Înrolarea pentru Bursă: Transelectrica şi Transgaz anul acesta, Romgaz în 2011, giganţii energetici în 2012

Ziarul Financiar 04.08.2010

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune că anul acesta vor fi aduse pe Bursă noi pachete minoritare din Transgaz şi Transelectrica, anul viitor va fi listat un pachet de acţiuni din Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat, iar în 2012 este aşteptată listarea Electra şi Hidroenergetica, cei doi giganţi energetici care deocamdată nu s-au înfiinţat. Venituri la buget? "Miliarde de euro", spune Videanu.

"Listarea acestor companii va aduce miliarde de euro şi în plus va crea lichiditatea necesară în piaţa de capital. Deja sunt mari instituţii financiare interesate de aceste procese, cum ar fi Merril Lynch sau Goldman Sachs", spune Videanu.

De peste doi ani de zile, nicio companie din portofoliul statului român nu a mai intrat în ringul bursier, deşi declaraţiile pe această temă nu au fost puţine, ultima listare fiind cea a unui pachet minoritar din Transgaz.

Potrivit unor declaraţii recente ale ministrului, banii din aceste listări pot fi folosiţi pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură alături de fondurile europene, nefiind obligatorie folosirea acestora în scopul acoperirii deficitului bugetar.

În ceea ce priveşte aducerea pe Bursă a Electra şi Hidroenergetica, cele două companii prin care se încearcă restructurarea sistemului naţional de producţie a energiei electrice, Videanu spune că acţiunile acestora vor putea fi tranzacţionate din 2012.

"Proiectul celor două companii energetice va merge mai departe indiferent de schimbările care vor apărea pe scena politică. Este un proiect discutat şi agreat cu toate partidele şi este singura şansă pe care o mai are sistemul energetic acum. Eu fac două CEZ-uri", spune Videanu, făcând referire la faptul că România nu a fost capabilă să creeze în ultimii 20 de ani companii puternice de talia grupului energetic ceh CEZ, grup dat ca model pentru restructurarea care are loc acum în sistemul energetic naţional. Declaraţiile lui Videanu vin în contextul în care înfiinţarea celor două companii energetice este deja întârziată faţă de termenul anunţat iniţial din cauza faptului că mai multe sindicate au contestat în justiţie această măsură.

Management privat

Dincolo de aducerea acestor companii la Bursă, lucru care în sine ar trebui să asigure o transparenţă mai mare asupra modului în care operează aceste firme, ministrul spune că îşi doreşte un management privat care poate creşte performanţa economică a acestor unităţi. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, anul trecut cele mai mari companii de stat au avut afaceri de circa 10 miliarde de euro şi au generat pierderi de 70 de milioane de euro, în contextul în care acestea ar fi trebuit să reprezinte o sursă de venit.

"Prima companie unde vom aduce un management privat va fi Oil Terminal, dar vrem să mergem mai departe cu această iniţiativă de a scoate la licitaţie internaţională conducerea companiilor de stat. Statul nu trebuie să mai fie un administrator", spune Videanu, care a mai precizat că măsura ar urma să fie extinsă şi la celelalte companii pe care Ministerul Economiei le are în portofoliu.

Ministrul a mai spus că dincolo de găurile negre ale economiei, cum este cazul Companiei Naţionale a Huilei sau al Termoelectrica, companii pentru care oricum se pregăteşte falimentul, sunt şi firme care reuşesc să facă profituri foarte mari chiar şi în perioadă de criză.

"Hidroelectrica a făcut în primele şase luni ale anului un profit net de 370 de milioane de lei (circa 90 de milioane de euro), mai mult decât în tot anul 2009", a precizat Videanu.

Potrivit acestuia, principalul motiv care a stat la baza acestei creşteri a fost faptul că de la începutul anului compania nu mai vinde pe contracte directe numai energie hidro, foarte ieftină, ci vinde un coş de energie în care intră şi partea termo. Această schimbare a venit ca urmare a includerii Hidroelectrica în cele două companii energetice, Electra şi Hidroenergetica.

Nabucco, prioritatea numărul 1 a României

În ceea ce priveşte proiectele de interconectare în care România este implicată, Videanu spune că în ciuda informaţiilor privind o posibilă includere a Transgazului în gazoductul rusesc South Stream, Nabucco, iniţiativa europeană de diversificare a alimentării cu gaze, este prioritatea numărul 1.

"Nabucco este prioritar pentru România, dar nu excludem analiza niciunui coridor sudic", a spus Videanu. Ministrul a mai precizat că la sfârşitul acestei luni urmează să fie înregistrată compania de proiect pentru AGRI (Azerbaidjan, Georgia, România Interconnector), proiect care îşi propune să aducă gaze azere în România şi apoi în Europa prin intermediul a două terminale de gaze naturale lichefiate.

Producători de gaze, uitaţi de preţul de import

Videanu spune că piaţa gazelor se va liberaliza în următorii ani, potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului calendarul liberalizării urmând să fie realizat anul viitor. În prezent, preţul la care îşi vând producţia cei doi producători locali, Petrom şi Romgaz, este de două ori mai mic comparativ cu cel din import, companiile pierzând astfel fonduri semnificative pentru investiţii din cauza preţurilor recomandate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Procesul de liberalizare a preţului la gaze va avea loc, dar trebui să ne uităm la preţul mediu din UE, nu la nivelul din import. Recent, preţul gazelor de pe pieţele europene era de 200 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de import din Rusia era de 365 de dolari pe mia de metri cubi. Le transmit producătorilor să uite de preţul de import", spune Videanu.

Ministrul a mai precizat că în septembrie-octombrie va fi pusă în funcţiune conducta Arad-Szeged care va lega sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria, în primă fază fiind posibil doar importul de gaze naturale dinspre Ungaria. Practic, jucătorii din piaţa locală vor putea aduce gaze din Europa de Vest prin Ungaria pentru consumatorii din România, dar tehnic, cel puţin în prima fază, Romgaz şi Petrom, de exemplu, nu vor putea exporta gazele spre alte pieţe. Petrom, cel puţin, este extrem de interesat de posibilitatea exportului de gaze naturale, în contextul în care compania îşi vinde producţia local la un preţ recomandat de ANRE care este de două ori mai mic faţă de cel importat din Rusia. Totodată, ministrul a mai precizat că la sfârşitul anului viitor va fi pusă în funcţiune şi conducta Giurgiu - Ruse care va face legătura dintre sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Bulgaria.

Fără gaze ieftine pentru chimie

În octombrie anul acesta, ajutorul acordat consumatorilor întreruptibili de gaze naturale, printre care se numără şi jucătorii din industria chimică, aşa cum este cazul lui Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, privind alimentarea acestora numai cu gaze din producţia internă, va expira, iar Videanu spune că nu va fi prelungit. Consumatorii întreruptibili sunt acele companii care acceptă reducerea consumului până la oprire în scopul asigurării protecţiei aprovizionării consumatorilor casnici în anumite situaţii. Prin această facilitate, o serie întreagă de mari consumatori de gaze au primit gaze numai din producţia internă, de două ori mai ieftine faţă de cele din import, în contextul în care restul consumatorilor din România primesc gazele la un preţ de coş unde sunt incluse şi importurile din Rusia.

"Nu vom mai continua cu această măsură. Am făcut eforturi şi pentru consumatorii întreruptibili, şi pentru populaţie pentru ca nimeni să nu aibă de suferit", spune Videanu.