Producătorul de îmbrăcăminte deţinut de Benetton şi-a triplat afacerile în trei ani. Un milion de euro, productivitatea/angajat

Autor: Adriana Rosoga 04.08.2010

Benrom, filiala română a grupului italian Benetton care activează în industria textilă cu mărcile United Colors Of Benetton şi Sisley, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 140 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, ceea ce plasează compania în top 300 companii de pe piaţa locală în funcţie de cifra de afaceri.

Compania are o productivitate de aproape 1 milion de euro per angajat, peste productivitatea obţinută de unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă Vodafone, spre exemplu, care are peste 3.000 de angajaţi şi a realizat anul trecut afaceri de 960 de milioane de euro.

Creştere într-un an de criză

Benrom este printre puţinele companii de pe piaţa locală care activează în industria confecţiilor şi care a avut creştere anul trecut, în condiţiile în care fabricile de textile se confruntă cu un consum în scădere şi simt puternic în volumele realizate teama consumatorilor de a-şi pierde locul de muncă.

În 2009, producţia industrială a scăzut cu 30% faţă de anul anterior, iar anul acesta, chiar dacă jucătorii din textile mizau pe o stabilizare a pieţei, producţia continuă să scadă cu circa 10%-15%.

În paralel, companiile multinaţionale de textile care apelează la lohn îşi restrâng capacitatea de producţie din zonele care se găsesc la o distanţă considerabilă de ţara de origine din cauza cheltuielilor duble la transport (aduc materia primă, apoi iau produsul finit).

Benrom, al cărei acţionar unic este compania olandeză Benetton Manufacturing Holding, a fost înfiinţată pe piaţa locală la sfârşitul anului 2005. În ultimii trei ani, compania şi-a triplat cifra de afaceri, de la 40 mil. euro în 2007 la circa 140 mil. euro anul trecut şi şi-a dublat numărul de angajaţi de la 80 la 153, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Filiala Benetton a obţinut profit la sfârşitul anului trecut de 13,7 mil. euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior.

Îmbrăcămintea Benrom merge în Italia

Benrom are două filiale în Miercurea Sibiului şi Iaşi, care asigură suportul logistic, inclusiv importul de materiale textile. Potrivit unor surse din piaţă, în Iaşi compania deţine o fabrică unde se realizează produse textile semifabricate (croirea materialelor, imprimarea de modele), iar pentru realizarea produsului finit, compania are subcontractori fabrici de textile din România. Îmbrăcămintea produsă de către Benrom merge în totalitate la export către piaţa italiană.

Reprezentanţii companiei nu au oferit detalii până la închiderea ediţiei despre activitatea din România a Benrom.

Conform datelor publicate la începutul acestui an în Monitorul Oficial, din consiliul de administraţie al Benrom fac parte italienii Virzi Leonardo, Giuseppe Mazzoccato, Simonetti Flavio şi Maria Negulescu.

Benetton Manufacturing Holding, divizie a grupului Benetton, mai deţine filiale în Ungaria, Marea Britanie, Germania, Spania, Portugalia, Tunisia, Croaţia, Mexic, Serbia, Taiwan, Coreea de Sud şi China.

Grupul Benetton este prezent în 120 de ţări cu 6.000 de magazine care generează vânzări anuale de 2 mld. euro şi prin filialele sale produce anual 150 de milioane de articole de îmbrăcăminte, conform informaţiilor de pe site-ul companiei. Peste 80% din vânzările grupului sunt realizate în Europa, iar dintre acestea, 48% reprezintă vânzările pe piaţa din Italia.

Brandul Benetton a fost adus prima dată în România în 1999 prin intermediul grupului Alltrom, care a început să importe mărci de fashion încă din 1996, primul fiind Adidas. La nivel local, Benetton deţine în prezent trei magazine în franciză.