Vor ajunge IT-ştii să câştige la fel de bine ca angajaţii din bănci?

Ziarul Financiar 04.08.2010

Salariile bancherilor au înregistrat o scădere de 12% în luna iunie comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în IT sau telecom câştigurile angajaţilor au înregistrat un avans de peste 18% în ultimii doi ani, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.



Dacă la nivel de management salariile din bănci rămân printre cele mai mari din economie, angajaţii din IT de pe poziţii de execuţie au început deja să obţină venituri mai mari decât cei din bănci. Salariul mediu net în IT a fost în luna iunie de 716 euro, în creştere cu aproape 18% faţă de acum doi ani, în timp ce angajaţii din bănci au pierdut aproape 100 de euro la salariul pe care îl încasau în 2008, ajungând la salarii nete de 770 de euro la jumătatea acestui an.

"În evoluţia de-a lungul timpului se poate observa că scăderile salariale nu au fost bruşte, iar majoritatea sunt rezultate în urma efectelor pe care criza le-a avut asupra fiecărei industrii. Să nu uităm totuşi că mai există companii care mai acordă angajaţilor o parte din profitul net pe care l-au obţinut şi astfel se explică creşterile salariale din anumite sectoare", spune Silvia Pisică, director în cadrul INS.

Specialiştii spun însă că este normal ca în sectorul bancar salariile să înregistreze o scădere, pentru că au existat nişte politici de reducere de costuri, fie prin restructurări, fie prin înlocuiri de poziţii, chiar dacă nu sunt atât de vizibile pe piaţă.

Pe de altă parte, Alina Popescu, reward manager în cadrul companiei de consultanţă în management Hay Group România, care realizează studii salariale, spune că "este normal ca salariile din IT să se menţină la un nivel ridicat atât timp cât companiile de software continuă să vină în România şi să facă proiecte pentru străinătate. Sunt firme specializate, care nu au alte costuri decât cele salariale şi le oferă angajaţilor pachete salariale mai mari pentru a-i motiva".

Este puţin probabil însă ca valoarea salariului mediu din IT sau din telecom să depăşească nivelul din bănci, atât timp cât organigrama de personal din cele două industrii nu se schimbă.

"Deşi pe funcţiile de execuţie salariile angajaţilor din IT sunt mai mari decât cele din bănci, nu cred că vor depăşi media. Salariile managerilor din bănci au rămas foarte mari, iar în aceste instituţii sunt foarte mulţi angajaţi în management. În schimb, în IT sunt mai puţini şefi, iar salariile lor nu sunt foarte mari comparativ cu cele obţinute de ceilalţi angajaţi", spune Mirela Marinescu, recruitment director în cadrul firmei de recrutare APT, care oferă şi servicii de leasing de personal. Din cauza acestei structuri diferenţiate de salariaţi, media salarială în bănci va fi întotdeauna mai mare decât cea din IT.

Sectorul telecomunicaţiilor a înregistrat cel mai mare avans în ceea ce priveşte creşterile salariale din ultimii doi ani, întrucât în luna iunie salariul mediu net a ajuns la aproape 730 de euro, în creştere cu peste 32% faţă de 2008.

"Numărul de funcţii administrative din bănci va scădea în următorii ani, iar aceste poziţii erau plătite peste media celorlalte industrii. Salariile din bănci vor rămâne în continuare mai mari decât cele din IT şi din telecom, pentru că bancherii sunt experţi, vor şti cum să manevreze banii", adaugă Popescu.

Salariul mediu net pe economie a crescut în luna iunie cu 3,1% faţă de anul trecut, ajungând la 344 de euro, într-o uşoară scădere faţă de luna precendentă. În ceea ce priveşte salariile din sectorul public, acestea au scăzut cu peste 20% faţă de acum doi ani, pe fondul măsurilor de reducere de costuri luate de Guvern de la începutul anului. Astfel, salariul mediu net în administraţia publică a ajuns la jumătatea acestui an la 460 de euro.

"Nu reducerea de salarii sau concedierile au fost cauza pentru scăderea înregistrată în luna aceasta în sectorul bugetar faţă de aceeaşi perioadă din ultimii doi ani. În acest sector s-au tăiat primele în acest an şi nu se mai acordă nici bani pentru plata orelor suplimentare. Probabil că în statisticile din luna următoare se vor vedea reducerile salariale de 25%", mai spune Pisică.

Companiile au început să dezgheţe bugetele de recrutare, după ce în 2009 şi în prima parte a acestui an au încercat să-şi mai reducă din costurile cu angajaţii. Atât pretenţiile salariale ale tinerilor absolvenţi, cât şi ofertele angajatorilor s-au redus faţă de anii anteriori. "Absolvenţii de facultate nu vor mai cere 1.000 de euro la angajare, ca până acum, pentru că nu mai sunt în situaţia în care să primească mai multe oferte de joburi şi acceptă să se angajeze pe salarii care încep de la 300 - 350 de euro net", mai spune Popescu, care a adăugat că este necesară reducerea salariilor oferite pentru angajaţii de pe poziţii administrative, pentru a putea acorda în continuare stimulente angajaţilor performanţi.