Guvernul lucrează cu două scenarii pentru reducerea cotei pe venit în 2011: 10 sau 12%

Ziarul Financiar 04.08.2010

Conform unor documente văzute de Ziarul Financiar, guvernul Boc are două variante pentru reducerea impozitului pe venit în 2011: 10 sau 12%. Reducerea veniturilor la buget ar urma să fie compensată de scoaterea la suprafaţă a minimum 40.000 de locuri de muncă.



Confruntat cu critici din ce în ce mai agresive din partea mediului de afaceri, guvernul Boc a pus pe hârtie un scenariu prin care să scadă impozitul pe venit la 10% sau la 12%.

Aceasta ar fi prima mişcare de până acum prin care Guvernul să recapete sprijinul mediului de business, grav afectat de majorarea TVA şi de modificările recente ale Codului fiscal.

Conform unor documente văzute de Ziarul Financiar, în varianta scăderii impozitului pe venit la 10%, minusul de încasări la bugetul de stat ar fi de 3 miliarde de lei (700 milioane de euro), pentru că ar urma să fie scoase la suprafaţă 80.000 de joburi, cu încasările aferente din contribuţii sociale şi celelalte impozite. În varianta scăderii la 12%, minusul calculat este de doar 600 milioane de lei (150 milioane de euro), dar locurile de muncă scoase la suprafaţă ar fi la jumătate.

Guvernul a încasat din impozitul pe venit 5 miliarde de euro în 2009, la o cotă de 16%.

Reducerea impozitului pe venit la 10%, cât este acum în Bulgaria, ar contribui la uşurarea sarcinii companiilor cu cheltuielile salariale, având în vedere că nivelul contribuţiilor sociale este calculat la salariul brut.

De asemenea, ar fi o gură de aer pentru salariaţi, care s-au confruntat cu reducerea veniturilor şi majorarea TVA.

Scăderea nu ar urma să fie însoţită de o creştere a TVA de la 24% la 25%, aşa cum s-a vehiculat anterior.

Planul este însă respins în acest moment de o parte din membrii cabinetului, precum şi de Banca Naţională. Decisivă va fi însă poziţia preşedintelui Traian Băsescu, care a susţinut cel mai puternic reducerea impozitului pe venit la 16%, la sfârşitul anului 2004. Decizia va fi luată în octombrie. Prognoza cu care se lucrează presupune o creştere economică de 1,8% în 2011, care se bazează pe o creştere a consumului privat, responsabil pentru cea mai mare parte a PIB, de 1,4%.

Însă datele arată că în lipsa oricărui orizont favorabil populaţia şi-a redus consumul cu 10-15% anul acesta şi este puţin probabil ca nivelul consumului să revină pe creştere în 2011.

Un impuls ar putea fi o revenire la nivelul salariilor în sectorul bugetar, care, conform aceloraşi documente, ar putea atinge 90% din valoarea de dinainte de scăderea de 25% decisă în iunie 2010 dacă se operează restructurarea celor 100.000 de angajaţi din administraţia publică centrală şi locală.