Anghel, BCR: Banca Naţională îşi păstrează gloanţe pentru momentul în care economia va începe să îşi revină

Ziarul Financiar 04.08.2010

Banca Naţională a apreciat că statul poate găsi finanţare la bănci şi fără o eliberare a rezervelor minime obligatorii, fiind probabil ca o astfel de măsură să fie amânată până la primele semne de revenire a economiei, când banii eliberaţi ar putea merge nu la stat ci direct în economia privată, crede Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

"Probabil banca centrală a considerat că Ministerul de Finanţe poate să găsească în continuare resurse pe piaţă şi fără o eliberare de rezerve şi în plus acum există certitudinea că banii din împrumutul de la Comisia Europeană vor intra în contul Trezoreriei luna viitoare. De asemenea, e posibil ca BNR să-şi păstreze gloanţe pentru momentul în care economia începe să-şi revină", comentează Anghel.

Economistul-şef al BCR apreciază că este foarte probabil ca Banca Naţională să întărească politica monetară în perioada următoare dacă inflaţia va creşte peste aşteptări ca urmare a creşterii TVA.

"BNR a dat în trecut un semnal clar că va acţiona dacă va fi cazul. Dacă se vor manifesta efecte de runda a doua din majorarea TVA, dobânda ar fi singurul instrument prin care poate fi întărită politica monetară. Sper totuşi că în situaţia în care va fi nevoie de o întărire a politicii monetare, aceasta să se facă în paşi mărunţi, de un sfert de punct procentual, având în vedere nevoia de echilibrare macro-economică", a precizat Anghel.