BNR nu le-a mai eliberat băncilor sumele în euro din rezerva minimă

Autor: Ciprian Botea 04.08.2010

Banca Naţională a decis în şedinţa de politică monetară de ieri menţinerea dobânzii cheie la minimul record de 6,25% pe an, dar şi a rezervelor minime obligatorii la nivelul de 15% la lei, respectiv 25% la valută.

Menţinerea dobânzii a fost anticipată de toţi analiştii în contextul aşteptărilor de creştere a inflaţiei după majorarea TVA de la 19% la 24%. Proiecţiile BNR indică o creştere a ratei anuale a inflaţiei până la 7,8% în decembrie urmând ca preţurile de consum să intre pe o traiectorie descendentă anul viitor pe măsura menţinerii la un nivel scăzut a cererii interne.

Existau însă pe piaţă şi aşteptări privind o reducere a rezervelor minime aplicabile pasivelor în valută cu cinci puncte procentuale pentru ca băncile să aibă suficiente rezerve pentru a finanţa deficitul bugetar, dar şi în contextul în care odată cu revizuirea semestrială a "Iniţiativei de la Viena" grupurilor bancare străine li s-a permis să-şi reducă cu 5% expunerile pe România.

Analiştii spun însă că banca centrală a ales să nu reducă rezervele minime obligatorii, apreciind că există suficiente resurse pe piaţă pentru ca statul să-şi poată finanţa deficitul, mai ales că în prezent există şi certitudinea că a treia tranşă din împrumutul de la Comisia Europeană, în valoare de 1,2 miliarde de euro, va intra în contul Trezoreriei în septembrie.

De asemenea, este luată în calcul posibilitatea ca BNR să-şi fi păstrat un spaţiu de rezervă pentru momentul în care economia va începe să îşi revină din recesiune şi nevoia de finanţare a statului se va diminua, astfel încât banii să fie eliberaţi în acel moment şi să meargă nu la stat, ci în economia privată.

Estimările anterioare indicau eliberarea în piaţă a 1,5 mld. euro în eventualitatea reducerii rezervelor minime la valută cu cinci puncte procentuale. Totuşi, nevoia de finanţare a statului de pe piaţa internă s-ar putea diminua în contextul în care Ministerul de Finanţe a anunţat că în următorii trei ani intenţionează să emită obligaţiuni în valoare de 7 mld. euro pe pieţele externe.

Unii analişti se aşteptau însă ca BNR să reducă rezervele minime la valută nu atât pentru a elibera lichiditatea necesară pentru o viitoare emisiune de obligaţiuni în euro, ci pentru că apreciau că pe piaţă există deja o lipsă de lichidităţi în euro.

Banca Naţională nu a mai eliberat rezerve minime obligatorii din noiembrie anul trecut, chiar dacă în primele patru şedinţe de politică monetară din 2010 a redus dobânda la lei de la 8% la 6,25% pe an.

Tendinţa de relaxare a politicii monetare a fost stopată în şedinţa din iunie din cauza reapariţiei presiunilor inflaţioniste, iar acum analiştii se aşteaptă mai degrabă la posibilitatea întăririi politicii monetare în următoarele şedinţe ale băncii centrale.

În schimb, BNR a revenit la exprimarea privind gestionarea "adecvată" a lichidităţii în sistemul bancar, mesaj perceput ca fiind mai slab decât cel transmis în şedinţa precedentă, când oficialii instituţiei vorbeau de o gestionare "fermă" a lichidităţii. Astfel, banca centrală ar putea permite o mai mare volatilitate a dobânzilor pe piaţa interbancară.

"În contextul diminuării incertitudinilor legate de criza financiară regională şi a relativei normalizări a situaţiei pe pieţele monetară şi valutară, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar", se arată în comunicatul transmis ieri de instituţie.

În acelaşi timp, Banca Naţională a aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, ale cărui concluzii vor fi făcute publice mâine.

Oficialii băncii centrale spun însă că reintrarea inflaţiei pe o traiectorie descendentă după şocul inflaţionist generat de creşterea TVA depinde de implementarea fermă a măsurilor de ajustare fiscală.