Culisele ultimei tranzacţii din lactate: Bongrain a dat mâna cu Delaco după zece etape de negocieri în trei state

Autor: Diana Tudor Stoica 04.08.2010

Florin Isac, director executiv al societăţii de brokeraj KBC Securities cu responsabilităţi pentru divizia de corporate finance în România şi în ţări din sudul Europei, susţine că România reprezenta de mai mulţi ani o ţintă pentru o eventuală achiziţie Bongrain, lider mondial în specialităţi din brânză cu afaceri de peste trei miliarde de euro.



Decizia finală a fost luată abia în luna martie a acestui an, când francezii au preluat controlul majoritar al acţiunilor Delaco, unul dintre principalii jucători din industria locală a lactatelor.

"Am început să căutăm potenţiale ţinte de achiziţie pentru Bongrain în România de la sfârşitul anului 2008. Am făcut o analiză a oportunităţiilor existente în industria locală a lactatelor, iar Delaco a fost una dintre ţintele luate în vizor de la început", a declarat Florin Isac.

El a fost implicat direct în negocierile de preluare a controlului Delaco, din poziţia de consultant financiar al Bongrain.

După ce francezii au analizat toate cele cinci-şase afaceri vizate pentru o posibilă achiziţie, proces care a durat aproximativ patru-cinci luni, au rămas în prim-plan doar două companii, una dintre ele fiind Delaco.

"Având în vedere mediul economic şi complexitatea tranzacţiei, negocierile au început în luna martie a anului 2009 şi au fost finalizate în luna iulie a acestui an", a explicat el.

Isac nu a vrut să dezvăluie numele celorlalte companii luate în calcul de Bongrain pentru realizarea unei achiziţii locale, însă el a afirmat că francezii s-au uitat în special la primii trei jucători ai fiecărei pieţe din industria locală a lactatelor, respectiv la companii care au înregistrat rezultate financiare pozitive în ultima perioadă şi care aveau strategii bine puse la punct.

Un maraton al negocierilor

De asemenea, pentru ca "reţeta" să fie completă francezii au ţinut cont de potenţialul de dezvoltare al companiei achiziţionate şi de posibilităţile ulterioare de dezvoltare regională.

"A fost o tranzacţie complexă, deoarece detaliile au necesitat foarte multe discuţii. De aceea, negocierile au durat destul de mult. Au avut loc peste zece sesiuni de negocieri la Paris, Braşov, Bucureşti şi Bruxelles, unele chiar şi până la 3 dimineaţa", îşi aminteşte şeful departamentului de corporate finance al KBC Securities.

El a explicat că atât mărimea tranzacţiei, cât şi structura (care viza păstrarea managementului Delaco la conducerea executivă a businessului după preluare) şi modalitatea de evaluare a acesteia, în condiţiile în care Delaco nu are unitate de producţie pe plan local, au făcut ca tranzacţia dintre Bongrain şi Delaco să fie atipică.

"În ceea ce priveşte menţinerea managementului după finalizarea tranzacţiei, acesta a fost un punct de vedere comun al celor două părţi şi unul dintre aspectele facile ale tranzacţiei împreună cu faptul că cele două companii au gândit strategii similare pentru dezvoltarea companiei", a mai spus managerul KBC Securities.

Deşi nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei sau multiplul utilizat pentru evaluarea Delaco, Isac a menţionat că "s-a folosit un multiplu superior percepţiei actuale din România în ceea ce priveşte piaţa de M&A".

Potrivit estimărilor ZF, valoarea acestei tranzacţii a depăşit zece milioane de euro.

Tranzacţia dintre gigantul francez din industria lactatelor Bongrain şi afacerea de 44 de milioane de euro ridicată de fraţii Tudor şi Dragoş Comăniciu şi prietenul lor Victor Vartolomei în importul şi distribuţia de lactate a fost una dintre cele mai discret negociate preluări din industria locală a lactatelor.

Reprezentanţii celor două companii au anunţat în luna martie a acestui an că grupul francez Bongrain a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al importatorului şi distribuitorului de brânzeturi Delaco, dar nu au dorit să dezvăluie la acel moment numărul exact de acţiuni achiziţionate.

Abia în luna iulie, după ce Consiliul Concurenţei a aprobat concentrarea economică, a fost dezvăluit şi procentul achiziţionat din titlurile Delaco, de 52%. "Cele două părţi au decis ca până la finalizarea tranzacţiei să nu fie făcute detalii despre tranzacţie", explică Isac.

Tranzacţii pe un palier mult mai realist

Bongrain a fost asistată în această tranzacţie de societatea de avocaţi Biriş Goran şi KBC Securities - în calitate de consultant financiar, în timp ce compania de avocatură Schiau, Prescure & Asociaţii şi Raiffeisen Capital & Investment, ramura de consultanţă în investiţii a Raiffeisen Group în România, au asistat fondatorii companiei braşovene.

La masa negocierilor s-au aflat însă constant francezul Jean Ives Priest, şeful echipei de M&A (mergers & acquisitions) al Bongrain, Tudor Comăniciu fondatorul Delaco, împreună cu Florin Isac din partea KBC Securities şi un reprezentant al grupului Raiffeisen.

Motivul care a stat în spatele acestei achiziţii a fost în primul rând faptul că industria lactatelor locală este considerată a avea un potenţial semnificativ de dezvoltare şi în al doilea rând pentru că o achiziţie locală poate contribui la dezvoltarea strategiei regionale a grupului francez.

"Cei de la Bongrain sunt interesaţi în continuare de achiziţii la nivel regional, neexcluzând o nouă achiziţie în România", a completat Isac, fără a dezvălui dacă Bongrain, client al KBC în Europa Centrală şi de Est, negociază în prezent o nouă tranzacţie.

Isac susţine că există în continuare interes pentru realizarea de achiziţii în România, dar că acesta este mult mai selectiv în prezent faţă de ultimii ani. În plus, în prezent contează tot mai mult cât de realiste sunt aşteptările vânzătorului în ceea ce priveşte preţul cu care vrea să vândă compania.

"Până în 2008, vânzătorii erau mult prea optimişti atunci când cereau un preţ pentru vânzarea companiei. Tranzacţiile care au loc acum sunt pe un palier mult mai realistic", susţine Isac, completând că în prezent KBC Securities este consultant financiar pentru tranzacţii aflate în derulare în domenii ca energie, sănătate, bunuri de larg consum, IT şi servicii financiare.

Cine este Florin Isac: