraj Intercapital Invest, care controlează societatea de administrare a fondului IFond Financial.

Firma de brokeraj Intercapital Invest îşi leagă numele de singurele IPO-uri de pe piaţa locală de capital din ultimul an şi jumătate. Alături de oferta IFond, brokerii de la Intercapital au mai intermediat oferta fondului închis de investiţii cu capital garantat OTP WiseRo, încheiată cu o suprasubscriere de 49%, şi oferta fondului închis OTP Green Energy, încheiată cu succes. Cele două fonduri OTP au strâns de la investitori circa 17 mil. lei, garantând investitorilor capitalul investit.

"Pentru a derula un IPO în condiţiile actuale de piaţă trebuie să ai un produs interesant şi cu potenţial, care să spună o poveste investitorilor. De asemenea, valoarea ofertei trebuie ajustată cu structura emitentului, dar şi cu condiţiile de piaţă. Nu în ultimul rând, trebuie să ai curaj", a explicat Paşol.