Szarvadi merge singur în cursa pentru Domo?

Autor: Ioana David 04.08.2010

Fondul de investiţii Trans Balkan Investment (fostul Equest Investment Balkans), proprietarul TechnomarketDomo, companie ce operează reţele de retail în România şi Bulgaria, a primit o ofertă independentă de la unul dintre acţionarii minoritari pentru achiziţia unui pachet de acţiuni. Mişcarea are loc în condiţiile în care anterior, ambii acţionari minoritari au înaintat împreună o ofertă.

TechnomarketDomo deţine reţele de retail de electronice şi electrocasnice în România şi Bulgaria, sub mărcile Domo, respectiv Technomarket, iar iniţial atât Lorand Szarvadi (desen), fondatorul Domo, şi cel al Technomarket, Nikolai Kitov, au anunţat că vor să cumpere un pachet de 61,8% din acţiuni. În anunţul existent pe site-ul fondului de investiţii nu se precizează care dintre cei doi oameni de afaceri a înaintat oferta.

În urmă cu trei ani, Trans Balkan Investment a plătit 75 mil. euro pentru 75% din acţiunile Domo, sumă din care Szarvadi a încasat de la Equest în jur de 25 mil. euro alături de familia Hegeduş, potrivit estimărilor realizate de ZF în momentul tranzacţiei. Prin intenţia anunţată, Szarvadi, care păstrează poziţia de director general al companiei, ar putea fi în situaţia de redeveni acţionar la trei ani de la vânzare. El nu a putut fi contactat.

Atunci, deal-ul a evaluat compania la un total de 100 de milioane de euro, adică la un multiplu între 9 şi 10 indexat la EBITDA exerciţiului financiar precedent.

În 2009, Domo a înregistrat pierderi de 1,2 mil. euro, în 2010 compania şi-a bugetat un profit net de 4,2 mil. euro, în timp ce afacerile sunt proiectate să depăşească 210 mil. euro. Potrivit estimărilor ZF, care iau în calcul un multiplu de 3-5 aplicat la EBITDA din 2009, de 2,5 milioane de euro, valoarea de piaţă a companiei s-ar putea situa între 7,5 - 12,5 milioane de euro.

Trans Balkan a angajat Entrea Capital din Sofia şi Capital Partners din Bucureşti drept consilieri financiari pentru vânzarea acţiunilor la TechnomarketDomo.